自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:tonghomama+發表於+15-9-23+20:13+小

珍珠宮

回覆:睇完13歲仔跳樓,有感..

水晶宮

唔想煮飯 發表於 15-9-24 04:22
小朋友肯同你講已經好好,唔好格硬要佢地正面,唔好既情緒係需要揾出原因,同佢地舒壓,而唔係要佢地抑壓。 ...
咁又是,肯講總比收埋好,我都識人表面開心,但有抑鬱症,有個甚至跳樓死左,平時見佢都係開心果,估唔到佢會跳樓,所以人唔可以睇表面

水晶宮

tonghomama 發表於 15-9-24 07:28
我小朋友讀天主教小學, 升中時學校老師同我都選家一間band 2尾band 3 頭天主教中學, 中文授課! 程度啱我 ...
鄧你高興,仔仔好乖最緊要大家關係好,只望佢地身心健康,快樂!

水晶宮

easonkinki 發表於 15-9-23 17:13
好有同感我仔天生負面,自卑,6歲已經成日話跳樓自殺,情緒化。讀書從來唔逼佢,考試佢都唔温習 ...
明白你,你都要加油!
每個人性格不一,因材施教,只可惜香港教育比較單一化,唔似外國教育咁多元化

公爵府

回覆:睇完13歲仔跳樓,有感..

我明既 有d 人性格好負面 我就係咁 無計 不過未去死 因為我知仍有好多人需要我照顧 但人生真係無乜開心要活的理由 旅行 食都無興趣

男爵府

引用:回覆 Superman-GF 的帖子係啦. 香港人個個

原帖由 cocokan2004 於 15-09-24 發表

回覆 Superman-GF 的帖子

水晶宮

heilok 發表於 15-9-24 00:44
開心經歷唔係講,係要真正經曆。先問1. 自己夫妻間關係是否ok. 2. 同仔仔關係是否ok. 如果兩者都無問題,又 ...
由細到大我都經常帶佢出去玩 以前未生前我係見光死,有左佢後戶外活動多的是,因為我仔細個都好多情緒問題,我都是一關一關走過來的....我覺得運動真是好好,多d接觸大自然個人都正面d開心d, 我d朋友都話我勁,經常帶佢周圍體驗

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:讀書上冇成功感,自然不想做下去。只怪現今

原帖由 964000 於 15-09-23 發表
讀書上冇成功感,自然不想做下去。只怪現今學制不能因材施教。
認同

水晶宮

除了教導阿仔,其實仲要教埋c6,爸爸的角色同樣重要,身教好緊要…但耐何上梁不正,好易下梁歪

大宅

回覆:我愛唐英年 的帖子

反轉腦朋友!

公爵府

引用:回覆 easonkinki 的帖子真係要俾多啲正能量

原帖由 幸福花 於 15-09-23 發表
回覆 easonkinki 的帖子

真係要俾多啲正能量你個仔!
我有,我地2公婆都好錫小朋友,我自己天生樂觀,我仔就悲哀型,咩都未試就話會輸,差,諗咩都諗左負面嘢先同佢睇完inside out,我話佢大佬一定係呀愁,佢一諗埋一面我就話呀愁又出黎搵你。呀仔就會話我控制唔到而家就黎11歲,希望佢會慢慢改變。

公爵府

引用:Quote:原帖由 easonkinki 於 15-09-23 發表

原帖由 cloudwingwing 於 15-09-23 發表
做媽媽的你一定每日提心吊擔,如果俾他參加下童軍義工或玩下軍訓會否有幫助?

...
小一開始玩,佢而家係童軍隊長,佢係屋企以外表現唔差架!除左愁仲大脾氣,做左人媽咪先知小朋友難教,唔係你用心教就代表佢會聽哂你話去做。而家可以做就只有經常提佢要控制情緒,同爸爸媽咪有幾錫佢。

公爵府

引用:Quote:原帖由 easonkinki 於 15-09-23 發表

原帖由 Happymom2004 於 15-09-24 發表
點解你仔仔諗野咁負面嘅?留意下佢情緒好喎。或者多帶佢接觸下大自然,去D空曠,open space地方玩下丫。

...
而家大個好左d,我地放假唔會困住係屋企,算多活動,行山,游水,打籃球,童軍周不時去camp,絕對唔會悶。幸福家庭長大,係唔知點解喜怒哀樂得咁大。

公爵府

原帖由 天山雪蓮 於 15-09-24 發表
睇光之美少女,多些正能量,得唔得?
我個係仔喎!佢實話係女人嘢

洋房

我女D成績都係好差,個心唔想迫佢,但又怕佢成績差俾老師忽略、同學睇唔起佢唔同佢玩,阿女本來已內向。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都唔係關成績好與唔好, 香港既學生哥真係忙到嘔又大壓力, 放完暑假, 問十個有九個半都話唔想返學, 好多個都成績幾好添, 所以做家長的唯有係佢地放假時, 盡量比佢地玩同做喜歡做既野黎平衡下, 唔係人生真的好苦悶!!

洋房

有時想同佢傾下心事,佢就十問九唔答,我女鍾意收埋自己

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個阿仔(11歲)都係咁講:"做人點解咁辛苦? 點解日日都返學做功課,讀書同考試, 我唔讀大學呀! 中學都唔想讀."

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:emilylam 的帖子

我今朝響fb 見我朋友講,原來呢個小朋友係佢仔同班同學,仲plan左出年去澳洲讀書添

而家成日都有呢d 新聞,真係每次見到都要好好解釋比自己小朋友知道,求學只係人生其中一個階段,無任何挫折可以隨便犧牲自己

首頁

尾頁

跳至