自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係溫習方面我唔會迫佢喇,佢有佢方法讀書又WORK

但係電視真係唔會比佢睇太多,佢會睇漫畫就慢慢導佢睇其他長少少多少少字既故事書先,一步一步等佢有興趣拎住本書先再提議佢買再多字D既書啦

子爵府

侯爵府

親子王國15週年勳章

唔講補唔補習.... 但真有咁多野睇???? 近期啲電視我都睇到悶~~~ 寧願上下網睇下書好過

迫唔迫讀書係一回事, 我覺得比啲活動佢, 踼波, 打波, 學畫, join 下童軍嗰啲好過日日夜夜睇電話啦~~~ 小二咁細要活動多啲呢~~~

公爵府

carrieylaa 發表於 15-6-1 00:41
從來唔溫書,每日放學返屋企睇電視睇到六點幾七點先做功課,做完功課就完成任務一直睇電視就睇到瞓覺,考試 ...
如果你仔唔溫書都有咁嘅成績,佢應該好聰明,呢 d 細路好難逼,佢地好細個已經有自己諗法,知道自己想點,好似我細佬一樣,資質一流,有十分能力,但只肯用七分功力,佢覺得八十分已經好足夠,再攞多幾分,要用多好多力氣,唔化算。我媽都曾經好擔心佢學業,但佢又似乎知道自己做緊乜,總之升到班,入到大學畢到業,而家仲有份唔錯嘅工。到而家我仔又係咁,我媽同我講由得佢,舅父都係咁行過來,冇事嘅

珍珠宮

carrieylaa 發表於 15-6-1 00:41
從來唔溫書,每日放學返屋企睇電視睇到六點幾七點先做功課,做完功課就完成任務一直睇電視就睇到瞓覺,考試 ...
唔講佢温唔温書...只係返本功課都唔做就睇電視己唔得啦.

珍珠宮

但成績就徘徊係十四同十五之間
全班幾多人AR?
如果3X人GE,E個名次都OK BOR

P.S. 你個仔好似我細個果陣XDD

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 Angel_Rose 的帖子

三十四個人

男爵府

你就好啦,唔洗點理自己都攪得掂,我要陪埋我女讀書成續都係平均85分渣,又係小二

男爵府

回覆:咁樣嘅細路仔你會唔會逼佢?

其實你個仔算係唔差喎,我個女提佢溫書,搵埋一對一補習,佢都係考廿幾……
講番正題……你咪試下放學比佢參加課外活動,好過佢成日睇電視,同埋定下規舉,考試期間禁睇電視直至考完試為止

侯爵府

其實唔關成績事
係培養一個學習態度

大宅

我五會迫…其實。佢成積ok呀。有時反學五一定要考前十名嫁。佢開心米得囉。但電視就真係五好睇咁多。可以俾佢玩下其他野。俾佢學下興趣班果d. 好過要佢補習

珍珠宮

佢只係懶,如果連係學校有老師睇住都唔聽書只畫畫,我相信佢到補習社都一樣

伯爵府

回覆 咪咪2007 的帖子

正確來講係沒理過,因為我有兩個小朋友,所以時間唔太多,其實我身為媽媽係要好好反省下

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

唔洗補習,但上下記憶班可能更加好

伯爵府

回覆 傻Y頭 的帖子

其實佢我真心覺得唔差,因為我仔有個同學,一個星期補足七日,放學學校幫佢補一個鐘,補完放學都要去私人補習,但成績好差,他爸同我講幾分都試過,我真係覺得咁好辛苦,好似沒咗童年咁,所以我先矛盾,又想佢開心但又想佢成績再好dd

首頁

尾頁

跳至