自由講場

跳至

首頁
45678...29

尾頁

大宅

pyjess 發表於 15-3-13 23:55
回覆 babygirl2004 的帖子

唔係, 只係普通屋村學校
越是普通學校,越想谷自己名聲,越教越深。它要的是自已的聲望,不是學生的正常成長!
早走早着!

伯爵府

回覆:又係K3功課... 我頂唔順喇!

剪報找部首K2下學期已做了。

侯爵府

回覆 bosch 的帖子

教小朋友, 我還掌握到, 0-幾歲, 定時作息, 講原則講道理, 佢就會乖乖現在6歲, 要揣摩佢性格, 提供合宜的環境, 幫佢發展價值觀

只係香港教育制度, 同小朋友自發學習有很大衝突....所以好無奈
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

引用:回覆+貧窮媽媽+的帖子但而家就驚定,+即係話

原帖由 pyjess 於 15-03-14 發表
回覆 貧窮媽媽 的帖子

但而家就驚定, 即係話俾小朋友聽, 小學唔會開心, 要挨...我唔想咁樣
但我小朋友好開心喎

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

老實講,好多小朋友都已經有小學學位揸手, K3 下學期學多學少真係冇咩所謂.我反而覺得呢間學校係好,因為學校希望你小朋友開始習慣小一既程度.一般幼小既功課一定比小學小,學校都係趁 K3 教, 總好過你小朋友一上小一功課多追唔上.你耐唔耐都見到有 jm 分享小朋友有幾多功課幾多測驗,追唔上等等...

希望你從好既方面去諗啦! 學校都係用心良苦!

大宅

引用:回覆+貧窮媽媽+的帖子但而家就驚定,+即係話

回覆 貧窮媽媽 的帖子

但而家就驚定, 即係話俾小朋友聽, 小學唔會開心, 要挨...我唔想咁樣
但我小朋友好開心喎

侯爵府

回覆 freespeech 的帖子

我都覺得係
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 SKB 的帖子

找部首, 我OK的, 尚可以接受

侯爵府

回覆 未婚少女 的帖子

點解呢?

琥珀宮

引用:+本帖最後由+pyjess+於+15-3-13+23:51+編輯

原帖由 pyjess 於 15-03-13 發表

我不想再問"正常不正常"這些問題, 反正有很多學校都是這樣, ...
其實只要家長不睇重成績,呢d咪hea做law!做週記,只需同小朋友傾計,叫佢講一件事,之後就呢事作一句簡單句子咪得law,最緊要家長自己睇得開,不要介懷老師不好滿意既評語!呢種態度,用在勁多功課既小學階段也可以,唔想迫死自己及小朋友,要想方法求其快做,不要求有好評語,家長不能改變學校,唯有改變自己心態!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yucheung 於 15-03-14 發表學

原帖由 cheese08 於 15-03-14 發表
我女小一都無功課要剪報其實係剪黎做咩?
讀比佢聽

大宅

pyjess 發表於 15-3-13 23:50
我不想再問"正常不正常"這些問題, 反正有很多學校都是這樣, 可能就代表正常

由小朋友升K3, 上學期開始要做 ...
好可怕的學校生活。咁辛苦,又唔見D香港大學生特別優秀,証明細細個谷是多餘的,我唔會要仔女玩此等無聊遊戲

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yucheung 於 15-03-14 發表學

原帖由 NaughtyLuiLui 於 15-03-14 發表
K1?咁咪即係父母做?
搵到有趣有意義就剪出黎,讀比佢聽,佢要返學同老師講返

男爵府

引用:回覆 yandy.yandy 的帖子學校無俾好多套方

回覆 yandy.yandy 的帖子

學校無俾好多套方法我喎我小朋友O岩點學, 其實我知, 只係學校唔認同
我套方法學校都唔認同, 同老師傾,老師會教點樣引導小朋友學,慢慢黎,放鬆d

公爵府

大宅

我仔讀普通k3幼稚園,平時2樣,星期五起碼5樣以上,中/英文造句一定有,中文部首練習,週記大約二十字內畫圖,英文拼音加剪圖,閱讀報告(作者,書名,感想),大約係哩de,其實做慣左一個鐘到做晒,如果遇到唔識寫嘅字,我會係白紙寫左,佢再自己跟住寫,所以學好部首好緊要,我每次都同我仔講,如果做得好媽咪就鍚你一大啖,每次佢做完都問今日有無得鍚,樓住加油,其實個個同你情況一樣,

侯爵府

回覆 KCKmom 的帖子

我見住小朋友由有心機學, 變成無心機學
星期一至五就唔願起身, 星期六日就早早起身, 意味著唔想返學, 覺得學校唔好

好O既學校, 就算去到小學中學, 學生都會為要返學而興奮, 因為學習是會令人開心的

大宅

引用:回覆+未婚少女+的帖子點解呢?

回覆 未婚少女 的帖子

點解呢?
全班同學都係禁,佢唔覺淨係佢一個辛苦只要頭2/3個月適應左個模式,知道小學係不停禁吸收新知識,佢又學到新野,有進步老師又會讚加小獎勵,佢好enjoy你可能見佢k3仲好Bb,但一上小學,佢地轉變得好快架,知自己大個左,階段唔同左,成個獨立好多架

pyjess    發表於 15-3-14 01:48

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我仔又係k3,做左2個星期剪報同週記
我會問下佢想寫咩同有咩感想,然後簡單咁寫一d句子比佢炒。
最大問題係打開份報紙,一係政治、一係死人。
點比幼稚園小朋友睇呢d新聞呀,好難搵

侯爵府

回覆 木土土 的帖子

你又講得O岩, 我小朋友最鐘意我攬住佢傾計
我唔介意佢成績點 (最少而家咁覺得喇), 因為佢鐘意做O既野, 辛苦都會去做

最近佢第一次入泳隊受訓, 游1.5小時, 我問佢辛唔辛苦, 佢喘住氣話辛苦....然後"我仲可以再游O架, 而家"

所以, 我真心希望佢愛學習, 而不是被迫學習

首頁
45678...29

尾頁

跳至