婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

我都係用方法一同三倒杯, 不過我量唔算大, 係頭兩日要四五個鐘倒一次, 之後三日早晚換已經ok.

我有個身子弱朋友, 量好少但係會黎八至十日, 杯對佢黎講真係最偉大發明呀

水晶宮

tinanst 發表於 15-10-15 00:37
回覆 EstrellaDamm 的帖子

我都係用方法一同三倒杯, 不過我量唔算大, 係頭兩日要四五個鐘倒一次, 之後三日 ...
其實我都係咁,只係頭兩日需要返緊工時倒,所以唔覺好大問題。整體嚟講非常方便呀。

同意對量多嘅人嚟講係好好嘅選擇,因為杯容量大過衛生巾同棉條好多。有啲牌子嘅杯有容量刻度,如果有啲女性因為醫學原因要監察自己經血量,呢樣都會方便咗。

大宅

回覆:月經杯姊妹揮手區

想了解多D,杯同m巾有咩分別呢

水晶宮

chrischris211 發表於 15-10-17 11:23
想了解多D,杯同m巾有咩分別呢
簡單講,杯係內用,巾係外用。一般巾用完即棄(可清洗布巾除外),而用矽膠或橡膠造嘅杯可多次清洗消毒,壽命可長達數年(亦有用完即棄嘅杯,但聽聞較難用)。

大宅

引用:Quote:chrischris211+發表於+15-10-17+11:2

原帖由 EstrellaDamm 於 15-10-17 發表
簡單講,杯係內用,巾係外用。一般巾用完即棄(可清洗布巾除外),而用矽膠或橡膠造嘅杯可多次清洗消毒,壽 ...
放隻杯入去... 好似好難咁

水晶宮

chrischris211 發表於 15-10-18 21:23
放隻杯入去... 好似好難咁
隻杯有彈性,摺細先放入去,入去後放手會自動展開。順利使用係要花些小時間學習。正確使用適合自己嘅杯,放入後唔會感覺到隻杯嘅存在。

複式洋房

咁想問下係咪唔洗次次去廁所都要拎出黎?

跑步有無問題?

水晶宮

harukabb 發表於 15-11-1 12:06
咁想問下係咪唔洗次次去廁所都要拎出黎?

跑步有無問題?
去洗手間唔一定需要拎出嚟,除非你知道差唔多係時候要倒。隻杯正常係唔會阻你去洗手間嘅。

基本上咩運動都冇問題,包括游水。跑步當然可以。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 15-11-1 17:38
去洗手間唔一定需要拎出嚟,除非你知道差唔多係時候要倒。隻杯正常係唔會阻你去洗手間嘅。

基本上咩運動都 ...

如何知道放好?因為我剛買,放左入去係實,但仲係凹,未彈返開曬,已經好入,就快摸唔到杯底。

水晶宮

harukabb 發表於 15-11-1 21:02
如何知道放好?因為我剛買,放左入去係實,但仲係凹,未彈返開曬,已經好入,就快摸唔到杯底。
...

未彈開晒會影響保護同容量。有兩個建議:

1, 如果你仲掂到杯底的話,試下捉住杯底將隻杯轉一轉(向左或向右轉),幫助隻杯打開;

2, 試下放杯入去之前用另一種摺法摺隻杯。常用方法有 7 fold, C fold 同 punch-down fold, 仲有其他,可以search "menstrual cup fold" 搵下,可能第二啲摺法會啱你同你隻杯多啲。

大宅

引用:+本帖最後由+EstrellaDamm+於+15-10-13+18:

原帖由 EstrellaDamm 於 15-10-13 發表
有個白痴問題:咁倒杯後唔洗再放返入,得唔得架? 定係索性換過隻乾淨杯?

水晶宮

happynation 發表於 15-11-2 13:06
有個白痴問題:咁倒杯後唔洗再放返入,得唔得架? 定係索性換過隻乾淨杯?

...
都得,有時喺公司或街唔方便洗我都會咁做,返到屋企先拎出嚟洗乾淨,cycle完咗消毒,咁樣用咗幾年都冇問題。你可以自備乾淨冇味紙巾抹一抹再放返入去。此外,有啲杯品牌出咗濕紙巾俾人咁用,亦有人選擇帶支水入廁所沖。當然,你唔介意價錢都可以買多隻咁替換法,但我個人覺得唔需要。

複式洋房

我都上黎揮個手先.
我買左MELUXA 新手包, 有S+M SIZE,
應該黎緊幾日會到, 我已經預先放左入去3日實習下,
當然12個鐘有拎出黎洗一洗啦.
愈接近經期愈容易放入去.

不過我有幾個問題想請教下大家,
大家講嘅子宮頸係咪即係手指伸入去頂到個舊野?
個杯放入去個位就OK?
同埋我發覺我個杯放入去後唔係圓型, 會扁左,
但係我confirm無摺埋到, 係咪應該都無問題?
MeLuxa 我用classic, 拎出黎都會扁左,
唔識得圓番

見有幾個用家2-3個鐘要換一次,
我都擔心自己要換得好快.
之前用regular棉條第2-3日都2個鐘就滿
M又好似好大舊, 等真係黎左再試呢個SIZE.

別墅

回覆:o0hiroko0o 的帖子

請問邊度可以買到呢

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 15-11-1 23:03
未彈開晒會影響保護同容量。有兩個建議:

1, 如果你仲掂到杯底的話,試下捉住杯底將隻杯轉一轉(向左或向 ...
用過其他方法好似都唔太得, 其實佢放個位係同棉條個位, 還是要低D?

水晶宮

harukabb 發表於 15-11-10 12:16
用過其他方法好似都唔太得, 其實佢放個位係同棉條個位, 還是要低D?
應該係比棉條低。試下唔好放太入。唔使擔心,我經驗係放咗入去佢自己識爬啱位,可能太入反而唔妥當。

水晶宮

o0hiroko0o 發表於 15-11-7 13:51
我都上黎揮個手先.
我買左MELUXA 新手包, 有S+M SIZE,
應該黎緊幾日會到, 我已經預先放左入去3日 ...
係呀子宮頸,但好似我同樓上姊妹講咁,可以唔使放太入。
可能你隻杯質地軟,所以會易變形,我嗰兩隻可能硬啲比較易彈開。不過軟有軟好嘅。只要佢打開晒就OK,少少變形應該冇問題嘅。

咁杯容量一定大過regular棉條好多。你可以試咗細嘅睇下點先。通常經期可以易啲容納隻杯。你亦可以熟咗先試中碼。

複式洋房

kitty0303 發表於 15-11-10 10:09
請問邊度可以買到呢
我用MeLuna, 係佢地官網有得訂丫. 你可以轉英文版就會易睇D!
佢本身寄香港會自動扣稅,
唔駛再特登寄信通知佢地.
你可以上網google下有教學.

如果你怕麻煩可以同香港買家買都得.
以我所知都有3-4間店係香港有賣緊月經杯!

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 15-11-10 15:42
係呀子宮頸,但好似我同樓上姊妹講咁,可以唔使放太入。
可能你隻杯質地軟,所以會易變形,我嗰兩隻可能硬 ...
我岩岩試左差唔多一個禮拜喇~
黎左之後易用好多!
第一晚我訓之前諗住轉下M SIZE啦,
因為我通常第一晚開始會好多下.
點知可能因為唔岩SIZE, 有漏出黎~_~
第2日日頭都有漏少少,
所以即刻轉番S SIZE!
就無乜點漏喇, 係有少少滲出黎姐.
多個日就唯有倒密D.

用左之後真係會唔記得自己黎緊..
我今日過左12個鐘都唔記得拎番佢出黎. 哈哈.
記得嘅時候即刻洗番.
希望下個月會再熟練D ~!

水晶宮

o0hiroko0o 發表於 15-11-13 17:35
我岩岩試左差唔多一個禮拜喇~
黎左之後易用好多!
第一晚我訓之前諗住轉下M SIZE啦,

咁都算用得唔錯!隻杯啱size啱形真係幾重要。

少少滲較難避免,因為量多日子keep住有血流出,喺除戴杯期間難免有血落咗陰道下方隻杯接唔到嘅位。一般只會係少量唔大問題,你介意的話可加護墊。遲啲熟手咗倒杯過程快啲就應該會好啲。

首頁

尾頁

跳至