自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

珍珠宮

回覆:而家既人湊仔點解緊張成咁?

1)初生3個月有,因為去健康院會問
2)關電視係因為電視節目無聊
3)吾夠1歳已食外面嘢

公爵府

引用:你地有冇俾人話過?1.要日日寫底幾點食奶食

原帖由 ivycwl 於 15-12-06 發表
你地有冇俾人話過?
1.要日日寫底幾點食奶食幾多,幾點換片,幾點大大
2.唔可以開電視,有好多人直頭把屋企 ...
1、有病有痛医生必問
2、電視對2歲以下bb有害無益,反而防礙说話能力
3乜你覺得街d味精係2歲以下bb食左有益????
你是否嫲嫲级人馬,若是,請放手吧。我估你身抱唔會比bb跟你羅

翡翠宮

其實我覺得正常啵。如果出街咩都唔比摸、唔比玩、每半個鐘要消毒一次我就覺得係緊張姐

wcpcelia    發表於 15-12-8 08:34

珍珠宮

唔記低bb幾點食奶同換幾多片片,點知佢一日食得夠唔夠奶?(我果個係人奶b)

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

三樣都有咗
不過電視冇掉、因為我要睇

大宅

happybebebe 發表於 15-12-6 10:23
咁其實唔算太緊張。
我覺得到3歲入幼稚園仲唔畀食糖飲益力多,7歲啲菜仲切碎粒就太過份

我仔3歲都唔會俾佢食糖同飲益力多喎,因為呢啲真係超野痰

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ivycwl+於+15-12-06+發表你地

原帖由 yl88 於 15-12-06 發表
1、有病有痛医生必問
2、電視對2歲以下bb有害無益,反而防礙说話能力
3乜你覺得街d味精係2歲以下bb食左有益 ...
我仔得3歲我就係上車聽到有唔知嫲嫲定婆婆講。睇#76

公爵府

第1點我有做,無為其他,只為日後留返一份回憶,依家間中拎黎睇下,幾sweet架

珍珠宮

回覆:ivycwl 的帖子

咁巴閉

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 afterall 於 15-12-06 發表其

我咪就係做齊了,但今日係巴士聽到有個老人家同另一個傾計,佢話。。。

佢(我估係新抱)話叫我炒底食奶換片 ...
你講嘅其實係身份問題。奶奶唔鍾意畀新抱當下屬咁駛,以為新抱叫乜乜物物就好似自己無面子咁。

伯爵府

中曬3樣

用戶要求終止服務

我就反而覺得我奶奶太緊張。咁大個人都唔願畀小朋友出街食。有時去學嘢,去比賽,硬都係要小朋友返屋企食。日日兩餐1舊三文魚1舊免治肉半隻蛋半碗菜半碗飯,一年出街食廿餐都無。我覺得咁反而更抗拒喺屋企食,更想出街食。

男爵府

你地有冇俾人話過?
阿女初生果時有做1 因為埋身喂唔知佢夠唔夠飽 所以一定要mark低有幾多濕片同屎片

珍珠宮

虎到金來勳章

你地有冇俾人話過?
我真係識得有個妹妹4歲前未食過糖,佢第一粒糖係我比佢食,仲係羊奶片,都比佢呀媽丙到7彩,佢家中新年全盒唔係果仁就係有機乾果。

wcpcelia    發表於 15-12-8 08:35

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

你地有冇俾人話過?
呢啲以前(十幾年前)啲人都會咁做,有幾奇?

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 ivycwl 於 15-12-06 發表你地

原帖由 SARIDON 於 15-12-06 發表
我真係識得有個妹妹4歲前未食過糖,佢第一粒糖係我比佢食,仲係羊奶片,都比佢呀媽丙到7彩,佢家中新年全盒 ...
救命

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

2. 電視的確令小朋友專注力有影響。 我真中一都5可以睇電視, 成枱功課, 又成日測驗, 點睇呀

3. 外出食野係好味同方便,不過真係好無益, 仲有你知5知味精/食物添加劑會影響小朋友情緒

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

1. 頭2-3個月都會記,因去健康院,姑娘會問返你
2 & 3 就為小朋友健康,但唔須要全禁

水晶宮

我岩生我囝時有寫咖, 第一次做人父母又怕做錯唔識無記性, 都寫左成4、5個月

2.唔可以開電視,有好多人直頭把屋企電視掉了

唔會啦~我囝3歲左右開始都差不多日日睇半個鍾迪士尼台

3.2歲前不可食街外食物不加調味

唔係

男爵府

1.2.3都正常喔
1.記住飲幾多奶 ,我會怕唔記得咖,
2.我會唔開電視。但唔會掉。

首頁
45678...15

尾頁

跳至