婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:求意見~阿媽發癲 (長)

雖然,你阿媽好有問題,但你自己都有好大責任。既然你唔鍾意,點解唔可反面拒絕,仲要迫你老公陪你受罪。比晒錢又如何,唔去咪唔去Lo, 反面咪反面Lo, 你自己就黎做媽媽,自己老公同bb先係你屋企人,其他親戚,啱就見,唔啱就算。反面咪反面,好過受氣,否則,第時連你bb都要陪你受。

BBd    發表於 15-6-22 16:52

大宅

大家既意見我收到啦,今日同老公傾左日,我地決定照去,但全程會分開,美其名我地去出海唔岩佢地,實際就已經交帶好表弟帶佢地去邊度。係老公決定照去因為佢話我生後都唔會再短期有得去。謝謝各位!之後大家都講好無咩大事都唔好見

大宅

引用:我都諗起、以前冇錢、後來做左幾年野我請佢

原帖由 luckybaby2011 於 15-06-20 發表
我都諗起、以前冇錢、後來做左幾年野我請佢去泰國、歡心歡喜,個團仲要佢揀既,點知去到行埋一邊黑面唔參與 ...
我媽仲勁,幾年前諗住買層樓比佢住,眼鏡房果種,一個人夠住啦。帶埋佢,準備落訂,點知佢塊面黑到核爆,嫌細嫌樓下有街市喎,連agent同老公都見到。
最後冇買,佢繼續租屋,近來佢最心愛嘅仔同佢講結婚後唔會同佢住。跟手幫佢排公屋

大宅

引用:Quote:原帖由 luckybaby2011 於 15-06-20

原帖由 fantababy 於 15-06-20 發表
我媽仲勁,幾年前諗住買層樓比佢住,眼鏡房果種,一個人夠住啦。帶埋佢,準備落訂,點知佢塊面黑到核爆,嫌 ...
佢會唔會要你而家買返俾佢?

子爵府

回覆:黃女士 的帖子

同佢講嗰日會幫丫舅父call定的士,餐飯,我會食飯先去

大宅

引用:Quote:原帖由+fantababy+於+15-06-20+發表

原帖由 黃女士 於 15-06-21 發表
佢會唔會要你而家買返俾佢?
冇呀,佢等緊心愛嘅仔回心轉意。
我揀嘅,就算係貝沙灣佢都唔滿意㗎。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

黃女士 發表於 15-6-20 22:25
大家既意見我收到啦,今日同老公傾左日,我地決定照去,但全程會分開,美其名我地去出海唔岩佢地,實際就已 ...
你表弟OK呀?佢都幾唔話得喎,
乜都無PLAN之後突然接手,
佢都好大壓力

但係你酒店無得改啦喎?
結果都係晚晚見?

大宅

D老野玩完成日,一定好累,一早番去訓,到時你遲過佢番咪得lo。一定記得買上網卡,台灣好平,到時同表弟夾時間,飛機自己一早上網揀位,坐遠D。

珍珠宮

引用:話說下星期就會同C6同埋自己父母+舅父阿E一

原帖由 黃女士 於 15-06-18 發表

話說下星期就會同C6同埋自己父母+舅父阿E一齊去台灣旅行, 同 ...
我贊成唔去。你阿媽講得出你係我女,鬧你唔得咁野蠻你仲唔反駁,只係縱緊佢,一定變本加厲。 我媽都試過咁,我答佢一句:就係唔得,你再搵我出氣我唔會再返來。 之後佢就無再咁樣

珍珠宮

引用:Quote:hugomamama 發表於 15-6-18 12:05 點

原帖由 黃女士 於 15-06-18 發表
我阿媽根本唔會俾佢地負責任何野, 如果我到時真係叫佢做一兩樣, 都應該會俾人鬧到死....
...
大緊肚,嗌唔舒服,然後話佢地牛高馬大有手有腳要孕婦服侍

公爵府

你媽媽都唔喜歡你的, 明知你唔食得的東西就叫晒, 擺明玩野. 叫你姐組幫舅父整入台證, 又唔同你講聲, 叫你做咁多野, 一向唔該都無. 我上星期都幫媽咪上網整入台證, 做完媽咪都有唔該的一聲啦! 你媽媽都係極品, 日後少D見.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:樓主你個case都有啲似我,而我嘅結局呢!就

原帖由 Gopher_Lo 於 15-06-19 發表
樓主你個case都有啲似我,而我嘅結局呢!

就係以後女家食飯,都只係我同阿仔返去!我老公以後都唔會返。。 ...
你有冇自己加小朋友同媽媽去旅行,但C6唔去?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:樓主,你呢個post我入左來幾次,都無留言,因

原帖由 方方媽媽 於 15-06-19 發表
樓主,
你呢個post我入左來幾次,都無留言,因為覺得好"無言".
如果你早早就唔好理咁多,唔安排旅行,就唔會有煩 ...
方方媽媽,你好叻呀!其實我媽同樓主的媽媽都好似,甚至更厲害,但我今年開始想改變,為我C6留一點空間,之前多年的暑假我們也和她一起去旅行,今年我不打算叫她一起去,只是我C6和小朋友,預計她可能黑面和發顛,我希望我可以忍受到。

水晶宮

winniecws 發表於 15-6-26 02:01
方方媽媽,你好叻呀!其實我媽同樓主的媽媽都好似,甚至更厲害,但我今年開始想改變,為我C6留一點空間,之 ...
謝謝誇獎。我只係有幸身邊有朋友可以點醒我,否則我都會同好多人一樣無出路。
如你媽黑你面,就少D接觸囉。出來聚會,佢比說話你聽,就坦率地同佢對話,佢發爛渣,即刻話頭痛,要走先。保持基本禮貌就算。呢類人,唔縱得,你越讓步,佢越逼你。

首頁

尾頁

跳至