自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

kay 發表於 15-12-31 15:36
我係台媽~(台灣來嘅),我2個女讀幼稚園時(07,11年),班上媽咪有一半都係B6人
,講真,我同港媽好傾D, ...
無論台媽星媽, 我覺得佢地一般學粵語比北方來得積極好多。
你也說得是, 思維上好唔同, 對社會領袖/潮品冇咁膜拜, 敢於獨立思想同有正義感

唔係大6媽個個都唔得, 但相對係有幾高學歷/或專業, 睇得出家庭背境好唔同。感覺上中西區都多咗好多"新香港人", 但好多教仔女都好講禮貌的, 學晒本土習慣叫人早晨, 唔該, 太太先生.......唔會開口就"阿姐""阿姨""阿叔"

子爵府

引用:Quote:natalie520+發表於+15-12-31+14:55+

原帖由 dazzlelulu 於 15-12-31 發表
十歲以前落嚟咗香港, 因為返學會學返香港式粵語, 好快會冇咗口音, 我的好友亦如是。無論係思想上, 係完全冇 ...
係香港生活左大半世,依然牽掛家鄉

伯爵府

我見到好多人語帶歧視

如果人地用心融入講廣東話,屋企無問政府拎錢唔洗納稅人幫佢養仔,來自 MAINLAND 又有咩問題?我地 20 幾既呢代香港多數人都係上一輩/再上一輩黎香港生活,自己只係比人地早左 LAND 呢片土地,THINK ABT IT

tonghomama    發表於 15-12-31 15:57
優悠在澳洲

伯爵府

引用:我仔女係灣仔讀,唔覺有大陸媽……大女間幼

原帖由 Sumyeema1 於 15-12-31 發表
我仔女係灣仔讀,唔覺有大陸媽……

大女間幼稚園港島名女校,大女報名時,唔覺有大陸人報名……到弟弟考時 ...
我囝都係灣仔區,之前去開灣仔鄧志昂健康院,每次都全埸8-9成大6人,多到令我大開眼戒。

男爵府

引用:Quote:原帖由 anniellm 於 15-12-31 發表純

原帖由 sunshine135 於 15-12-31 發表
根本覺得政府交條數係呃緊人,出街見d.有口音既仲多過本地人
我覺得係d 港媽反晒工。啲口音媽又唔洗做,所以咪周街見到口音媽囉

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ak1020+於+15-12-31+發表我99

原帖由 HaTsang 於 15-12-31 發表
我老豆係香港60年都改唔到口音
我爸都係,嚟左50幾年都仲係有口音。我先生係聽唔明我老豆講野的

別墅

回覆 anniellm 的帖子

我小朋友間學校9成人都是b6人, 真系估吾到系這麼多的

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:香港有幾多媽咪係香港人?

我係港媽,我都發現真係好多好多講唔純正廣東話既媽媽。
我仲要住大西北,真係見識好多,唔係想 discriminate佢地,但有好多小朋友係公園好惡。
我同個女面試幼稚園,5個一組。得一個小朋友講流利廣東話,我個女講英文,其餘全部都講流利國語。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 anniellm 的帖子

我仔幼稚園時都係大部份係D講嘢唔正的單非/雙非, 我地D香港媽媽係少數

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 15-12-31 發表

原帖由 Kanyin 於 15-12-31 發表
我囝都係灣仔區,之前去開灣仔鄧志昂健康院,每次都全埸8-9成大6人,多到令我大開眼戒。

...
我估 06-12 年健康院好多雙非 bb……

禁止訪問

引用:Quote:waiyumama 發表於 15-12-31 13:43 請

子爵府

natalie520 發表於 15-12-31 15:50
係香港生活左大半世,依然牽掛家鄉
呢個又無得改的, 因為人畢竟覺得童年地方/事物係最親, 所以我對老人唔會咁嚴苛。

好似你咁, 基本上懂事就係香港, 不可能好似佢咁思"鄉"啦。

我朋友當年係單個批嚟嚟香港投靠祖父母, 其他家人全留係廣州, 唔敢貿然返去探親而疏離咗, 後來長大才舉家去咗澳洲團聚, 佢都係返嚟香港當"老家", 完全冇返大陸消遣嘅興趣, 根本唔習慣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都係架,一出門日,聽到嘅都係普通話

子爵府

引用:Quote:natalie520+發表於+15-12-31+15:50+

原帖由 dazzlelulu 於 15-12-31 發表
呢個又無得改的, 因為人畢竟覺得童年地方/事物係最親, 所以我對老人唔會咁嚴苛。

好似你咁, 基本上懂事就 ...
係呀,所以都由佢啦,老人家,佢年年新年都會反鄉下

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔女讀直資,可能係二線關係,肯俾錢黎讀都係唸過度過,所以比較少國內人。咁都總有嘅,不過我認為只要家長有質數、家教無問題,我又ok。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:純吹水,唔係想起駡戰。我小朋友讀緊幼稚園

原帖由 anniellm 於 15-12-31 發表
純吹水,唔係想起駡戰。

我小朋友讀緊幼稚園,眼見大部分同學媽咪講廣東話都有口音。
我係香港人,但有懒音

男爵府

引用:Quote:sunshine135 發表於 15-12-31 13:47

原帖由 luvkaka 於 15-12-31 發表
咁又唔好咁講, 我細個D隔離屋, 依家見返都仲係講唔掂香港口音都30年啦我都唔明點解佢地係仲係咁. ...
你地愈扯愈遠喇,樓主係想講而家有仔女讀緊書既港媽呀,唔係港嫲

大宅

港島東,去公園玩都有內地音
但港媽多點既
內地媽都係有禮果隻
所以我覺得冇問題

已刪除用户

水晶宮

大陸快要冇哂女人.快被港男娶哂落嚟..一係落嚟做x

首頁
45678...13

尾頁

跳至