自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

964000 發表於 15-1-4 17:03
比我幾廿年前深咁多,咁佢地到讀大學時係咪再深過我地大學D野?將來佢地中英文語文程度會再好D嗎?定死肯爛 ...
係遊戲規則唔同左姐,我覺得
笑下又一日。放鬆下啦大家!

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 964000 於 15-01-04 發表我稔

原帖由 Superman-GF 於 15-01-05 發表
我小朋友讀國際。極痛恨呢D家長!常在家長會提出加多加深課程

You freaking signed ...
星球小學雖已開學,但13號先開始教書

and i like ur freaky

伯爵府

我女小三, 除了數學常識同我小學差不多外, 中英文肯定比我小三時程度高了好多, 我女冇上補習班, 真係學校教幾多佢就識幾多, 佢的英文程度已經係我小五六的程度. 所以我真係期望佢將來的英文會超越我, 可以教返我轉頭. 不過中文仲有待進步.

水晶宮

回覆 bubu7 的帖子

同意,而家D細路叻到唔似細路,佢地D野好深,深到做父母真係未必識教。。。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 homommy 於 15-01-04 發表香

我常常說,香港的教育是 for training mediocre office workers

製造一班平傭易管理的白領
agree

公爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-01-05+發表我都

原帖由 薯圈 於 15-01-05 發表
是的,學校(老師同校長) 嘅價值觀都好直接影響小朋友諗法。所以父母是第一度老師,教導要比就同自己比,我 ...
請問係边間

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+homommy+於+15-01-04+發表香

我常常說,香港的教育是 for training mediocre office workers

Agreed!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Yibu+於+15-01-04+發表我覺得

原帖由 siujanjan 於 15-01-04 發表
好同意,我都唔支持教快啲嘢。囡剛小一,成績只係中游,我都唔想催谷佢,寧願留啲時間佢玩。知識學唔完,但 ...
無錯童年過左就無但好多人都好似唔知咩最應該珍惜咁

男爵府

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

最衰變成,高分低能

子爵府

引用:Quote:原帖由+homommy+於+15-01-04+發表香

正是,符合國情,容易管理。
難為仲有人以此為傲,話自己教到個仔好迎合老細口味。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Superman-GF+於+15-01-05+發

珍珠宮

我家姐個仔讀緊學卷幼稚園K3, 我同我家姐都唔識做佢d英文功課(要響一句句子填詞語), 我諗小朋友其實都唔多明做緊乜

男爵府

畀面勳章

我自己都一路話要比仔女開心,唔好迫,但睇宜家嘅教育制度好難跟得上,宜家都開始比佢學吓phonics,係想就算自己教唔到咁多,佢都可以容易自己拼字默書
宜家幼稚園啲英文都難過以前好多,而且見佢返嚟功課都唔係真係識啲字,都唔多記得,純粹照抄,轉頭都唔知咩嚟,都唔明學咁深為乜
我覺得最好唔駛點寫字,最好用圖解加少少字,但有啲家長又話寫得少,見有人一星期有5日都學野真係好驚,雖然佢話個小朋友自己話要學,但我唔信佢一直都想日日學唔停啩...
成日讀得快人一兩年有乜用?!跟本係睇資質,到大左係跟到就跟到,跟唔到讀極唔識又有乜謂,跟唔上仲打擊自信心,更唔想讀
病就係咁迫出嚟

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

係辛苦左

禁止訪問

水晶宮

壓苗助長,但一代不如一代,自己諗

男爵府

引用:無架啦,要同小學涵接就係咁。小學啲野比起

原帖由 rean_chau 於 15-01-04 發表
無架啦,要同小學涵接就係咁。小學啲野比起我地以前真係深左好多,然後我又聽到啲人講中學既野又比以前深左 ...
中文科同以前比係淺左好多,只係因為多左人細細個就以讀英文為主同埋依家無得背,所以d人成績差左就覺得深左

大宅

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-01-05+發表正是

百貨百客,人家都好多粉絲支持那套㗎!

價值觀無話對錯嘅。人類要有不同層次。先可以有機械人的生產力,又 ...
超級同意,我女有幸讀龍幼,本應直升以為大家hea下,比個開心童年,怎知家長都不少aggressive,小學仲誇,一放學去那所補習社,那些學生全是同一小學,我不讚同初中以下補習,希望我可堅持自己價值觀,但好驚有一天老師告訴我個女不達標,要我補... ...

珍珠宮

引用:回覆 bubu7 的帖子同意,而家D細路叻到唔

原帖由 luckybaby2011 於 15-01-05 發表
回覆 bubu7 的帖子

同意,而家D細路叻到唔似細路,佢地D野好深,深到做父母真係未必識教。。。 ...
傻猪!做父母要教小朋友嘅,最重要嘅一定唔係學業上,而係品德,禮貌,價值觀等。

父母唔曉學校d 功課絕對唔係今時今日至有,以前我地個代更多父母學歷水平超低,甚或字都唔識多隻

唔明今日d 家長點解要認為自己識小朋友d 功課至正常?社會係變化中,新學嘅野當然有深左,又或者又d 文化會退步左,take it easy 啦!

以前d 啊爸啊媽嘜都唔識,孩子長大後都好多學識好好,有禮,上進,獨立性強; 而家父母學識高左,小朋友反而多左自理,hea ,無理想,無上進心嘅問題,真係值得我地做父母嘅反思。

子爵府

引用:Quote:原帖由+luckybaby2011+於+15-01-05+

原帖由 薯圈 於 15-01-08 發表
傻猪!做父母要教小朋友嘅,最重要嘅一定唔係學業上,而係品德,禮貌,價值觀等。

父母唔曉學校d 功課絕對 ...
Agree如果D功課深到一定要父母幫忙才能完成,我覺得很有問題了,這小朋友如何學到責任感,功課的責任變成父母的了, 我地小時這叫請鎗,好大罪的。而家,父母吾幫手,反而有問題?乜野世界?所以現在的小朋友長大了沒有責任感

首頁

尾頁

跳至