懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Delta_kc0221+於+15-03-14+發

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Delta_kc0221+於+15-03-13+發

大宅

引用:Quote:原帖由 Meir079 於 15-03-14 發表你

原帖由 Delta_kc0221 於 15-03-15 發表
無所謂!先生企我尼邊便足夠!我清楚巨
嘻嘻,如果你奶奶叫得老公旭,你地一早就離咗婚啦。

大宅

引用:Quote:Delta_kc0221 發表於 15-3-14 15:17

原帖由 wwykk 於 15-03-14 發表
其實你的怨氣可以理解,其實都係因為平時見到d大陸人的不文行為再加上媒體報道入曬腦,衰的放大曬。但理性d講,你肯定樓主係呃身份證?肯定佢日後會拿綜援?拿福利?如果你有怨氣你可以自己開個post講,平時見到d大陸人的惡行即管現場對住佢噴就最啱。唔應該係度鬧人地,將心比己自己都會唔好受。唔好介意,如果你唔知人地為人底細就係度對人網絡欺凌,咁樣你同d反水貨亂踢阿伯,嚇喊細路女d廢青有咩區別?都係嗰句,大家理性d,人地只係問個問題,唔想幫唔答就系啦。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Delta_kc0221+於+15-03-15+發

複式洋房

回覆:單非系香港政府醫院生B, 總費用大概幾錢

其實,我淨係想講一句

fine, 你用自己錢喺私家醫院生,咁你又知唔知呢弁幾多人係好樂意俾幾萬蚊喺私家生既呢? 你都係俾多幾千蚊咋,唔好以為自己冇動用香港資源啦!你喺香港搭車,行路都係用緊我地納稅人啲錢架

再者,第時小朋友出世,你老公養住你地幾個,咪一樣唔洗交稅(除非你老公月入50k以上啦)咁你咪一樣用緊香港資源囉。

仲有,你第時小朋友由k1-U,你係咪諗住俾佢讀私校,大學唔申請loan? 如果唔係,咪一樣都係用緊hk resources!

都仲未計第時啲房屋等等資源。

唔好成日覺得人地歧視你,但都唔好講到咩都唔貪,empathy 係人都會有,咁你又有冇企喺我地呢邊去諗,我人地年年交稅,啲稅用左喺邊呢? 你地覺得我地對你地唔公平,咁你地又如何對我地呢?

大陸人在私家醫院生完打邊爐,高談偉論你未聽過嗎?你又係咪確保當你生完 你媽媽唔會來香港探你?到時咪再上演一幕幕地鐵拖喼輾人唔道歉事件囉。

好老實咁講,淨係個education, 我已經忍唔住。 試問呢度幾多個港爸港媽以前返學喺要學普通話架? 要識睇簡體字架? 唔係因為你地,我地呢個gen 既小朋友要學咩? 香港呢個填鴨式教育已令人吃不消,仲要多學啲無關重要既野!

最後我想講,如果你覺得俾幾皮野出黎喺大晒,可無條件換香港成廿年既免費教育,咁我,suggest你去外國生,人地有埋養仔費俾你。

Winnies905    發表於 15-3-15 12:45
Loveutofu    發表於 15-3-15 10:55

禁止訪問

引用:其實,我淨係想講一句fine,+你用自己錢喺私

禁止訪問

引用:其實,我淨係想講一句fine,+你用自己錢喺私

大宅

陪月勳章

回覆:單非系香港政府醫院生B, 總費用大概幾錢?

其實你咁不滿,你反大陸生啦,又要俾十幾萬

別墅

回覆:AGa1111 的帖子

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Flybe 於 15-03-15 發表其實

原帖由 Delta_kc0221 於 15-03-15 發表
甘當然現實係有好多人比錢落黎生為左落香港身份證!如果你甘講!我走的路,坐車都是用緊納稅人的錢!!甘你 ...
小姐,你知唔知去旅行要俾入境稅架?好多地方有購物稅(自問我好少喺機埸搞退稅)

大宅

回覆:單非系香港政府醫院生B, 總費用大概幾錢

互拗唔知拗到幾時。close file算啦,以免越拗越激.

大宅

回覆:瑩mama 的帖子

一人少一句,畢竟呢度係孕婦的地頭,影響大家心情都唔好。

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:倩容+發表於+15-3-15+11:09+其實你咁

5系我唔滿啊, 系好多人針對住我黎插, 我只是想大家5好對事唔對人姐
講多錯多,咪回復咪無事囉,由得人地講啦。

大宅

瑩mama 發表於 15-3-15 10:10
其實你的怨氣可以理解,其實都係因為平時見到d大陸人的不文行為再加上媒體報道入曬腦,衰的放大曬。但理性d ...
而家肯定樓主係呃身份證?肯定佢日後會拿綜援?拿福利?

所以我叫定佢 (記得唔好連累真正既香港人、唔好申請綜援、唔好申請佢其他家人落黎.........)

大家都係講緊事實~ 你算吧啦~

一開個topic就預左俾人插,都係果句,唔好怨人歧視佢,要怨就怨佢d同胞,去到邊衰到邊~ 冇講粗口已經好俾面~

男爵府

引用:Quote:原帖由+Flybe+於+15-03-15+發表其實

先生到時候係唔使繳稅!尼個係政府法例!你覺得有問題!未叫政府修改咯!老人家老左!仔女要養父母!子女都 ...
其實交税係一個正常公民應該要做的事,你唔應該當呢個係你地落來生仔另外享受的權利(即係覺得我用得十幾萬生仔,哩d福利都係香港應該比我)哩個心態,會激起好多港人對你不滿

香港人好多都係夫妻2個都係香港人,但都唔會主動去拎哩d福利,同樣都做公民責任去交税,原因係點解?因為香港人知道咩係自力更新,求上進,而唔會為左福利去降低自己

就係因為好多大陸人好像樓主你咁諗,我付出十幾萬就可以享受比人養1世,總有幾會免屋租有三糧,係大陸咁辛苦工作都只係得幾千蚊/月,來到香港不用做都有錢駛,生活可能還可以比大陸好,宜家的香港先會變成咁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Delta_kc0221+於+15-03-15+發

男爵府

引用:Quote:原帖由+wcm991101+於+15-03-15+發表

我真的好無語!我從來無霖過話因為比左10幾萬!就享受曬香港福利同3糧!我真係覺得你太偏激姐!我二十幾歲 ...
係你自己講哩d係bb同爸爸應該享受的權利,要怪就怪香港政府的法律

男爵府

原帖由 Flybe 於 15-03-15 發表
小姐,你知唔知去旅行要俾入境稅架?好多地方有購物稅(自問我好少喺機埸搞退稅)

...
大陸人係會排隊架

首頁

尾頁

跳至