婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:MayCKM 的帖子

咁我覺得問題唔大wor

大宅

回覆:老公人壽保險佔百分比

我c6d保險,人壽,咩都係填父母(結婚前買落),而家都冇轉過名,咁有冇問題?

子爵府

引用:Quote:mimi26 發表於 15-12-15 07:56 都比

原帖由 MayCKM 於 15-12-15 發表
你無權亦無資格話我自私。等你有機會做咗人哋老婆和阿媽先講啦。那個係你未婚夫唔係你老公,即使你要求都未 ...
我做過啦,離左之ma,前夫一樣寫100%佢父母,雖然我同佢父母有過節,但係因為個別事件~唔係保險,我從來冇干涉佢保險受益人係邊位~離係因為性格不合,跟保險及任何錢銀冇關
你開得po就預左有反對聲音啦~唔接受咪自己坐困愁城,怨老公分得7成比你,你淨係聽岩聽既,唔怪得你諗極都唔明枕邊人諗咩啦

子爵府

引用:Quote:mimi26 發表於 15-12-15 07:56 都比

原帖由 MayCKM 於 15-12-15 發表
你無權亦無資格話我自私。等你有機會做咗人哋老婆和阿媽先講啦。那個係你未婚夫唔係你老公,即使你要求都未 ...
我未婚夫,我根本冇要求佢做,佢已經自己買多份100%寫我,但我真係唔介意佢有冇咁做,就算佢寫100%父母都好應該

男爵府

為左唔夠10萬元同老公嘈,同老人家爭,不如望老公長命百歲好過啦

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

100% 是我

珍珠宮

引用:我c6d保險,人壽,咩都係填父母(結婚前買落

原帖由 zzz333 於 15-12-15 發表
我c6d保險,人壽,咩都係填父母(結婚前買落),而家都冇轉過名,咁有冇問題?

...
叫佢買多份寫你!
我老公之前的保險全部寫2姑奶!佢覺得有咩事2姑奶會睇住頭家⋯自從生老2後,我睇到好多野逼佢買多份寫我,因為我是他3個兒子的親媽有咩事我一定唔會厚此薄彼⋯

男爵府

育兒性格勳章

我c6一向無買,不過我地一結婚佢就買左寫我名,我自己就有2份,1份我媽名一份我老公,其實有咩所謂呢?都係心意何必咁執著.

大宅

引用:Quote:原帖由 zzz333 於 15-12-15 發表我c6

原帖由 Vinccy 於 15-12-16 發表
叫佢買多份寫你!
我老公之前的保險全部寫2姑奶!佢覺得有咩事2姑奶會睇住頭家⋯自從生老2後,我睇到好多野 ...
咁岩c6琴晚話買多份俾我
不過我話唔洗,因為佢本身d保險基金都佔左佢3份1人工,寧願留返d錢儲起好過

大宅

我們大家婚前都寫給各自父母,由於通漲,十幾廿萬唔夠,而且又生埋仔,再另買一份給我。其實保險只係一種保障,而這些保障唔想有。而62+99將來一定走先過我,到時果份又係我食埋,變相100%都係我。將心彼己,如將來仔女的保險比晒另一半,冇我份我都會嬲。其實,我嫁我老公都係因為佢有份孝心,孝順父母即係佢會愛家庭。

Flower

子爵府

將心比己,如果你三個小朋友大個左成左家,另一半叫佢地保險受益人唔好寫你個名,你會點諗?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

奶奶一直幫C6供一份保險好多年,

至結婚後我主動話自己供番, 但受益依然係99。
上年幫C6買多份危疾受益都係99。

我自己全部都係自己父母。

真心覺得保險好應該100%落晒父母名。
再講大吉利是我或我C6行先, 而係掉底頭家,
99或外母如果都好意思唔幫手, 自動貢獻保金幫保下。
對唔對得住死者呀
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

我覺得父母做受益人都好合理。如果仲要唔夠10萬,我估我可能一半一半。

佢有冇能力養自己一回事,有冇其他仔女養佢又係另一回事。如果大吉利事有一日我過身,我都希望我有啲心意錢俾我父母。我仲寫埋俾我兄弟姊妹叫佢地留黎俾父母添(驚佢地一次過洗晒)

首頁

尾頁

跳至