自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Omg soooo nice

原帖由 greencircle 於 15-01-04 發表
Omg soooo nice
但這粒並非靚si2, 黑屎在正中,我用肉眼也隱約看到

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 jarjane 於 15-01-04 發表個s

原帖由 伊芙蓮 於 15-01-04 發表
個shape好靚!
打算點鑲?
這粒是我送比外甥女的結婚禮物,她打算鑲chaumet款...

男爵府

引用:Quote:原帖由+lhbaby+於+15-01-04+發表行內

原帖由 greencircle 於 15-01-04 發表
買鑽石一分錢一分貨,上年2萬幾,我估明眼人都知大約咩質素,行內行外有咩關係,睇證書最實際,你齋話好火 ...
信唔信由你...至於證書我冇可能開聲問人拎比我睇啦,當然行內人識貨都要把口夠叻至買到平靚正

伯爵府

回覆:周生x,周x福買鑽石有無得講價?

無cert的,我媽可講到差不多六折

大宅

greencircle 發表於 15-1-4 14:19
1卡2萬幾嘅高質素石係無可能
GIA 係跟表計,除非你粒唔係gia or 非常低質素
我都覺得有蠱惑GIA我有讀過證書,鑽石可保值原因是有規格跟據,周大福有熟人帶都睇下買咩
折會有唔同,買砂糖更係一半至四折啦! 外國當係玩具
就算份數唔多幾十份周大福幾時都保值
係街舖買除左粒石有GIA證書,其他雜碎當一場夢買來玩無問題,但要保值/升值就免

大宅

引用:Quote:原帖由 greencircle 於 15-01-04 發

原帖由 lhbaby 於 15-01-04 發表
信唔信由你...至於證書我冇可能開聲問人拎比我睇啦,當然行內人識貨都要把口夠叻至買到平靚正

...
買石如果人地有證書點會唔係跟埋cert

大宅

原帖由 牛奶蕉 於 15-01-05 發表
我都覺得有蠱惑GIA我有讀過證書,鑽石可保值原因是有規格跟據,周大福有熟人帶都睇下買咩
折會有唔同,買砂 ...
Totally agree

男爵府

引用:Quote:原帖由+lhbaby+於+15-01-04+發表信唔

原帖由 greencircle 於 15-01-05 發表
買石如果人地有證書點會唔係跟埋cert
睇來你無刨書...粒石係我屋企人買唔係我買,我點問佢拎證書來睇尼

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我都有去鑽石批發商道買過(朋友親戚在裏面工作,不賣街客),真是平過周記好多(6折-7折),亦學到嘢,原來cut工最好的國家竟然是中國;最值錢的是圓石;全美及vvs1才有收藏價值等。

wcpcelia    發表於 15-1-6 13:59

大宅

留毛學野

大宅

引用:Quote:原帖由 greencircle 於 15-01-05 發

原帖由 lhbaby 於 15-01-05 發表
睇來你無刨書...粒石係我屋企人買唔係我買,我點問佢拎證書來睇尼

...
一日未講spec,一日都唔知龍與鳳,d color 3ex none 同d color 3g mb已完全差天共地

男爵府

引用:Quote:原帖由+lhbaby+於+15-01-05+發表睇來

一日未講spec,一日都唔知龍與鳳,d color 3ex none 同d color 3g mb已完全差天共地

...
你都幾執著...我又冇話個價一定係靚石定...人地買到平價我照實講個價啫...家下我誇大有錢袋呀

大宅

引用:Quote:原帖由 greencircle 於 15-01-05 發

原帖由 lhbaby 於 15-01-05 發表
你都幾執著...我又冇話個價一定係靚石定...人地買到平價我照實講個價啫...家下我誇大有錢袋呀:gd ...
係你講到有金執咁先一分錢一分貨,呢個世界無便宜午餐

牛奶蕉    發表於 15-1-5 23:33

男爵府

引用:Quote:原帖由+lhbaby+於+15-01-05+發表你都

係你講到有金執咁先一分錢一分貨,呢個世界無便宜午餐
係啦...全世界就你識貨識買靚野ok未

大宅

lhbaby 發表於 15-1-5 22:58
係啦...全世界就你識貨識買靚野ok未
你又唔好發悔氣咁同人講
jm都係想講清楚真相,唔想BK國民被誤導,出到街外比人坤ag
買石少極都要幾千,最容易比人坤就是唔係有好多又想淼下自己開心D小師奶
如果負擔得起都是睇岩粒石(+多少少$錢GIA出張證書)
我地係論壇發表都當積下德~攞
更係想大家買到又平又正啦!!不過錢銀/著數呢家野,點會咁易益通街??

男爵府

引用:Quote:lhbaby+發表於+15-1-5+22:58+係啦...

你又唔好發悔氣咁同人講
jm都係想講清楚真相,唔想BK國民被誤導,出到街外比人坤ag
買石少極都要 ...
我所講係事實並無虛假...問題係粒石屋企人買又唔係我買人地有證書我用咩理由去叫佢比張證書我睇尼,我由頭到尾又冇講過我屋企人講價去到二萬鬆d成交都咩石,我亦冇講過係買到靚石但尼個價一定可以買到鑽石一卡,係佢一直咬住我唔放wor

男爵府

引用:Quote:lhbaby+發表於+15-1-5+22:58+係啦...

你又唔好發悔氣咁同人講
買石少極都要 ...
我亦唔想人覺得我點解咁樣講嘢....你睇返前面就知...內行人買到尼個價有咩出奇,亦有jm都話佐啦...內行人知道大概價錢可以買到半價若有熟人甚至4折...佢唔信可以不必理會

大宅

lhbaby 發表於 15-1-6 00:36
我所講係事實並無虛假...問題係粒石屋企人買又唔係我買人地有證書我用咩理由去叫佢比張證書我睇尼,我由頭 ...

首先澄清我唔係....揾咬I
我都有爬psot不過只講20k1卡,今時今日物價咁高真是想像唔到粒石有幾差,先可係呢個價
類似你講的情況日日聽唔少!見到實物得啖笑,總知賣買你情我願(自己知道買到d咩)
如果唔係jm打爛砂盆追,只是開頭d少少表述,其他人真是以為D石個價是亂up

你講果D四折要睇下買咩石[砂糖?雜碎?]完美卡裝睇下點攞四折?攞到我比返10%佣佢,我都有讚
有好多說話是[斷章取義]與事實不付,我係周大福買明明寫注3卡/F/vvs1/........可以比到經理價7折,不過出唔到證書
出到證書果D定多8折(仲要經經理手)
齊用口話粒石點點........比咩折死得人最後都睇返出唔出到證書,先知是龍是鳳

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jarjane 發表於 15-1-4 23:09
但這粒並非靚si2, 黑屎在正中,我用肉眼也隱約看到
唔係i1 i2 呢D先會見到黑屎咩?
我睇鑽石級數表講嫁!!

大宅

引用:我都有去鑽石批發商道買過(朋友親戚在裏面

原帖由 小小bb 於 15-01-05 發表
我都有去鑽石批發商道買過(朋友親戚在裏面工作,不賣街客),真是平過周記好多(6折-7折),亦學到嘢,原 ...
周大叔減完都好貴,果d俾大陸佬買既姐,香港人多數去中小型零售店買係最抵。珠寶展都ok,但得12月開放俾街客買野,3月唔係好記得俾唔俾街客入。

ps.最好的鑽石cut工是在比利時不是中國,只是中國抄人地而已。不過在

最靚的珠寶設計在意大利,意大利金鏈便是佢地發明。

最公認的鑽石鑑證是GIA,買鑽石有佢張證包無錯。

首頁

尾頁

跳至