自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

即使副校長是如此"勤力"及愛學生又如何, 錯即是錯, 針唔拮到肉唔知痛, 我們不是讀那間學校的人唔知道副校長及其他老師有幾咁好, 只知道他們在庭上如何砌詞狡辯, 又或更恐怖的是當日如何無人性地舞弄那小女孩的身體(或甚至屍體)以掩飾

正如大契話"耳聽三分假,眼看未為真"

以下例子正正是披住羊皮的狼

社工淫孤女 囚八年

【本報訊】社工李國華藉創辦雲南孤兒院為名,淫辱兩名未成年院童,奪去一人處子之身,昨在高等法院被判入獄8年。法官狠斥他用物質荼毒少女心智,跨境犯案,令香港慈善事業名譽受損。兒童院的性質是護幼,被告卻反其道而行之,是最嚴重的違反誠信案件。

記者:彭嘉賢

現年49歲的被告李國華聞判後皺起眉頭。他在社署任職高級社工,已被停職。社署發言人表示,待法庭發出正式判詞後,會考慮適當紀律行動,最高懲罰為革職。

法官彭偉昌指被告所犯罪行極之嚴重,被告與14及16歲事主 X及 Y的年齡相距甚遠, X仍然一臉稚氣,被告與 X之間不可能有男女感情。法官狠批被告每次性交時均無使用安全套,更肆無忌憚地在其他院童面前犯案。

法官指兒童院的性質是護幼,被告卻反其道而行之,侵犯弱勢人士,又給予 X物質好處,例如銀行卡及以金錢資助 X的母親及姐姐,用利益去荼毒少女的心智。雖然被告從事義務工作多年,但法官認為相比罪行的性質及嚴重性,被告半生業績也難以彌補。

再犯機會中至高

心理學家報告指被告因為自卑而導致操縱慾強,而且毫無悔意,再犯機會中至高。

本案是首宗引用新修訂《刑事罪行條例》起訴境外犯案,而在高院被定罪的案件。被告上月被陪審團裁定非禮、向16歲以下兒童作猥褻行為及非法性交共5項罪名成立。由於院童 Z失去聯絡,故控方放棄兩項強姦罪。

案情指被告03年在雲南西雙版納開辦仁愛兒童之家,又以香港施比受協會名義在網上募捐。 X讀小五時,被告在旅館與她性交,奪去其處子之身。之後二人在布朗山及院舍內發生兩次性行為。被告又透過電腦網絡向 X露械,並在院舍伸手入被窩撫摸 Y的胸部。

被告患有小兒麻痹症,不良於行。06年有勃起功能障礙,在藥物輔助下仍可性交。被告妻子及兩名女兒為他寫求情信,讚他是好丈夫及好父親。
案件編號: HCCC183/10

案件判決書

http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/search/search_result_detail_frame.jsp?DIS=75752&QS=%2B&TP=RS

珍珠宮

引用:法醫解釋報告指,死者羅芍淇身上有數十處瘀

原帖由 snowmeow 於 15-07-24 發表
法醫解釋報告指,死者羅芍淇身上有數十處瘀傷及骨折,其中右頸、左手肘及左腳更發現針孔,位置為常見急救 ...
咁就真係好恐怖!
到底要隱瞞d咩?
定係其中某人有精神病

男爵府

回覆:點解家長會撐郭副校

自事情發生後,相信石副校天未黑就收工,唔怕咩你估佢!
日日穿死老豆面口,緊係啦,怕執包伏提早退休嘛

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:或者佢平時係一個好人但一個好人, 唔代表唔

原帖由 tinlong22 於 15-07-24 發表
或者佢平時係一個好人
但一個好人, 唔代表唔會做錯事

我為貓狂

男爵府

會唔會誇咗D

大宅

畀面勳章

bu-b 發表於 15-7-24 14:37
仲有豬一樣的隊友添

REJOICE

男爵府

睇到夜晚11點至收工,晌學校門口睇住咁得閒

大宅

我只有1個問題, 點解家長會知邊個老師最遲收工?
佢地晚晚在學校門口睇住嗎?

大宅

回覆:點解家長會撐郭副校?

佢最尾寫「好有愛心的學校」

有高處墮下的學生,佢地唔報警⋯⋯

當值老師唔留意到有學生唔係位⋯⋯仲話「我係咁當值架喇」

呢啲都叫有愛心的學校?

定係佢啲愛心只係對又乖巧又聰明的學生付出呀

男爵府

好HARD SELL, 如果係家長, 好難知個別老師D甘DETAILS 既野, 除非出POSTS係佢地本人

子爵府

一間好得人驚嘅學校,校長 老師 校工個個都好得人驚

男爵府

大家上基真個網頁再入相片集就可以睇到眾副校真面目,無格無mask

伯爵府

感覺好似IS, 家長比學校洗哂腦,冷血殘忍而不自知

禁止訪問

男爵府

meimei11 發表於 15-7-24 12:30
新國民咁清楚石副校長係暑假做過乜,連申請唔同既grant都知道,身分昭然若揭啦

...
做打手都做得咁死蠢, 呢間學校, 無藥可救

男爵府

最遲走 = 盡忠職守?
我睇寫野果位 c9 真係遠離社會職場好多年, 脫晒節
咪玩啦, 呢個社會大把人扮勤力, 日日扮忙遲走架

象牙宮

如果真係家長講的,叫佢地諗下如果有事既係自已小朋友佢地會點?

子爵府

呢班所謂的老師,執到啦,仲有工返,幫學校講野既人,應該睇清楚呢班人,出事後既真面目。
日日有工開,係門口做戲比家長睇,d家長梗係覺得無問題,因為出事既唔係自己仔女。

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆:點解家長會撐郭副校?

從你地講大話亂作野唔見得會係好校長好老師

公爵府

完全係打手咁…… 真係咁好喺庭上就唔會講野時咁嘅態度,亦唔會不斷推卸責任……

首頁
45678...10

尾頁

跳至