自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

引用:我爸62歲,我媽死後不足一年時,爸爸話識左

原帖由 alisoncky 於 15-04-07 發表
我爸62歲,我媽死後不足一年時,爸爸話識左個女人,見過兩三次,打算再婚,要我地支持佢,仲想我全家(包括 ...
你系咪不孝,我唔評論。
但你肯定吾系好錫你爸爸,如果你錫,就唔會唔支持佢既決定。你媽唔系度已經系事實,吾系你爸或者個個女人造成既,佢再婚有咩問題?

禁止訪問

引用:唔到做仔女嘅接唔接受我爸再婚咗3次,3個都

大宅

引用:Quote:原帖由+alisoncky+於+15-04-07+發表

原帖由 岚月亮 於 15-04-07 發表
你系咪不孝,我唔評論。
但你肯定吾系好錫你爸爸,如果你錫,就唔會唔支持佢既決定。你媽唔系度已經系事實 ...
其實最初係佢問我意見,反唔反對,如果反對佢就唔同個女人一齊,咁我講左我既感受係我未接受到,佢知道我既答案之後,係佢接受唔到,佢想我支持佢結婚,跟住我話我要時間,亦想佢用啲時間去睇,因為始終識得短時間,拍耐啲睇定啲。之後我已經係話佢鐘意點就點,佢結唔結婚我都唔會理。只不過係我自己仲未得,要啲時間,所以唔想見住,但佢覺得我咁樣係阻住佢結婚。

公爵府

回覆:你地接受到爸爸再婚嗎?

恕我直言,做子女既當然冇法接受爸爸咁短時間再娶,但想深一層,樓主媽媽過身前曾提及再娶,為什麼呢?
假若將來我的孩子已長大成人,有自己家庭,而自己亦命不久已,我都會叫老公再娶。因為我怕他一人寂寞、繼續留在喪妻之痛丶怕沒有人照顧佢……
希望樓主諗下

男爵府

姐係咁 如果我死左吾夠一年 我老公就可以搵到個女人 仲要計劃結婚
咁我同佢果幾十年就白過了
有人會話 你要佢傷心幾耐呀?
佢現在單身呀咁 佢有權再婚呀咁
係!無錯 係有權 但薄情囉..
做仔女接受吾到就接吾到 無得迫

happywindy    發表於 15-4-7 16:46

公爵府

至於他的財產,我根本不會過問,最多真係俾人呃曬,我會去照顧他的生活

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

alisoncky 發表於 15-4-7 15:38
其實最初係佢問我意見,反唔反對,如果反對佢就唔同個女人一齊,咁我講左我既感受係我未接受到,佢知道我既 ...
會不會只係雙方溝通上一d誤會?我覺得你睇法都冇問題
實在你都要時間接受的

試試再同父親講講你接受佢再婚
但也請佢體諒你要時間接受這件事
希望他也明白

希望你和爸爸盡快冇事
一家人互相體諒

至於其他親戚問起
你可請他們不用擔心
會盡快和爸爸傾傾

禁止訪問

伯爵府

有得你唔接受咩?我爸係我媽死果晚就走左去揾第2個女人,初初我都唔知,係女家親戚講先知。呢個女人係我媽死後幾日就上黎我地度住,我老豆話係新請既工人喎,但我執好間房比個女人,點知佢地夜晚一齊訓,過多排仲一齊沖涼*&$##%!!!
唔洗問,佢地好快結埋婚,仲生左個女,過左幾年佢地離婚啦,個女人拎到身份證就走左

男爵府

回覆:rose1984 的帖子

接受吾到

大宅

最緊要唔好生件出黎害人啊!

大宅

引用:我爸62歲,我媽死後不足一年時,爸爸話識左

我爸62歲,我媽死後不足一年時,爸爸話識左個女人,見過兩三次,打算再婚,要我地支持佢,仲想我全家(包括 ...
我支持你樓主。你問反佢,若掉轉又如何?

子爵府

我爸都問過我依個問題,
皆因,隔黎屋既陳生
我老豆就勁大反應甘話:陳生下午又偷偷地帶女人返屋企阿!
其實陳太因為感冒都過左身成年~
我同老豆講:唔好甘大反應,人地單身點解唔可以識人,第時大吉利是阿媽走先,你都要搵人照顧你~
我同我老公都係甘講~
如果佢地念念不忘,守寡…我諗做老婆既係天堂會好唔開心!

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔到做仔女嘅接唔接受我爸再婚咗3次,3個都

原帖由 yy1012 於 15-04-07 發表
唔到做仔女嘅接唔接受

我爸再婚咗3次,3個都係b6婆,極度唔鍾意,但可以點?

simple is the best~

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

睇下個女人年紀同爸爸差幾遠囉!人都走左,搵到一個肯繼續陪自己,都唔係壞事丫,結婚一張紙好兒嬉架咋!小心身家財產點啦!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

明白樓主感受,老實講,真心愛錫同重視雙親先會喺呢個情況感覺難以接受,如果唔緊張父親嘅,哀啲講真係理得你死。
不過事實又的確係即使未過到自己果關,如果爸爸堅持,都只有無奈接受。

子爵府

想生BB熱投

我都有位朋友爸爸壓老婆過身之後赴內地散心,識佐一位b6,急住結婚,仔女想請老人家三思,便大發脾氣話仔女不孝,結婚後慢慢將財產轉名,到老人家過身後,冇嘢留低

侯爵府

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 15-04-07 發表你系

其實最初係佢問我意見,反唔反對,如果反對佢就唔同個女人一齊,咁我講左我既感受係我未接受到,佢知道我既 ...
我爸既情況同你爸好相似。
我父母攜手打拼30年,到樣樣都有喇,仔女大曬出黎做野,我媽患癌,出入醫院幾年,大少化療,電療數唔清,我爸始終系身邊不離不棄,全個家族都贊無可能再搵到個甘好既老公。
最終我媽都系走左,我同細佬亦都相繼結婚生仔,有自己既一頭家要操持,平時大既翻工,細既翻學,就剩到我爸一個人孤零零系屋企,生活系無憂啊,有車有樓有鋪收租,甘又點?平時去飲茶,自己一條友,之後去街市買送翻屋企,又一條友,如果個晚細佬兩公婆有節目唔翻屋企食飯,佢都系一條友。成日on居居,無所事事,難聽d講,同一個等死既男人有咩分別?我睇到心都痛埋。
唔夠半年,有人想介紹個女人俾佢識,但事先問左我意見先,我一口答應話好。一年之後結埋婚添。
事後,我d堂家姐問我點解會肯,你爸甘有錢,你媽又走左無耐等等。我真系好想笑,對於我,我系無左個阿媽,而呢個角色系無可能被替代,而我地已經長大,對呢個角色既需要已經減少左好多。但對於我爸,佢系無左個伴侶,一個生活上既伴侶,試問佢需要呢個角色多d定我需要多d?而最好笑既系我地既伴侶仍然系我地身邊。只有設身處地企系佢既立場睇,你先會睇到佢既需要。

長者    發表於 15-4-7 23:02

首頁
45678...10

尾頁

跳至