想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Sinyeung 發表於 16-5-12 04:34
ivf有成功也有唔成功呀
我之前兩次都唔成功呀

恭喜你樓主!

我個case 跟你差不多... 去年年底做過第一次lVF,但失敗,而我也是一直有肌瘤的,上次諗住博吓,唔去清理而想胚胎著到床...

之後兩三個月睇中醫、做針灸,食Q10,剛喺四/五月頭抽了兩次卵(卵少,但好彩佢地都成到胚胎,宜家雪了)(諗緊好唔好再抽多次)

家吓就再認真搵吓second opinion.. 因為我個Ivf醫生話我個肌瘤case 要開刀,不好用微創⋯⋯

也因為我係高〇,要同時間競賽!

睇到你一步一步邁向成功,中間也很正面面對各種挑戰,真心俾到鼓勵大家!希望我地班JM都可沾到你嘅孕氣啦!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

coolbaofei 發表於 16-5-14 23:43
恭喜你樓主!

我個case 跟你差不多... 去年年底做過第一次lVF,但失敗,而我也是一直有肌瘤的,上次諗住 ...

或者你可以搵啲出名做微創嘅醫生
攞second opinion

祝一切順利、好孕來!

別墅

Lindytiger 發表於 16-5-14 20:48
我今年42喇,想追第二名但試左就嚟2年都唔得。之前第一胎雖然都試左超過一年先得,但都叫做順順利利。依家 ...

如果好想要
就緊係去睇醫生
check下啲各種指數
聽下醫生意見啦

男爵府

我聽朋友既經驗,其實做IVF 整個過程都好大壓力,最難過係得左之後又冇左,真係好慘。而我又唔想比屋企長輩知,費時到時空歡喜。因為咁都諗左好耐

大宅

Sinyeung 發表於 16-5-14 19:59
生到40頌生到
係因為傳媒只報導左成功個啲case
生唔到個啲唔會個個走出黎叫傳媒報導
我完全明白時間的重要,其實30開始,都感覺到自己的卵巢都不如以前,M很少很少. 昨天再同C6傾,佢有少少軟化,不過,如果佢不支持,自己堅持都沒有意思.我約左去政府IUI,希望成功開始,先試下得唔得.

別墅

Lindytiger 發表於 16-5-15 20:05
我聽朋友既經驗,其實做IVF 整個過程都好大壓力,最難過係得左之後又冇左,真係好慘。而我又唔想比屋企長輩 ...

都係嘅
心情起伏係自己或同路人先會明白

複式洋房

Sinyeung 發表於 16-5-15 19:50
或者你可以搵啲出名做微創嘅醫生
攞second opinion

請問你喺邊度開刀割肌瘤?都係Dr Alice Wong?

別墅

coolbaofei 發表於 16-5-16 21:35
請問你喺邊度開刀割肌瘤?都係Dr Alice Wong?

同一clinic另一個醫生呀

我係開刀割㗎

如果微創,或者你可以搵下養和啲醫生,又或者上網睇下纖維瘤啲sharing, 都會搵到啲呢方面出名嘅醫生

大宅

Lindytiger 發表於 16-5-15 20:05
我聽朋友既經驗,其實做IVF 整個過程都好大壓力,最難過係得左之後又冇左,真係好慘。而我又唔想比屋企長輩 ...
Hi Lindytiger,
我自己做緊IVF + PGS, 其實我自己都睇少左佢帶來之壓力, 所以家人SUPPORT好好好緊要。尤其是抽卵之後~ 所以, 如果你想做, 又唔想比家人知, 記得同朋友仔SHARE下

男爵府

加貝 發表於 16-5-17 12:30
Hi Lindytiger,
我自己做緊IVF + PGS, 其實我自己都睇少左佢帶來之壓力, 所以家人SUPPORT好好好緊要。尤其 ...

我去左做檢驗,結果同預期差不多,只睇到得3粒卵。醫生話呢個年紀係大約得3-4粒,加上我先生精子唔多好,行房又唔密,所以就試咁耐都唔得。而呢個情況做IVF 成功率都可能少過10%,其實係咪唔值得試呢?

大宅

Lindytiger 發表於 16-5-17 15:48
我去左做檢驗,結果同預期差不多,只睇到得3粒卵。醫生話呢個年紀係大約得3-4粒,加上我先生精子唔多好, ...
我O地做之前都知唔係包生仔, 同自己做好心理輔導。不過當過程中有D強差人意時仍難免傷心。加上因為要打荷爾蒙針,情緒亦會大上大落。
我個見解係睇你自己覺得唔做會唔會後悔,因為IVF始終有年齡限制。我自己就係因為知道唔做會後悔, 而且IVF亦係我唯一希望生到正常BB之途徑(因為我有染色體問題),所以其實如果要做媽媽,IVF係我唯一選擇。
其實精子問題可以用ICSI科技係IVF中解決, 當然要睇有幾唔好。我扒文見過, 用ICSI可以由1%活躍度升上4%。至於卵子方面, 睇下個QUALITY. 我雖然卵子OKAY, 但有問題的亦唔少,所以應該聽下D醫生意見。不過基礎卵泡其實就算年輕女士六唔應該多過左右合共16.
希望你早日成功!

男爵府

加貝 發表於 16-5-18 12:00
我O地做之前都知唔係包生仔, 同自己做好心理輔導。不過當過程中有D強差人意時仍難免傷心。加上因為要打荷 ...

多謝你既資訊呀!你係第一次IVF? 係邊到做? 我嚟緊會去MH 私症見醫生,希望攞多個2nd opinion. 另外都想知道自己身體狀況適唔適合再懷孕。

別墅

Sinyeung 發表於 15-10-23 19:34
clinic收我$7500

呢個咩來?

別墅

babyyanyanpig 發表於 16-5-16 10:15
我完全明白時間的重要,其實30開始,都感覺到自己的卵巢都不如以前,M很少很少. 昨天再同C6傾,佢有少少軟化,不 ...

加油
我都諗緊排政府iuf

別墅

winky0604 發表於 16-5-18 16:20
呢個咩來?

T21 test
測試DNA
睇有冇染色體問題
例如唐氏綜合症

大宅

Lindytiger 發表於 16-5-18 15:20
多謝你既資訊呀!你係第一次IVF? 係邊到做? 我嚟緊會去MH 私症見醫生,希望攞多個2nd opinion. 另外都想 ...
我係養和, 搵何教授做, 第一次做IVF, 之前冇試IUI.
價錢大概20萬。
MH係邊間呀?

男爵府

加貝 發表於 16-5-18 17:31
我係養和, 搵何教授做, 第一次做IVF, 之前冇試IUI.
價錢大概20萬。
MH係邊間呀?

MH 係瑪麗醫院,我希望聽埋佢地既意見後可以知道點做。我1st consultation 都係養和,如果真係試IVF 都要再諗下係邊間做。

男爵府

Sinyeung 發表於 16-5-18 16:44
T21 test
測試DNA
睇有冇染色體問題

呢個test 係咪特別要求先會做?

別墅

Lindytiger 發表於 16-5-18 20:43
呢個test 係咪特別要求先會做?

呢個係懷孕後才做嘅test
check個胎架

以前check唐氏綜合症係做oscar test
準確率低

而家可以做T21 test
準確率高

男爵府

Sinyeung 發表於 16-5-18 21:37
呢個係懷孕後才做嘅test
check個胎架

係咪抽血檢驗?我第一胎去做產檢時,有一次姑娘問我可唔可以幫忙留血做唐士綜合症sampling, 佢話正在研發一種準確度更高既方法;唔知係咪就係呢個?

首頁

尾頁

跳至