自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:娘家有親人生日約食飯+係平日我就話我哋唔

原帖由 girlbear 於 15-11-09 發表
娘家有親人生日約食飯 係平日
我就話我哋唔去喇 因為小朋友放學要做功課又要溫書 第二日又要早起返學
拎埋功課去, 坐係一邊同佢做, 順便笑笑口話不如下次星期五六日吖

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:我真係大開眼界呀!又話愉快學習,取消tsa,

原帖由 TRUBIMA 於 15-11-09 發表
我真係大開眼界呀!又話愉快學習,取消tsa,小朋友大壓力好辛苦....我知係邊個攪成咁喇,唔係叫你用欠交去換 ...
好認同妳~\"真係大開眼界\",睇到嘩嘩聲
乜野\"天王都無面俾\"\"他朝君體也相同\"\"唔理我感受,都唔使俾面佢\"(自我中心到呢)

聲明:只係討論社會現象,本人愛好和平,請勿對號入座及圍插,我會選擇華麗的skip咗佢

書係要讀,讀書除咗改變命運,亦係裝點自身修養...所謂知書識禮係咁解!但唔使咁極端
仲有講玄D嘅係:一命二運三風水;四積陰德五讀書!真係信不信由妳,有時唔係迫就得!幾多讀飽詩書,一個轉唔到彎一跳......咁就一世,枉用幾多心機都係徒然當然,有D係唔迫就唔得

認同其他jm咁講,乘機俾佢自我時間管理; 俾佢感受下家庭以外嘅相處關係; 尊重番傳統嘅倫理觀念(他朝自己都係受益者)

水晶宮

回覆:親戚生日飯重要定小朋友功課重要?

一定唔去,出去一輪再回家攪一輪先可以休息,小朋友唔累,個阿媽累死。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 monkeydiary 於 15-11-09 發

原帖由 lazywife 於 15-11-09 發表
讀書姐,唔使斷六親呀。。同埋真係咁大影響,温少一日書,會唔合格,考零分?咁平時讀果d係咩?直系長輩, ...
問題就係呢d直系親屬真係唔係老,最多係舅父,姨媽姑姐,請問有幾老?唔會今年唔見,下年就見唔到囉!
而且小朋友自己都知未溫好書,要求留家,難道就因為佢地得閒黎香港玩下,就要花一整晚陪佢地?明天就考喇!

珍珠宮

引用:娘家有親人生日約食飯 係平日我就話我哋唔

我就話我哋唔去喇 因為小朋友放學要做功課又要溫書 第二日又要早起返學
我非常明白你,我屋企有個超麻煩的女人,成日話食閒日平D喎,但又要响佢屋企果頭。 我成家又返工又返學,趕頭趕命過去成粒鐘,走又一粒鐘。 呢D自私精未生過仔係唔會明架!

大宅

針未吉到我肉我就未知痛,我小朋友幼稚園

我覺得你完全有全決定去唔去,唔使理人點講。

不過我發現冇人提過個小朋友想唔想去啊

如果小朋友想去,就叫佢配合想辦法。夜d瞓都得既姐。

好難想象而家小學去食餐飯都必然會欠交功課,真係陰公

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實冇話邊樣重要D.
但唔好比小朋友覺得學校比親人重要囉.

大宅

我讀書果陣,就算第二日考試都會,中小學都係去

珍珠宮

第一, 睇下咩親戚, 熟都會去嘅。

第二, 睇下地點遠近

第三, 睇下平日小朋友做功課快d慢。 如果佢做功課係快,第日又無測試默書考試, 溫少一日書都無防嘅

伯爵府

最親會去, 功課由小學開始一直做到没完没了.........
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

大宅

我試過親戚結婚,得我地兩公婆去飲,因為小朋友第兩日就開始考試,唔想佢地起唔到身

大宅

回覆:girlbear 的帖子

如果只係平日嘅功課,带埋去做。

除了教孩子學業的重要,也要教他們社交,親情及平衡生活,對嗎?

子爵府

什么结婚、滿月、生日係平日吾会,除非小朋友係学校已做完功課,笫=日冇默書测验就会出席。若欠功課又要寫\'手册,小朋友吾開心。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

第日要返學我一定唔去

侯爵府

講嚟都多餘有心去,一放學即做,二,三小時一定做得完架啦又講要咩温習,難道溫少晚會由考第一變第尾咩

水晶宮

我次次都唔去架

大宅

回覆:girlbear 的帖子

你無,錯,平日我一定唔会出席的

寶石宮

長輩就去

伯爵府

如果係公公婆婆爺爺"女麻""女麻" 一定去~
會要求早食早回~
有時, 無小朋友既人好難明, 但大家就下時間囉~
小朋友開一晚夜車, 無緊要既~
第2晚快手快腳...早D訓補返~

其他人生日就真係免問~

男爵府

做得好正確!所有聚會翌日要返工,我一係唔去,一係快閃

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

首頁
45678...13

尾頁

跳至