自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

回覆 yl88 的帖子

可能係、不知不覺自己都做左怪獸家長!

男爵府

回覆:4歲學3種語言多嗎?

我地係外國住,屋企講廣東話,返學英文同法文,另外每個禮拜一堂國語

仔仔今年7歲,樣樣話都非常半筒水,得英文可以睇同寫,但係成日用曬中文文法,英文寫作都幾差吓
不過我覺得中文真係好好好重要,所以我堅持只用中文同佢溝通,希望佢d英文大大吓自然會好d

珍珠宮

castle100 發表於 15-7-2 01:09
回覆 yucheung 的帖子

唔係國際學校!我淨想比佢學多D語言!e+英文功課自己識做! ...
我唔會評論你怪唔怪獸, 因為我自己都自認為怪獸家長~
不過我會話你聽, 所有語言, 要學得好, 一定要浸, 浸既意思係長期, 幾乎每日都有呢個語境, 小朋友會易D學得到!

如果只係一星期一堂, 其實效用不大!

wcpcelia    發表於 15-7-2 14:54
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

懿仔媽媽 發表於 15-7-2 01:56
我個仔好奇怪,我問佢西班牙文佢識回, 廣東話日日講同一條問題反而唔出聲
P.S佢母語 ...
西班牙文係唔係睇得多Dora, 我個女都識幾句, 我先發現,我工人都識幾句

珍珠宮

chole_bb 發表於 15-7-2 08:36
咁學咗日文、法文都唔會多5分㗎,想份表填得靚仔d?!但好多學校其實唔會睇㗎,叩門最重要面試時嘅表現,你 ...
其實都係架......
我女有同學媽咪同緊仔女去旅行時都問我地今個星期默書範圍, 見住個小朋友由每日開心笑住返學, 到而家見到人都係沉默同面無表情, 好心痛!!

wcpcelia    發表於 15-7-2 14:55
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

畀面勳章

AJW2010 發表於 15-7-2 10:49
西班牙文係唔係睇得多Dora, 我個女都識幾句, 我先發現,我工人都識幾句
係呀佢好鐘意DORA,我成日笑DORA係佢女朋友。不過除此之外幼稚園都有教。我本身都識所以都有教幾句

子爵府

除非英文, 普通話同廣東話已非常流利, 如果唔係, 真係冇必要係啲個年紀再學第四種語言, 倒不如, 參與其他活動, 等小朋友可以多接觸唔同既範疇.

子爵府

懿仔媽媽 發表於 15-7-2 10:55
係呀佢好鐘意DORA,我成日笑DORA係佢女朋友。不過除此之外幼稚園都有教。我本身都識所以都有教幾句 ...
你本身識就易教好多, 我c6之前有教阿女法文, 但阿女有少少同西班牙文混亂咗, 所以都係遲d再算.
今年4歲, 打算學好普通話同英文phonics再算, 但睇親Dora就係度數數in Spanish.

子爵府

懿仔媽媽 發表於 15-7-2 10:55
係呀佢好鐘意DORA,我成日笑DORA係佢女朋友。不過除此之外幼稚園都有教。我本身都識所以都有教幾句 ...
原來有d幼稚園會教Spanish, 勁

珍珠宮

我既小朋友, 由小學廣東話, 普通話, 英交, 但英交, 普通話學極都是水皮
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

畀面勳章

AJW2010 發表於 15-7-2 11:10
原來有d幼稚園會教Spanish, 勁

因為我住個區都幾HISPANIC +HIPSTER區 ,所以都會教少少學下咁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

可憐的小朋友

子爵府

懿仔媽媽 發表於 15-7-2 11:26
因為我住個區都幾HISPANIC +HIPSTER區 ,所以都會教少少學下咁
你是在美國?

子爵府

畀面勳章

AJW2010 發表於 15-7-2 11:30
你是在美國?
係呀,所以語境同香港好唔同

AJW2010    發表於 15-7-2 11:42

男爵府

如果有甘架天份.又中意學..我覺得都冇咩問題架...

子爵府

其實我識有小朋都是兩三歲學法文,另一個學西班牙文,現在八九歲已經native發音, 當然也懂英文,廣東,普通話。當然你要看自己小朋友語言天份,我小朋友兩歲半已可講一大段的英文,廣東話短句子,聽中英文全部都明,所以我都想開始加少少法文playgroup。

子爵府

珍珠宮

學好普通話同英文先,始終呢2樣可以即時應用到

禁止訪問

回覆:losttoa 的帖子

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

識得多過我...

首頁
45678...11

尾頁

跳至