時政擂台

跳至

首頁
45678...17

尾頁

禁止訪問

回覆:點解李光耀咁勁嘅!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:係道講下,星加坡住屋...組屋...只準星加坡

原帖由 chinatea 於 15-03-27 發表
係道講下,星加坡住屋...組屋...只準星加坡原居民住,唔係好似香港咁,香港人伸請十幾廿年都未必上到樓,但新移 ...
尋日講開居屋咁多人申請,老公先話新加玻組屋係要family先可以買!單身既無資格!因為無需要! 如果香港set呢D,又比人投訴歧視了

chinatea    發表於 15-3-28 23:28
放下自在

子爵府

溋溋 發表於 15-3-27 20:45
李光耀好值得尊重架,佢好叻
剩係搞政府樓同教育已經好過香港啦

禁止訪問

伯爵府

我幾支持優生學,高學歷中產生仔有政府補貼,唔似香港咁越窮越生得多,中產就唔敢生。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 chinatea 於 15-03-27 發表係

原帖由 cattz288 於 15-03-27 發表
尋日講開居屋咁多人申請,老公先話新加玻組屋係要family先可以買!單身既無資格!因為無需要! 如果香港set呢 ...
依家啲大學生惡過黑社會架 單身唔比申請? 一把火燒晒你啲公/居屋都似

RelaxHippo    發表於 15-3-28 10:36
Edelweiss88    發表於 15-3-28 01:18

大宅

李光耀不可否認是一位傑出領䄂!
但星加坡今日的成功也離不開國人的團結、自強和歸屬感的!

侯爵府

回覆 cattz288 的帖子

好似唔係喎....
我上司未嫁前都有組屋... 不過佢嫁來香港, 放棄間屋, 要補好多錢俾政府

而且, 組屋有政府做維修, 5年小維修, 10年大維修...全部政府俾錢
無香港為層舊樓俾幾十萬維修O既問題

Fancyelf    發表於 15-3-28 23:37
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

水晶宮

冇佢真係冇今日既Singapore㗎!即使唔算得上一個好民主既國家,但人民生活安定,點都開心啲!

男爵府

李光耀確實是一位值得尊敬既領袖

男爵府

新加坡有今日嘅繁榮都係多得李光耀咋

大宅

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-03-27 發表尋

原帖由 美味 於 15-03-27 發表
依家啲大學生惡過黑社會架 單身唔比申請? 一把火燒晒你啲公/居屋都似

...
咁首先要諗下點解一個社會大部份人、連仍然在學嘅學生都要為居住而擔憂先吧

HoneyBee30    發表於 15-3-28 00:13

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 chinatea 於 15-03-27 發表係

原帖由 cattz288 於 15-03-27 發表
尋日講開居屋咁多人申請,老公先話新加玻組屋係要family先可以買!單身既無資格!因為無需要! 如果香港set呢 ...
唉…而家d人就咁恨有屋,安居樂業,當年董伯伯嗰8萬5比人鬧得幾慘

RelaxHippo    發表於 15-3-28 10:37
Edelweiss88    發表於 15-3-28 01:19

男爵府

回覆:Carmen1603 的帖子

蓋棺定論!仲使有少少獨裁,但佢嘅德政、視野蓋過一切!我諗佢係百年難得一見嘅偉人!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pyjess 發表於 15-3-28 00:02
回覆 cattz288 的帖子

好似唔係喎....
係喎! 你啱~ 單身都得, 不過細d
【置業安居】新加坡組屋舉世無匹 (曾淵滄)fm imoney

新加坡建國總理李光耀病重,有傳媒打電話來問筆者對李光耀的看法及他對新加坡的貢獻,當然,沒有李光耀也沒有今日的新加坡。

近幾年,許多香港人喜歡把香港與新加坡比較,發現香港許多方面都比不上新加坡,頗感氣憤。實際上,李光耀已經退休了很多很多年,已有吳作棟與李顯龍兩位接班人,如今連李顯龍也垂垂老矣,準備再交棒。不過,今日新加坡的成就,仍得歸功於李光耀及第一代的政治領袖。

低價出售 全民皆為業主

筆者相信,今日的香港人對新加坡印象最深的,應是其組屋政策。新加坡全民皆業主,近九成家庭住在政府以超低價出售的組屋裏,一般家庭居住的組屋面積至少1,000平方呎,單身人士也有600平方呎,組屋面積更可高達2,000平方呎。組屋的售價非常低,幾乎沒有人買不起,建造量也非常多,幾乎不需怎樣等待就可以向政府買到,而且所謂等待,亦只是等待樓花變現樓。

有趣的是,每一名新加坡公民一生中竟然可以向政府申請兩套組屋,他們申請第一套時,或許因手頭現金不足而申請一套面積較小的組屋,但住滿5年後就可以在二手市場賣掉(毋須補地價),再申請第二套面積更大的。更甚的是,一些組屋經過廿年、30年之後,陳舊了,政府就會拿錢出來大翻新,翻新這些已經出售的組屋,如此德政,全世界真的找不到第二個地方。

政治穩定 端賴房屋政策

新加坡只有極少數,約一成多的人住私人住宅,這些人之所以付大量金錢購買私人住宅,最重要的原因是向別人炫耀。在新加坡,私人住宅是身份的象徵,只有最有錢的一成多人才有本事住進私人住宅。當然,從投資的角度來看,私人住宅的升值潛力亦較高,道理很簡單,政府長年供應大量廉價的組屋,供應多,升值潛能自然比不上私人住宅。

新加坡組屋價格廉宜、供應多,因此人人買得起,人人當業主,新加坡業主比率高達95%。世界第一。為甚麼李光耀創立的人民行動黨能長期執政,贏得每一屆的選舉?筆者相信,成功的房屋政策應該是最重要的因素。

香港可不可能學習新加坡,大建居屋,讓九成的家庭成為業主?很難,真的很難。一旦建那麼多廉價居屋,私人住宅的價格也會隨之下跌,首當其衝的是佔總房屋量五成的私人住宅業主。還記得2002年及2003年香港樓價大跌的慘況嗎?

作者:曾淵滄

中原城市指數創辦人之一,現為財經評論員,熟悉本港樓市走勢與經濟的關係,憑創立中原城市指數奪得2001年城市大學最佳商業應用研究獎。為英國曼徹斯特大學管理科學博士及英國蘭卡士特大學運籌學碩士。

Edelweiss88    發表於 15-3-28 01:20
放下自在

男爵府

回覆:chinatea 的帖子

象牙宮

MsBusy 發表於 15-3-28 00:18
唉…而家d人就咁恨有屋,安居樂業,當年董伯伯嗰8萬5比人鬧得幾慘

...
體無完膚!
放下自在

男爵府

引用:Quote:原帖由+chinatea+於+15-03-27+發表回

原帖由 美味 於 15-03-27 發表
莫講話交稅 依家香港新一代連借左政府 loan 都唔想還 只講權利 不講義務 就算香港有金礦油田都唔掂啦 :hol ...

男爵府

如果我係一個被原生家庭拋棄0既養子,到後來遇到一個將我養育成知書識禮的人的養父,我估我都會咁做

有親人都同呢度JM一樣,97年由香港移民去新加坡,佢地第一日都排左七個鐘。佢地話李光耀完全闡釋到中國人常講的幾句說話「衣食足然後知榮辱」同「安居樂業」,所以當年選擇去新加坡係無錯

我同C6前兩年都一直被游說過去,本來上年打消左念頭,但見到呢件事,又令我地有d動搖

大宅

畀面勳章

李光耀先生係新加坡國父,因為佢新加坡人民先可以安居樂業,國家富強。

首頁
45678...17

尾頁

跳至