烹飪搵食

跳至

首頁
45678...10

尾頁

別墅

引用:各位用過Panasonic;它是單玻璃,會不會危

原帖由 Stitchpooh 於 15-03-04 發表
各位用過Panasonic;它是單玻璃,會不會危險
見它可以做麵包;如果淨係用焗爐的功能會不會浪費左個爐? ...
單玻璃或雙玻璃都唔會焗緊時用手摸落去,所以我覺得冇咩所謂。

別墅

引用:回覆 lily233242 的帖子焗爐帶的發酵功能不

原帖由 kenstin 於 15-03-05 發表
回覆 lily233242 的帖子

焗爐帶的發酵功能不能盡信,尤其是這類機械式溫控的焗爐,可以話有等於無,只有電 ...
我用佢發酵功能做2發,我覺得好ok ar, 唔會過熱呀

洋房

我正頭痛緊不知買那一個牌子焗爐
我要雙玻璃門,熱風對流,燒烤焙烘.
由於廚房地方有限;不能要太大的爐,請問有乜牌子好介紹?
我都係初哥咋

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 Stitchpooh 的帖子

不用頭痛,買焗爐應該有自己的標準,我和你一樣是地方所限,所以我首選size,我會買能放得下而且內籠具有最大空間的,其次是價錢,1500以上我會考慮買M形發熱線,如果唔系就賣最平的,因為對我來講它們都是同grade,熱風是相當基本功能,除非太舊款或size太小,否則幾乎必有此功能,如果可以接受淘寶,我會買電子溫控+M形發熱線。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Angryno1 發表於 15-3-5 14:17
我用佢發酵功能做2發,我覺得好ok ar, 唔會過熱呀

請問妳焗麵包時係放邊層架, 個爐有4層, 由上之下數既邊層呢, 說明書寫第二層, 但好似好近發熱線~另外妳上下火係set 幾多度呀?

別墅

引用:Quote:Angryno1 發表於 15-3-5 14:17 我用

原帖由 龍婆 於 15-03-06 發表
上面數落第二格…我set160度用對流風個mode,焗d包冇燶底,面都冇燶。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Angryno1 發表於 15-3-6 14:07
上面數落第二格…我set160度用對流風個mode,焗d包冇燶底,面都冇燶。

...

但對流風好似得上發熱無下發熱喎, 妳焗幾耐呀?

別墅

引用:Quote:Angryno1 發表於 15-3-6 14:07 上面

唔係呀,對流風都係上下發熱呀。大約15mins左右

別墅

引用:Quote:Angryno1 發表於 15-3-6 14:07 上面

啱啱出爐的~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 龍婆 於 15-03-06 發表本帖最

原帖由 Angryno1 於 15-03-06 發表
啱啱出爐的~
嘩!好靚呀,都係放第二層?咁cupcake又應該放第幾層呀?
原來我攪錯左旋轉烤焗同熱風呀~

別墅

引用:Quote:原帖由 Angryno1 於 15-03-06 發表啱

嘩!好靚呀,都係放第二層?咁cupcake又應該放第幾層呀?
原來我攪錯左旋轉烤焗同熱風呀~
Macaron預熱160左右放最上層,3-4mins後見到裙邊出左嚟,即刻放落第二層,上火教返110, 下火就130-140左右再焗7mins....

cupcake我未識整呀,我烘焙新丁嚟咋

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 龍婆 於 15-03-06 發表嘩!好

原帖由 Angryno1 於 15-03-06 發表
Macaron預熱160左右放最上層,3-4mins後見到裙邊出左嚟,即刻放落第二層,上火教返110, 下火就130-140左右 ...
唔該晒 呢個爐妳都摸到好熟下喎 Thank you very much

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 Angryno1 的帖子

你有無用溫度計check住啊?如果距超過60度就最好唔好用,一發還可以接受,因為一發時可以搵碗蓋擋下,到達麵團溫度可能只有40多度,二發就只能保鮮紙,太薄,麵團表明的yeast有可能死,即使唔死都會影響距效率,當然死左部分都唔係太覺,麵團中心溫度只會30多40度,一樣發到,只是對麵包結構有影響,據我了解,機械式溫控都有一定的溫準範圍,就得低溫就高溫唔準,一般會set係180度這些比較常用的溫度。anyway,那只是理論,自己用得好最緊要,摸熟脾氣哪怕它偏差50度一樣舞得掂,你的馬卡龍整得好靚。

大宅

引用:回覆 lily233242 的帖子淘寶野,當時著迷法

原帖由 kenstin 於 15-03-05 發表
回覆 lily233242 的帖子

淘寶野,當時著迷法包,所以要求焗盤有40cm長,別無他選,只能淘。 ...
請問kenstin ,可否pm 你淘的焗爐資料給我?我想淘一部,現在考慮緊忠X牌,想參考多一兩部資料,才作決定。謝謝!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 starfishting 的帖子

我的不是很好,不值得推薦,買左年幾了,我是以size為首選,當時電子溫控未有很多選擇,如果淘的話,我建議可以嘗試買電子溫控,機械溫控探頭是靠銅片膨脹度來感應預測,準確性始終有個譜,反應也稍慢,銅片膨脹了給磁石一吸住就斷電關機,冷卻後才有足夠力量彈開磁石重新接電開機,這個range的限制絕不可能比電子溫控優勝,有新野又唔貴的話,點解唔嘗試,但就要自己承擔維修風險,不過焗爐設計簡單,一般很少出問題的。

大宅

回覆:kenstin 的帖子

唔該kenstin!咁我或者考慮淘忠X果部。

別墅

引用:回覆 Angryno1 的帖子你有無用溫度計check

原帖由 kenstin 於 15-03-07 發表
回覆 Angryno1 的帖子

你有無用溫度計check住啊?如果距超過60度就最好唔好用,一發還可以接受,因為一發 ...
我無用温度計check過呀~其實用發酵mode時,我用手摸過塊玻璃門,只是微暖。應該唔過50度~

想買爐温計,不過淘宝果d d評語話唔準,有冇介紹?

大宅

因之前想買強國爐, 所以已研究了一排....一睇就知, 這個是P仔oem/odm強國爐, 即貼個牌子, 就當日本爐賣....

這個爐與一般外國爐最大分別, 是爐身細及輕, 即用料單薄, 外膽和內爐相差不遠, 即隔熱層做得差, 熱量流失快, 除較浪費能源外, 在恆溫方面會較差, 而且, 爐身會好熱, 踫到就實會盪傷....

強國爐同一貨式, 299人仔就買到, 連運費HKD$500有找, 比多$400買個牌子及保養, 應該好多人願比....但大家, 就唔好對個爐期望太高, 始終, 一分錢一分貨, 唔好見P仔個牌子就以為執到寶....

大宅

bebe2002 發表於 15-2-15 00:33
爐溫準嗎? 好唔好用

買左的jm, 可以去強國用20蚊人仔, 淘個電子溫度計,番黎check下, 我果個精度0.1度, 每秒取樣5次, 用黎測我新買果個強國爐, 測到爐溫比刻度高左約20度, 恆溫做到正負7度....
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.12.Wtlm8U&id=2847726748&_u=81ruiece28bb

大宅

lily233242 發表於 15-3-4 22:41
緊係冇貨啦!港台全城熱賣,風靡兩地c9…,夠我慘,2月中新買了tefal uno xl,佢冇上下火獨立調控,又冇發酵 ...
一分錢一分貨, 其實上下獨立控溫, 是否真是咁有用, 還是一個疑問....
最大問題, 是上下溫度要點較法, 都要一輪多次試驗, 先能夠掌握到, 但坊間欠缺這些數據, 自己試, 就要經歷比較長時間...

如果, 你個爐爐身比較大及重, 即隔熱層厚, 恆溫會做得較好, 是值得咁貴的....

首頁
45678...10

尾頁

跳至