自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

可能有時真係會有第六感,feel到自己限期已到

大宅

回覆:miuling814 的帖子

我覺得老人家咁樣去係好有福!

珍珠宮

miuling814 發表於 15-9-23 09:20
前幾日,我媽同我講我叔公走咗。因為平時冇乜點聯絡,我都冇乜太大感覺。我只係叫我媽到時幫我拎封帛金去。 ...
你叔公好福氣,呢種傳統叫善終。我地成日話五福臨門,善終就係其中一福。
一切都交代晒,又有親人係身邊,仲要無痛苦咁走,真係好好了。

男爵府

畀面勳章

引用:前幾日,我媽同我講我叔公走咗。因為平時冇

原帖由 miuling814 於 15-09-23 發表
前幾日,我媽同我講我叔公走咗。因為平時冇乜點聯絡,我都冇乜太大感覺。我只係叫我媽到時幫我拎封帛金去。 ...
我老豆臨走果日係咁話 係時候返去啦

珍珠宮

回覆 miuling814 的帖子

我信有預感!我爺都係咁,o個時骨 can 痛到落唔到床,突然有日係都要起身沖涼洗頭,跟住叫我麻落街買o野佢食。平時佢地好慳 9 成自己煮,我麻見佢有胃口就去買。使開o左我麻後就o係屋企中風暈o左,一路昏迷不省,過o左 2-3 日等到我姑姐o係外國趕到返黎見到最後一面,當晚就走o左

公爵府

回覆:我叔公走咗,但我媽話佢好鬼異

子爵府

一路睇一路喊唔停

珍珠宮

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:cy101 的帖子

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:前幾日,我媽同我講我叔公走咗。因為平時冇

原帖由 miuling814 於 15-09-23 發表

simple is the best~

珍珠宮

bowling2004 發表於 15-9-23 10:14
迴光反照唔係咁的。本身行得走得就唔係叫迴光反照。
我婆婆就應該係啦~ 佢平時不嬲都有時要出入醫院, 最後一次入院, 好嚴重, 醫生仲叫我地全部人立即黎睇佢, 話佢未必過到今晚! 咁趕得切既個個都去睇下佢, 佢其實已經半昏迷, 醫生都話老人家病, 可以拖好耐亦可以好突然, 叫我地多D黎睇佢! (仲批准我地24小時黎探佢, 可想而知當時已經好危急)跟住我日日去探婆婆, 見住佢一日比一日好, 所有子孫都黎睇佢, 佢仲話想食呢樣果樣, 我地見佢越黎越好, 仲諗住佢過多幾日可以出院!
(不過婆婆自己都有講, 今次應該出唔到院啦! 我當時見佢越黎越精神, 冇為意)

點知, 過多幾日, 佢就係睡夢中昏迷, 1個鐘左右就走左.....
我仲好記得佢走之前果晚, 我地去探佢, 我係最後一個走, 我回望婆婆(每次走時都會回頭望下佢), 佢望住我微笑揮手, 我仲好開心咁同婆婆BYE BYE!

第2朝, 係星期日, 平時我一定訓到好晏先起身, 果日唔知點解5點幾突然醒左, 過左1分鐘都冇, 我老豆就打電話黎話婆婆昏迷, 可能唔得, 叫我立即過去, 搭緊的士去時, 婆婆就已經走左了....
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+TEMPO123+於+15-9-23+13:22+編

原帖由 TEMPO123 於 15-09-23 發表

迴光返照有的.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:迴光返照有的.我曾住過院, 有個對面床婆婆

迴光返照有的.
我爸爸走前不停話排緊隊(歸天),當時佢視力嚴重退化,佢隔離床抽筋,佢基本上係睇唔到,但佢勁叫救命呀救命呀,之後該病人家屬先知,可以話救返一命
d人就同我講,好彩我爸爸見到該病人抽筋,識叫救命。

之後我問返我爸爸咩事,佢話見到一班人黎捉佢隔離床病人,之後突然無事,話神黎救佢(佢係基督徒)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我外公走時都係咁,佢係在午睡中哮喘病窒息走既

佢果朝氣喘都要去剪頭髮(我細時住無 lift 唐樓既8樓),我姨叫佢唔好落樓啦,氣喘點行樓梯呀,佢回我姨一句,今日有事做,要剪晒個頭髮。中午又走去天台收衫,我問佢咁早收衫(平時係5點左右先收衫),佢話唔想留手尾比我地做

咁佢下午2,3點瞓午睡,咁就走左

子爵府

原先唔信,聽左樓主同朋友最近一個分享,都會有 d 信信地

朋友家母剛剛因心臟病去世。走前,因血管太窄做唔到通波仔,屋企人個個都打算放棄,唯獨其母堅持要繼續做。到做手術個日,其母係做做下冇生命跡象,因麻醉左,所以係無痛下離開人世。

我朋友事後講,佢媽係最怕痛,所以佢媽喺臨走前係堅持要做手術 仲有,臨走前一星期安排好哂 d 野,例如吩咐其他人照顧老伴,又搵番 d 器具俾孫...,做手術前一日不停大啖大啖食野,好似餓鬼搶食,但平時食得好慢好慢,所以有 d 野,唔到你唔信

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

大宅

我信,因為我屋企啲老人家走前,成日會話夢到啲先人,佢地會返黎接老人家走

很想當媽媽

男爵府

睇到好掛住我公公婆婆

大宅

我信.....我爺就係咁......中秋前2日突然好轉胃口好左好多,仲不斷怪我麻整爛佢個假牙.....搞到佢無得好好帶.....
中秋節前1日胃口精神好到你唔信,個個家人而為啊爺就快出得院....連醫生都叫我地放心返屋企休息......結果零晨收到電話...啊爺已經走左.......到今時今日一到中秋就好傷感.......好想你........

男爵府

引用:迴光返照有的.我曾住過院, 有個對面床婆婆

迴光返照有的.
人死後,聽覺係最後先消失。護士一邊包糖一邊同死者講嘢,係對死者嘅一份尊重。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:咩都好LA,+我剩係知瞓瞓下覺去係一種福氣!!

原帖由 cy101 於 15-09-23 發表
咩都好LA, 我剩係知瞓瞓下覺去係一種福氣!!

首頁

尾頁

跳至