烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:脆皮金沙奶皇月餅

請問“蛋黄水”意思係只掃“蛋黄”,不要蛋白,不用加水嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

別墅

男爵府

畀面勳章

引用:請問“蛋黄水”意思係只掃“蛋黄”,不要蛋

原帖由 ka@bb 於 15-09-11 發表
請問“蛋黄水”意思係只掃“蛋黄”,不要蛋白,不用加水嗎?
淨蛋黃

別墅

😍💪

大宅

回覆:脆皮金沙奶皇月餅

家中焗爐只有210-220度,勁象腳!請指教

禁止訪問

男爵府

男爵府

熱血勳章

回覆:jelly208 的帖子

男爵府

畀面勳章

引用:我都想請教, 發現食個時一切開, 個奶皇就散

原帖由 呀肥 於 15-09-15 發表
我都想請教, 發現食個時一切開, 個奶皇就散嘅, 點解呢??
雪完奶王,用之前有無搓過?

禁止訪問

男爵府

hashtag影視迷勳章

您的做法,重點3講:
3. 放在雪櫃雪藏15-30分鐘

請問是否雪柜的冰箱?[/color]

另外

1) 請問整奶皇月好模的話,為想快凍些, 咁放入雪柜冰箱冰凍下佢來定形, 得嗎?

2) 焗完個奶皇月後, 待涼10分鐘掃蛋液前, 為想快凍, 咁放入雪柜冰箱冰凍下佢, 然後先掃蛋液,再焗, 得嗎?

男爵府

我想問下呢個脆皮, 其實2天已經開始唔脆, 我可唔可以焗完後再用牛油紙蓋住月餅, 用180度再多焗10分鐘, 這樣水分少了, 應該可脆多1天. 我唔知這樣是否可行? 因為好難送完比人就同人講最遲明天就要食哂佢!

男爵府

hashtag影視迷勳章

唔脆真是玩死人架, 送完比人, 人地如為好舊添

男爵府

畀面勳章

引用:無哦, 搓皮咁搓

原帖由 呀肥 於 15-09-16 發表
無哦, 搓皮咁搓??
係枱面,將皮推開,之後摺。目的係捽勻麵粉和牛油。大概推4-5次。見皮無兩節色就ok

男爵府

畀面勳章

引用:您的做法,重點3講:3. 放在雪櫃雪藏15-30分

原帖由 Leung2010 於 15-09-16 發表
您的做法,重點3講:
您的做法,重點3講:

請問是否雪柜的冰箱? << 唔係冰箱

另外

1) 請問整奶皇月好模的話,為想快凍些, 咁放入雪柜冰箱冰凍下佢來定形, 得嗎? << 未攤凍唔好入雪櫃,會影響其他食物保鮮。奶王餡用保鮮紙包好(防止面吹乾)。之後可以用風扇吹住奶王餡。會比較快攤凍。

2) 焗完個奶皇月後, 待涼10分鐘掃蛋液前, 為想快凍, 咁放入雪柜冰箱冰凍下佢, 然後先掃蛋液,再焗, 得嗎? <<都係一樣,未攤凍唔入得雪櫃,可以用風扇吹。

男爵府

畀面勳章

引用:我想問下呢個脆皮, 其實2天已經開始唔脆,

原帖由 littleyan 於 15-09-16 發表
我想問下呢個脆皮, 其實2天已經開始唔脆, 我可唔可以焗完後再用牛油紙蓋住月餅, 用180度再多焗10分鐘, 這樣 ...
一般建議食前要用焗爐翻熱。大概160度約6分鐘。airfryer, 小型焗爐都ok

我自己焗,室溫放第二日仲係曲奇質地第三日才開始淋。若果雪入雪櫃,第二日已經淋。

男爵府

引用:上年陀b返咗香港,無整月餅。隔咗一年,今

原帖由 jelly208 於 15-08-04 發表
上年陀b返咗香港,無整月餅。
隔咗一年,今年比前年做得更出色。
我焗親一係象腳一係爆皮
咁係咪個奶黃太濕呢?我都有做足程序嫁,搓前有放雪櫃,搓就都有放雪櫃雪硬再焗,仲會有咩問題呢

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jelly208 於 15-08-04 發表上

原帖由 lingbelle 於 15-09-16 發表
我焗親一係象腳一係爆皮
咁係咪個奶黃太濕呢?我都有做足程序嫁,搓前有放雪櫃,搓就都有放雪櫃雪 ...
奶王應該濕得嚟唔痴手。

若果爆,要早啲出爐,同埋留意唔係一次過焗10-11分鐘,係分2次焗的。呢點請睇番我第一個post.

男爵府

引用:Quote:原帖由+lingbelle+於+15-09-16+發表

原帖由 jelly208 於 15-09-17 發表
奶王應該濕得嚟唔痴手。

若果爆,要早啲出爐,同埋留意唔係一次過焗10-11分鐘,係分2次焗的。呢點請睇番我 ...
我有出爐嫁,出爐掃蛋漿之後再蜜糖,都係咁

首頁

尾頁

跳至