自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

吾識, 不如睇多幾個醫生搵出原因, 如果唔係真係唔安心
.........................................

別墅

回覆:發燒抽筋。。

我小朋友19個月開始連續三個月都係咁,第一次勁嚴重,中左菌住左十日,所有以上有提及同無提及既檢查都做曬。由五月中開始連續幾個月,因為真係每個月都有,我日日都擔驚受怕咁過,每日都量佢體溫。每逢佢有少少熱我就怕到成個人軟曬。到今個月依家又發燒,我真係想用我健康去換佢唔健康。請問有無谷或什么群組可以舒緩我情緒?

男爵府

回覆:carsonbabe 的帖子

祝福你兒子早日康復

伯爵府

回覆:nicochau 的帖子

中醫/順勢療法果d治療有無諗過?

我吾識此方面的,只係見到做媽媽的咁辛苦,提議一下有無其他出路姐

別墅

各位你地好,呢個舊post講好多野同我仔一樣,我超級擔心,請問有無谷係討論呢d, 或有無係chok一下咁抽?

大宅

引用:各位你地好,呢個舊post講好多野同我仔一樣

原帖由 nicochau 於 15-11-04 發表
各位你地好,呢個舊post講好多野同我仔一樣,我超級擔心,請問有無谷係討論呢d, 或有無係chok一下咁抽?

...
你仔仔係發燒先抽筋?定無端端都會抽?
我仔發燒抽嗰時係chok一下 跟住就全身彊硬 眼反白 面變紫 流口水

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 carsonbabe 於 15-07-03 發表

原帖由 jksd 於 15-07-03 發表
小朋友細
腦未發展成熟
高燒抽筋係“正常”
x 2

唔好太擔心,我老媽子話我細個時又係成日發燒抽筋,大左就沒再抽筋了~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

之前我小朋友發高燒入左醫院,醫生話佢咁高燒有機會會抽筋,但佢話小朋友高燒時抽筋係正常,同埋佢話如果抽開第一次,之後發燒抽筋既機會會大好多

別墅

係,發燒抽,抽得太多,每個月都有。怕會係其他問題。

大宅

引用:係,發燒抽,抽得太多,每個月都有。怕會係

係,發燒抽,抽得太多,每個月都有。怕會係其他問題。
抽開就好易一燒就再抽架喇
之前我仔仔兩個月內抽左3次
最緊要識幫佢降溫 最近一次又高燒
我keep住幫佢沖暖水涼 俘冰袋幫佢降溫
記住要比佢食高燒嗰隻藥
好彩最後呢次冇抽筋
同埋e生話通常抽筋都會係佢病時既頭一兩日,過左之後就算個病未好番 keep住有燒
都好小會抽筋架喇
唔洗驚 記住佢再燒時你要即時幫佢降溫就得喇

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+TurtleC+於+15-07-04+發表咁

原帖由 carsonbabe 於 15-07-04 發表
我同你一樣
仲要個半月內第三次
頭先沖涼佢話好凍 跟住係到震
Sorry 我唔識。但除曬衫敷冰袋是正確方法嗎?

子爵府

引用:各位你地好,呢個舊post講好多野同我仔一樣

...
醫生話6歲前都會抽,6歲後就無左,我仔就係咁,6歲前抽左兩次

男爵府

bellabella_oh 發表於 15-8-17 20:58
係啊,自此我2公婆個仔1發燒,我地就全晚5訓,輪流探熱留意有mo抽筋,怕我地訓左他抽筋停止呼吸mo人知,好 ...
你地移民去左邊度?咁係唔係真係病少左?我地都諗緊好唔好快D回歸US,因為個仔自從8月入K1到宜家已病左4次,亦食左4次抗生素,諗起都超肉痛。

男爵府

引用:Quote:原帖由+carsonbabe+於+15-07-04+發表

原帖由 唔好煩我 於 15-11-04 發表
其實用暖水不停抹身或沖暖水涼,用冰太凍反而會使毛孔收縮更難散熱

大宅

回覆:lokjoan 的帖子

我個囡而家12歲,牛高馬大咁
佢一歲開始抽,抽到五六歳度,共抽過4、5次
次次我都好驚,佢一流鼻水咳就即同佢定時量體溫,就算半夜都要咁做。4小時食退燒藥,我就3.5小時就比喇!怕藥力一冇又燒過

大宅

引用:Quote:原帖由+carsonbabe+於+15-07-04+發表

原帖由 唔好煩我 於 15-11-04 發表
用暖水不停幫佢沖涼
最緊要用水/濕左水既毛巾濕佢格甩底(唔好用抹的)
我就一路沖一路俘冰袋 直到佢降溫先除
又燒的話就再俘 俘住d温度都係燒上去的話就又再沖涼(嗰晚足足沖左4次 2,3點凌晨都沖緊,總之就要禁番佢d温度落去)
另外因為我之前入過仁安 威e斯佢地都係比冰袋我的
白車既哥哥 仁安既e生都話用冰袋先work
退熱貼反而冇效的

大宅

引用:我個囡而家12歲,牛高馬大咁佢一歲開始抽,

原帖由 bb00 於 15-11-05 發表
我個囡而家12歲,牛高馬大咁
佢一歲開始抽,抽到五六歳度,共抽過4、5次
次次我都好驚,佢一流鼻水咳就即同 ...
完全明白
我仔一燒我就緊張到3個字量一次數温度
微燒我都比退燒藥佢食

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+唔好煩我+於+15-11-04+發表So

原帖由 carsonbabe 於 15-11-05 發表
用暖水不停幫佢沖涼
最緊要用水/濕左水既毛巾濕佢格甩底(唔好用抹的)
我就一路沖一路俘冰袋 直到佢降溫先除 ...
明白

大宅

我早兩天囝囝都係高燒抽根入院,E生教我用暖水毛擦身,用冰水會令毛孔收窄影響散熱,各位媽媽一齊加油

大宅

引用:我早兩天囝囝都係高燒抽根入院,E生教我用

原帖由 20101029 於 15-11-05 發表
我早兩天囝囝都係高燒抽根入院,E生教我用暖水毛擦身,用冰水會令毛孔收窄影響散熱,各位媽媽一齊加油

...
係呀,一定要暖水
我嗰時唔識 聽人講用火酒幫佢抹
結果抽筋

首頁

尾頁

跳至