夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:《求救》老公同我爸媽不和可以點....

本來想諗辦法蚊走兩邊條刺既
而家好像focus晒係兩邊既錯度
我就咁看大家既分析都感受到樓主既壓力
係既,危機感係要有

但樓主大住個肚,唔好諗咁多住,
船度橋頭自然直

條刺唔可以一時三刻蚊走
但時間可以淡化一啲唔好既情緒
最多日後大家扮無左件事,見到面就得啦

現在你可以做既野就係係媽度靜心安胎
咩都唔諗住
你老公要看你,就自然來看
你無可能次次都大住肚走落樓會佢架嘛
你咪話唔舒服
等佢上來就上
唔上來既話你就體諒下佢
男人要面
點到好
相信你生時
佢咩尊嚴都會放低啲啲

佢地兩邊一提起件事,你就話過去左就算啦
最緊要一團和氣咁囉
既然決定了自己解決,就自己解決
而家又唔係無地方住
慢慢來囉急唔來

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+Kapo1021+於+15-06-23+發表唔

原帖由 Kiekkqueen 於 15-06-23 發表
其實佢叫我返我媽度訓果下我都真係好傷心,我都有好似你咁諗過係咪嫁錯人。
不過到冷靜落黎時我係度分析件 ...
1) 你了解你老公的財政狀況嗎?點解會係「相信」佢比到首期?

2) 既然你老公比到首期, 咁做乜唔自己買心儀單位?要提議你父母比$買佢供?

3) 你父母質疑佢時, 佢亦可以suggest你父母同佢一人一半首期, 佢供, 樓寫你+佢名都得吖。如果佢要plan買下層樓嘅, 咁呢層可以淨寫你名㖭。咁大家落到台, 佢又澄清到自己冇貪你D乜。

4) 講真吖, 你父母買樓比你, 同你睇都正常, 但你老公識諗嘅話唔應該跟埋去睇囉,搞到咁involve, 好似喉住人哋間屋咁。依家仲要話人晒佢時間, 我覺得佢似期望落空多啲。

5) 咁樣趕你走你真係要諗下佢咩事要咁嬲。

禁止訪問

子爵府

回覆:UareMyJ.I. 的帖子

買樓又不是買菜,父母遲遲未能拍板有什麼好奇怪?至於樓市升降誰也沒有前後眼,預測不到。
如果是我我不會要媽媽送我如此大的禮物!除非他們非常富有,不然還是他們自己舒舒服服享受生活好了。
題外話:理解了何謂「女生外向」。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

總括我認為你媽咪已經唔想買樓。親生仔不如近身錢,佢哋唔想買亦有佢哋道理。你老公反應過大,唔買比你,你哋又唔係冇得住,叫佢唔好咁執著,始終啲錢係外母,佢鐘意放銀行扁值都唔關佢事,佢亦有權收番話唔買相。自己努力搵錢買自己樓啦,講嘢都可以大聲啲!

主 賜 平 安

珍珠宮

引用:買樓又不是買菜,父母遲遲未能拍板有什麼好

原帖由 flowerrain 於 15-06-24 發表
買樓又不是買菜,父母遲遲未能拍板有什麼好奇怪?至於樓市升降誰也沒有前後眼,預測不到。
如果是我我不會 ...

主 賜 平 安

琥珀宮

lotuslotus 發表於 15-6-24 01:06
本來想諗辦法蚊走兩邊條刺既
而家好像focus晒係兩邊既錯度
我就咁看大家既分析都感受到樓主既壓力

大宅

我覺你老公有小小而家買五到樓 就借d意發老脾 如果真係講得甘清高 一早連樓都唔好睇喇 買樓俾你係bonus唔買係道理 仲有你話佢收入甘好 點解樓都無層

別墅

我覺得係你呢個中間人處理得唔好

珍珠宮

成舊肥豬肉放口邊都食唔到, 梗係嬲你"辦事不力" 叫你返外家冇眼睇.

你老公至衰, 又貪心又小氣.

主 賜 平 安

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Kiekkqueen 發表於 15-6-23 06:22
其實佢叫我返我媽度訓果下我都真係好傷心,我都有好似你咁諗過係咪嫁錯人。
不過到冷靜落黎時我係度分析件 ...

咁又奇, 如果你老公環境咁好
你地睇中左個層樓, 媽咪唔買咪你老公買囉

講真睇左咁多, 好唔明你老公咁緊張做咩
你媽係有DD唔岩, 但屠樓又無佢名, 佢理得你媽D錢點用 ??
你都唔急佢急咩呢 ? 講到咁有錢, 咪佢自己買左先囉
一定要外母出 ? 呢點真心唔明

大宅

都唔明點解甘多人覺得樓主老公貪錢, 我同樓主一樣都相信佢老公唔系貪錢~
我都覺得d錢放系銀行貶值好唔抵, 買樓當然可以保值啦, 唔通真系靠政府出IBOND抗通脹咩? 樓主老公幫手睇樓更加冇問題啦, 我都好鍾意陪老公睇樓架, 冇錢買都照睇左先, 起碼有多D資訊, 了解市場狀況, 而唔系聽D所謂既理財專家亂講~ 所以我覺得樓主老公嬲得有道理wor~ 但唔駛嬲到趕樓主返娘家lor~

樓主媽咪其實好愛樓主, 唔想樓主挨, 想full paid層樓俾樓主。但覺得自己女家出錢改善女兒女婿生活好唔抵, 想男家都出返一半, 層樓就名正言順成為女兒女婿的共同資產, 亦都一定唔會loss左俾男家, 俾幾多自己個女當然冇所謂啦。樓主媽咪一直話唔值, 其實唔系層樓唔值, 而系覺得男家冇出錢唔值。女人有呢d諗法其實好正常, 唔明點解樓主會唔知自己阿媽諗咩~

老公同媽咪都系錫樓主既, 但你地未買樓, 其實你地住邊?

公爵府

你老公幾大?你話你老公搵多你好多,佢平時有冇儲蓄?我諗.....吾好寄望兩老比錢買,首期都吾好。你老公好失禮,係都吾係呢個時候叫你返父母到,大方d如果自己有能力,買吾買到係遲早的事。

子爵府

BK Milk勳章

回覆:Kiekkqueen 的帖子

可唔可以咋唔舒服,要老公同父母大家比面你,平息件事先呀?

老士d, 但大家都要下台階。

至於買樓,同父母講,你結左婚,仔都生得,大個女,會識打算,佢都唔想你地兩公婆嘈ga? 一人讓一步囉。

祝早日settle

男爵府

我老爺當初比錢我地做首期,第一次見到岩既,價錢都岩,都有問佢意見,佢都覺得間屋好,但係要壓人幾十萬價,第二日間屋就比人買左,之後我同老公越睇就覺得越唔扺,後來見到樓價一路上上上大家都心急,我同老公再見到ok既,唔再問老爺比左訂先,再叫老爺磅水
我老公同老爺成日聽人講話跌跌跌,我話唔跌邊個賠返比我地,跌都有著數,細樓換大樓,點都係上左車先
講返你單野,我覺得你媽係比你做嫁妝就唔好咁多意見,磅水就得,之但係比錢話事,你老公唔想人咁多意見就自己買樓,兩邊都有唔岩
不過咁,bb出世,大家見到佢好得意,冰釋前嫌唔係難事,要靠你,係媽面前讚個老公點錫你,點幫手湊b,係老公面前又話阿媽煲乜買乜,仲有要比佢地知道你傷口好痛、個人好攰………第佢地肉痛你,唔好再令你困擾講對方壞話

大宅

引用:我都好唔明,樓主你既然話老公有錢過你,咁

原帖由 Miulo 於 15-06-23 發表
我都好唔明,樓主你既然話老公有錢過你,咁你哋結婚咁多年都要靠外家買樓,d錢係你父母,佢買唔買樓俾你哋 ...
講得好好!樓主醒下啦,依度個個都唔識你都咁講

珍珠宮

引用:我覺得父母無必要一定要買層樓俾仔女。呢d

原帖由 pc2012 於 15-06-23 發表
我覺得父母無必要一定要買層樓俾仔女。

呢d嘢最好靠自己。我反而覺得你老公太小氣喇~
x2,有本事自己俾錢邊知都唔好靠

大宅

引用:睇到呢度,其實你呀媽究竟想點,又唔想拎錢

原帖由 草八刀 於 15-06-23 發表
睇到呢度,其實你呀媽究竟想點,又唔想拎錢買,又唔比個女婿自己買;又話想男家出一半,佢係唔係諗諗下覺得 ...
我都覺得阿媽問題大d

大宅

直接同呀媽講話係你老公唔要,想自己買算啦

大宅

你試下將你嘅擔心同唔開心全部喊住咁講晒出黎,你要比你老公知道你想你老公陪產,坐月有老公關心小b有爸爸愛錫,而唔係為咗無謂嘅尷尬而錯過咁重要嘅時刻,坐月就算有人幫手,做父母有好多嘢都好應該親力親為地參與,只少每日抱下bb親子一下,關心老婆好應該吧。同時亦要比你爸媽知道,你為咗件事有幾唔開心,本來小b就快出世嘅開心事而家比一件買樓嘅無聊事搞到你處於兩難嘅局面,所有計劃好嘅嘢又推翻晒。正常黎講,如果佢地3個都真係咁愛錫你嘅,應該會自我反省下,然後就算心不和,表面上都冇咩嘅。至於你要口和心和,就要靠你兩邊講多d好說話,放大大家嘅優點,當然就要d時間喇,不過唔駛太擔心嘅,因為你嘅小b將會係個好幫手,會為大家打開無限嘅開心話題嘅。加油呀!

首頁

尾頁

跳至