自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

回覆:小朋友不喜歡學琴,你還會讓他繼續學嗎?

如果當初唔係佢地主動要學的話,佢地提出唔想學,我會俾佢地放棄. 咁樣可教佢地適時放棄唔鍾意既野,唔好執著;另外建立父母係有商量的形像.同埋如果將有趣既嘢變成壓力,係好慘架

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

男爵府

睛靈勳章

學左5年都無考試有d奇怪, 程度到幾級左右?
除左要令小朋友有興趣之外, 隔幾年考一次試都係好架, 有個目標, 當然唔係年年考果d, 我會覺得你小朋友而家學得太hea, 又無目標, 所以就無動力去彈

我成日都比喻, 學琴就好似打機咁, 每彈好一首歌就係打完一關, 考琴同比賽就好似打boss咁, 要既技巧多d

男爵府

引用:我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3

原帖由 tuenmunbb 於 15-05-02 發表
我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3年,
兩個都唔中意練琴,好少好少會主動練,
日日都要我叫好多次 ...
親戚個女就係無心機咁學上去,學到5級就升唔上,結果都係放棄,學咗咁耐都唔覺可以淘野性情,只覺浪費金錢及時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

唔會迫佢學

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由 786 於 15-05-02 發表小提琴

原帖由 redhot 於 15-05-02 發表
兩樣野唔同,冇得咁比較架,鋼琴做到和聲小提琴又做唔到架姐!而且彈鋼琴一人可演奏多聲部,對樂曲結構了解 ...
兩樣的確不同,我指出當然只是一部份不同,但對於不同小朋友,是配合不同的特質,所以有不同的喜愛

珍珠宮

畀面勳章

半途而廢基礎係佢喜歡但想放棄
你小朋友都唔鍾意
邊有半途而廢
唔想半途而廢係你自己
好想迫佢地繼續

子爵府

我家是老人家想我個女學琴, 個女沒天份, 沒興趣, 老人家迫佢練琴的方法, 直頭唔係陶冶性情, 反覆嘈左5年, 先傾到唔學, 條件係考琴二級 pass! pass 左架, 死迫爛迫迫佢練, 都係底空飛過。。。

對我對個女, 都係一種解脫。

然後老人家又重題, 同阿女話, 話鍾意佢學琴, 叫個女同我話, 佢鍾意學琴, 真係令我想反面。。。。

老人家是幾個老人家, 輪住黎, 真係好辛苦。。。

公爵府

會停,我唔主張因為唔想佢哋半途而費而迫佢哋學,講真,小學生未必知自己興趣同天份,見到新嘢都覺得自己鍾意,但依家好明顯你兩個仔都極唔鍾意!再迫佢就三輸㗎啦,你、仔仔同老師十唔開心。倒不如盡早幫佢哋搵個興趣再發展,唔係個個都鍾意同適合學音樂,亦唔係音樂先可以陶冶性情。

p.s.我都係教樂器嘅

水晶宮

我以前唔like 我呀媽都有keep 住迫我學

伯爵府

前排有個男子剎左父母,其中一個原因就係迫佢學琴

珍珠宮

佢都唔中意,仲淘乜野性情,梗係停啦

伯爵府

好媽媽勳章

引用:半途而廢基礎係佢喜歡但想放棄你小朋友都唔

原帖由 tomatoMM 於 15-05-02 發表
半途而廢基礎係佢喜歡但想放棄
你小朋友都唔鍾意
邊有半途而廢
我不是想迫佢地,我都有諗過吾比佢地學,我仲可以慳錢添!

但係試問有邊種樂器吾係越學越難?就係因為難,所以佢地吾中意練,因為佢地無耐性去克服!

當初兩個都係3歲幾開始上音樂班,然後跟老師學,初時好中意的,只係越嚟越難,就開始變得吾想再練!其實某程度上係克服力唔夠!

如果咁樣而比佢地吾學,我不知道啱唔啱!

侯爵府

佢地鐘意的野,你吾叫佢做,佢地都會去做,反之,佢地無興趣,就會無動力,久而久之,可能變成浪費時間同金錢,佢地辛苦你又辛苦囉。 佢地平時通常做乜多,佢地會因應佢地興趣而經常做某樣野,經常提出要你地陪佢做某某事情。 我個女小一有學過,時我好興致勃勃比佢學,因為我本身好鍾意彈琴,屋企都有個琴,後來我覺得佢無乜興趣,又吾願練,後期功課又開始多,無乜時間練,就無再學,之後我再問佢想吾想學,佢話吾想,佢話佢吾鍾意。 後來我發覺佢興趣反而運動方面同埋一D小手藝方面。 應該發掘佢地興趣, 同埋我覺得吾同小朋友吾同性格,如我小朋友鍾意輕輕鬆鬆發展佢的興趣,吾鍾意有壓力,所以我都由佢自己發展佢興趣。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:會停,我唔主張因為唔想佢哋半途而費而迫佢

原帖由 molasses 於 15-05-02 發表
會停,我唔主張因為唔想佢哋半途而費而迫佢哋學,講真,小學生未必知自己興趣同天份,見到新嘢都覺得自己鍾 ...
多謝你意見!
是否真正中意彈的小朋友,會無論幾難彈嘅歌,佢都會去克服?都肯去練琴呢?

如果喜歡樂器的是這樣的,我會決定放棄了!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

學左幾年,即係識彈,只係技巧唔夠。
識左就識左,點會浪費。
如果只為陶冶情性,識左就夠啦,駛咩定時定候keep住學呢?迫住練呢?
個琴放左响度,冇壓力底下反而佢得閒自己會去玩下。搵D自己中意既歌仔玩。迫住晒,我都唔想玩。
利申,我都係咁。

男爵府

佢唔想學要要佢一定要學係迫

學琴我唔覺得 = 返學咁, 係必須!

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

伯爵府

好媽媽勳章

引用:佢地鐘意的野,你吾叫佢做,佢地都會去做,

原帖由 yin-ting 於 15-05-02 發表
佢地鐘意的野,你吾叫佢做,佢地都會去做,反之,佢地無興趣,就會無動力,久而久之,可能變成浪費時間同金 ...
多謝你意見!
我嗰兩個都有學畫畫,佢地係好中意,平時一有時間都會畫!

但我覺得學畫同學琴吾同,學畫不用辛苦去每天練,又無準則何為好同吾好,所以小朋友可以持續好長時間中意畫畫!

但學樂器要不停練習,所以容易會吾中意。

就係因為咁,所以我吾知應吾應該比佢地放棄!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

會停,我女學琴學足十幾年,學小提琴兩次都無心機,完全理解咩叫勉強無幸福

伯爵府

好媽媽勳章

引用:會停,我女學琴學足十幾年,學小提琴兩次都

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-02 發表
會停,我女學琴學足十幾年,學小提琴兩次都無心機,完全理解咩叫勉強無幸福

...
你女女學琴期間係咪都係中意練琴?

子爵府

回覆 tuenmunbb 的帖子

佢地都學左咁耐, 唔鏜意都唔可能學到幾年咁耐. 我諗你講得無錯, 可能有挫敗感所以唔想彈落去. 俾多年時間再睇下先決定放唔放棄吧

首頁
45678...10

尾頁

跳至