時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:ning.. 發表於 15-5-30 14:27 原來,

原帖由 sam299xxx 於 15-05-30 發表
"撕開啲包裝(為民主為下一代),講到尾未係 權力鬥爭。"
係呀~我講㗎!
不過,唔知呢啲叫 滑坡論。

我係叫人排除 中間 中共的的國家安全 泛民主派的為民主為下一代……呢啲 政治包裝。

講到尾~其實是兩派勢力在 鬥爭。

早知~滑波論 咁好用。我就唔使打咁多啦!

打 三個字 咁搞掂~

補充內容 (15-5-30 15:55):
咪你所講"咁就唔使討論落去...係呀!我意思係 (為民主為下一代)呢個論點,無討論落去的必要……正是我的意思。

babie2    發表於 15-5-30 16:27

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:ning.. 發表於 15-5-30 14:27 原來,

原帖由 sam299xxx 於 15-05-30 發表
"撕開啲包裝(為民主為下一代),講到尾未係 權力鬥爭。"
你真叻自己就滑到盡
掉轉頭話人唔可以滑到盡
===================

幾時,話人唔可以滑到盡??

見係過往的留言,講到 共產黨 咁多不是。

用滑坡論 用得咁精~讚你都 嚟唔切啦

補充內容 (15-5-30 15:28):
見你*過往的留言

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

回覆:政改對下一代有幾大影響?

令下一代陷入一種二原思維,非真即假,非善即惡,非黑即白。當年紅衛兵都係追求他們所相信的公義,真理及理想,與今日的青年有好多相似的地方。其實黑白之間有其他色彩,黃藍都包含其中。有時退後一步看東西是會看得闊一點的。

別墅

回覆:MsBusy 的帖子

泛民係咪好人唔係你一個人講哂就係, 我夠覺得保皇黨無個好人啦。

複式洋房

littlecar 發表於 15-5-29 14:55
如果有小朋友,真係鼓勵家長睇多d,我係圖書館借過難民書同個仔一齊睇,你會更感和平既重要,美國用軍事力 ...
我都AGREE 叫小朋友同家長都可以去睇多D,認識多D既,我都知名和平既重要,冇人想係一個亂世個到生活,但所謂既亂世都會分好多種咖嘛。如果好似你之前咁講既話..佢冇得揀,一出世就係戰爭中既國家,咁佢可以點做呢?唔通只可以收埋自己,終日過D擔驚受怕既生活?

複式洋房

babie2 發表於 15-5-29 15:27
係太focus system 而忽略人,人先是最重要!
唔係忽略人,而係人既變數太大所以如果有個system 可以monitor下既會比較好, 咁解釋會唔會清楚D?

複式洋房

hunter_bw32 發表於 15-5-30 16:32
令下一代陷入一種二原思維,非真即假,非善即惡,非黑即白。當年紅衛兵都係追求他們所相信的公義,真理及理 ...
有同感, 其實兩者中間仲有好多顏色,唔係非黑即白..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

CassieRabbit 發表於 15-6-1 09:06
我都AGREE 叫小朋友同家長都可以去睇多D,認識多D既,我都知名和平既重要,冇人想係一個亂世個到生活,但所謂既 ...

一個好現實既問題,我反對美國用民主做口號去破壞其他國家,正正因為戰亂既人民所受既痛苦真係遠非你可以想像。 如果佢地生於一個知識家庭/本人好富裕既,有機會可以用難民身份申請去其他國家,如果本身無財無勢被迫做國內難民/係鄰近國家做一個無身份既人,佢地一生係好灰暗,因為連最基本讀書既機會都未必有,有D住係臨時帳篷,一個帳篷可能有幾個家庭,無清潔既食水,小朋友腦海就只有炸彈/屍體。

發生左既事無得回頭,所以我會努力同人講唔好俾洗腦思想利用,以為民主更勝一切,國有國法家有家規,人太自由根本亦唔係好事,民主可以行得好只可以係一群全部同一背境同一理念沒有私心之下先可以,世上真係有D咁既人民?? 只睇今時今日既香港人,為求自身利益去爭取!

為下一代更要緊守和平,認真自己國家及身份!!!!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆:政改對下一代有幾大影響?

樓主要知道呢度五毛打手橫行,收錢維穩,你問呢個問題,佢地實搵戰亂地方做比較,教你做人吾好有要求,一有要求就會亂,你要諗吓自己想要乜

maymaymama2405    發表於 15-6-1 13:15

禁止訪問

別墅

回覆:政改對下一代有幾大影響

我只想安定繁榮,但飯文專攪亂檔

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

siukeung37 發表於 15-6-1 13:13
樓主要知道呢度五毛打手橫行,收錢維穩,你問呢個問題,佢地實搵戰亂地方做比較,教你做人吾好有要求,一有 ...
總之同閣下意見唔同就係五毛收錢打手,那你又何必入黎睇呢?淨係與同一班人來往、吹水,永世睇熱血才是正路嗎?

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 15-6-1 22:06
總之同閣下意見唔同就係五毛收錢打手,那你又何必入黎睇呢?淨係與同一班人來往、吹水,永世睇熱血才是正路 ...
不停話人係五毛,是其中一個,也是最重要的一個,我鄙視黃C既原因....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

引用:樓主要知道呢度五毛打手橫行,收錢維穩,你

原帖由 siukeung37 於 15-06-01 發表
樓主要知道呢度五毛打手橫行,收錢維穩,你問呢個問題,佢地實搵戰亂地方做比較,教你做人吾好有要求,一有 ...
要和平就係做人唔好有要求,仲有睇真吾係要做戰亂地方比較,係要睇清美國既政府手法,唉,黃c質素

珍珠宮

引用:Quote:魚兒小寶貝+發表於+15-6-1+22:06+總

原帖由 denise_baby 於 15-06-01 發表
不停話人係五毛,是其中一個,也是最重要的一個,我鄙視黃C既原因.... ...
因為黃C基本詞窮,又冇 point , 所以只好屈人係五毛囉

男爵府

ngokwan 發表於 15-6-1 22:24
因為黃C基本詞窮,又冇 point , 所以只好屈人係五毛囉
我鄙視佢

首頁

尾頁

跳至