跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我覺得無兄弟姊妹個D一定唔會明白2個小孩唔可以一齊讀同校既感受, 希望D人唔好再出口傷人囉, 老實講, 學校點收生無人知, 我都唔相信表現好一定會收囉!

男爵府

好媽媽勳章

引用:我大仔讀緊萊茵都冇收今年報K1嘅妹妹,好彩

原帖由 Dinosaur430 於 14-12-28 發表
我大仔讀緊萊茵都冇收今年報K1嘅妹妹,好彩學校十月頭已通知,唯有即刻再報另外啲幼稚園。好好彩現在已有2 ...
真的恭喜您揾到好幼稚園。。。 我同你情況差不多,但我大女剛萊茵畢業,起初只收妹妹waiting,後來咩幼稚園都照報點知細女能力好。。。 萊茵唔收其他私幼稚園一interview 已收佢而且讚佢叻,學卷也有上午班。之後其他私幼收了我細女,萊茵才打電話來說收我細女讀下午班。。。最後我當然唔再選這萊茵幼稚園!

大宅

我有兩個小朋友... 哥哥讀緊n全日可直升k1, 但有另一間亦收左佢k1 am,而am果間係講明會優先收埋細果個,所以我心大心細想轉過去,始終想兩個一齊手拖手返學... 而家讀緊果間唔知有冇優先收細佬... 冇既我都應該會轉... 有兩個以上既小朋友絕對明白唔係錢既問題,而家唔希望咁細個既小朋友辛苦即...
樓主放心,我識好多人都有肖x am位會放... 所以你寫信俾學校求位應該都有機會

大宅

回覆 minori_kate 的帖子

多謝你的鼓勵!我會努力!

大宅

回覆 ms.coffee 的帖子

每個人的睇法都唔同,無話對同錯,再嘈落去都無意思,所以我呢幾日選擇唔回應了!或者我自己之前實在太唔開心講説話的確偏激咗,如果我得罪到各位的地方真係好對唔住!
希望大家諒解我!

別墅

環保接龍勳章

Yusum 發表於 14-12-30 17:13
回覆 ms.coffee 的帖子

每個人的睇法都唔同,無話對同錯,再嘈落去都無意思,所以我呢幾日選擇唔回應了! ...
希望你囡囡最後可以後補入到肖珍

大宅

回覆 mooie 的帖子

多謝你!我會努力去爭取的!

大宅

引用:回覆+mooie+的帖子多謝你!我會努力去爭取

原帖由 Yusum 於 14-12-30 發表
回覆 mooie 的帖子

多謝你!我會努力去爭取的!
唔好唔開心喇。我都好明白兩個小朋友一齊讀同一間係方便好多但事實今年係龍年太多人報讀,只要你努力過爭取過盡咗本份就ok了。可能妹妹讀第二間仲適合呢~開心番啦!

大宅

回覆 megng888 的帖子

知道喇!現在努力寫求位信!

別墅

回覆:sunshinemama 的帖子

要留意喎:
我大女依家讀緊真光k3, 細女黎緊9月讀k1

據大女班主任講,因細女入學時大女已離校,所以都唔會必收。收唔收都係睇面試表現,如果妹妹早一年出世,講法就唔同了。

大宅

回覆 走地豬 的帖子

相比起肖珍其實真光都算叫好,至少哥姐在校就讀細佬妹全收!

男爵府

經過上年k 1 interview 一役, 完會 O 晒咀..

上年in 咗4間, 呢間係唯一一間老師完全冇問過小朋友嘢, 連名都冇問, 用家長填的問卷答案去決定收唔收過小朋.. 我真係唔知問卷內問題: 學校有幾多間課室有幾重要囉... 間學校完全冇考過小朋友本身合唔合適.. 反而選擇用問卷去決定... well.. buy 的咪話係學校行政囉, 有話事權.. 唔 buy 的. 咪好似我咁. 入唔到, 原來最終有更好的安排..

如果唔係有同校兄姐, 呢間學校, 真係考唔到都唔係損失....

大宅

引用:經過上年k 1 interview 一役, 完會 O 晒咀.

原帖由 wongchingching 於 14-12-31 發表
經過上年k 1 interview 一役, 完會 O 晒咀..

上年in 咗4間, 呢間係唯一一間老師完全冇問過小朋友嘢, 連名 ...
嘩!乜上年這麼兒戲問都冇問!
一向覺得呢間學校大支野,所以我自己無報名,免得受氣!

大宅

回覆 wongchingching 的帖子

呢個問題我都問過,問卷係唔重要,其實老師係觀察留意緊個小朋友的

大宅

回覆:Yusum 的帖子

其實,大0個個報幼稚園時就問清楚,會否必收細佬妹,等自己有個預算、而小學只有政府津貼小學先必收细佬妹,直資/私校不是必收架,留意丫、

首頁

尾頁

跳至