自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:btw,+我仔13個月大,佢好無耐性,我好怕帶

原帖由 hkopenc 於 15-03-08 發表
btw, 我仔13個月大,佢好無耐性,我好怕帶佢飲茶果d, 有時都會大叫因佢想走

我會即時阻止佢,但有時都失敗 ...
十三個月係咁架,坐唔耐,要揾野玩,唯有飲茶唔好飲咁耐。小朋友坐飛機就好大機會訓覺,因為機倉氧氣問題。

大宅

引用:Quote:原帖由+maomama+於+15-03-08+發表呢D

原帖由 kishibabe 於 15-03-09 發表
無錯,我唔會幫人教小朋友,但一定要教自己果個咩係唔啱
上個月入西貢玩,落完雨粉,就係有幾個外國小朋友 ...
呢d就係香港人同外國人嘅分別,佢地d父母真係覺得冇所謂㗎,認為小朋友係咁,其他小朋友sir落去有鞋印都ok,因為小朋友玩就係會污漕,只係大家文化唔同

我一家外國回流,只係講事實,唔係挑機,不喜勿插

公爵府

引用:小朋友總有失控時,最緊要父母即時+stop+佢

原帖由 man11981 於 15-03-09 發表
小朋友總有失控時,最緊要父母即時 stop 佢教佢就 ok la , 網路上言論要幾 mean 有幾 mean, Nevermind :lov ...
呢度好多人講野好mean

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

964000 發表於 15-3-8 18:31
吾係針對邊個,係而家D人如果小朋友吾讓坐,食飯敲枱,尖叫,由滑梯向上爬,吾叫人,過年吾講祝福語,4歲仲 ...

彈人既人, 可能本身冇小朋友又點會明丫, 算啦,做好自己教小朋友就算lu,

大宅

回覆:而家咁多家教post

我bb 得歲幾,呢個年紀中意敲野,同他出去食飯他一定拍臺, 講野唔識控制音量,所以我地選餐廳位置一定選角落,唔好去d好靜的餐廳,雖然bb敲野同大聲講野時我地會教他,會阻止他,但咁細他聽唔明,我地已經係咁‘薯\' 他架啦 咁我地係咪唔應該出街?
父母教一回事,但bb學遵守社會規矩都有過程的,希望無bb 的人士可以多多包涵,希望他們相信我地呢班父母已經好努力教bb,唔係特登想騷擾其他人的

lovebabyking    發表於 15-3-9 09:30

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

sumbaby2011 發表於 15-3-8 18:48
教小朋始終有個過程,希望大家多點體諒包容。

自己果D咪包容lor, 人地果D咪係咁話lor...嚴人寬己

男爵府

引用:吾係針對邊個,係而家D人如果小朋友吾讓坐

原帖由 964000 於 15-03-08 發表
吾係針對邊個,係而家D人如果小朋友吾讓坐,食飯敲枱,尖叫,由滑梯向上爬,吾叫人,過年吾講祝福語,4歲仲 ...
我撐你呀,樓主,我自問冇辦法教出一個百分百守規矩嘅細佬, 只係唔太影響人便算。我仔最喜歡唱反調,越叫唔好做偏要做,除非唔出街,一出街影響到人又話我唔識教,咁我要出口教,甚至鬧,比人見到又話我惡。所以我唔會理咁多,反正啲大人都唔見得好有禮貌及家教啫,點解細佬就要全部做得啱先叫合理?

男爵府

1. 我會教我小朋友學識包容
2. 我會教我小朋友唔好批評別人,因為你今日批評人,他日也會被人批評
3. 我唔會插手小朋友玩遊戲既方式,除非十分危險
4. 我會讓要孩子明白佢冇可能討好全世界既人
5. 我唔會在public 地方教仔,有野番屋企傾

公爵府

我估好多要求高既jm都未有小朋友,因為我以前都覺得點解d父母吾stop個小朋友d曳行為,但自己有左小朋友就明白小朋友都係一個有思想既人,吾係話㩒個制就可以完全控制到

子爵府

引用:你講果D+係基本禮貌黎…其實有幾難,除左一

原帖由 Minor 於 15-03-08 發表
你講果D 係基本禮貌黎…其實有幾難,除左一D 特殊小朋友例外…正正常常嘅小朋友一定做得到,因為佢地返學時 ...
同意!

大宅

前幾日係餐廳食緊野,有個媽咪帶住個仔,應該大約3歲到,不停喊,個媽開始係氹,但個仔仲係不停喊,我見到個媽都好無奈,D人又擰轉身望佢,而佢個仔仲係不停喊,個媽講左句...俾我安靜食餐飯好無??其實都鄧個媽咪慘,又唔知阿仔為咩喊,但我見阿仔就似係扭計喊果種,即係為左喊而喊!!

大宅

引用:Quote:原帖由 yanyan12621 於 15-03-09 發

原帖由 964000 於 15-03-09 發表
其實D小朋友扭計失控,大人當時如果大叫埋一份,只會激起個小朋友更失控。我平時在家都會行開由佢自己扭一 ...
屋企佢扭我係唔理佢架!但坐車響街唔理佢又會俾人話呢。。

禁止訪問

引用:1.+我會教我小朋友學識包容2.+我會教我小朋

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:1. 我會教我小朋友學識包容2. 我會教我小朋

原帖由 teambuilder 於 15-03-09 發表
1. 我會教我小朋友學識包容
2. 我會教我小朋友唔好批評別人,因為你今日批評人,他日也會被人批評
3. 我唔 ...
Like!

大宅

我都想一stop佢會即刻收聲囉!

水晶宮

964000 發表於 15-3-8 18:31
"我吾係話以上行為正確,只是,大家對小朋友的要求行為道德標準,真係令我地做父母的好大壓力。"
小朋友係要教GA, 做父母係大壓力GA啦, 但都要教, no excuse!!!!!我自己都有小朋友, 如果係街教唔到, 我會行開唔打擾到人先!依家太多怪獸家長話咩都要讓小朋友先, 咁對佢地心智發展係唔好GA

翡翠宮

無人教你點教仔, 我估根本無人有興趣教你
當然任何學習都有一個過程
普羅大眾只係要求係呢個過程中如果影響到其他人, 請你將帶位小朋友離開呢個公眾場合直到佢平靜番落黎
而唔係由佢大吵大鬧大人唔多理跟住話小朋友係咁架啦.

珍珠宮

靚靚C9 發表於 15-3-8 19:01
同意,最衰有D家長乜都唔做仲啤番你轉頭,開口埋口話細路係咁架啦!

...
無錯.

珍珠宮

luvkaka 發表於 15-3-9 11:14
"我吾係話以上行為正確,只是,大家對小朋友的要求行為道德標準,真係令我地做父母的好大壓力。"
小朋友係 ...
幾時為人父母都係咁大壓力架啦. 十年樹木, 百年樹人喎.

水晶宮

tkkmama 發表於 15-3-9 11:30
幾時為人父母都係咁大壓力架啦. 十年樹木, 百年樹人喎.
所以一係你就唔好生, 一生係要付上責任GA! 讓你係人情, 唔讓你係道理!

首頁

尾頁

跳至