自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:在職媽媽的辛酸... 呻!

我都係冇工人冇長老的WM. 好明白你。FTM 成日話佢地年終無休又無假放,1日24小時ON CALL, 但有冇唸下我地呢D, 我地就好似返2份工咁,都係24小時ON CALL 架。我地都年終無冇得休息架......純呻.....

侯爵府

引用:我係WM, 有FTM朋友說: 你就好啦, 有假放,

原帖由 kristinnwc 於 16-01-05 發表
我係WM, 有FTM朋友說: 你就好啦, 有假放, 我好慘365日24小時無休。

我答佢: 其實放工放假時間, 我也是全 ...
無錯,我放工放假,就係湊仔,放假係FTM, 平日係WM, 會有假放咩??

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+snoopy_bay_bay+於+16-01-05+

男爵府

引用:我知道呢類post 經常都會出現, 但畢竟呢度

原帖由 Lovelovebear 於 16-01-05 發表
我知道呢類post 經常都會出現, 但畢竟呢度係親子網, 我只係想呻下...

本人係無工人無老人家幫忙的在職媽媽 ...
我係ftm, 老公放工返黎都會幫我洗碗,晾衫,幫阿b沖涼等,因為好多時夜晚我埋身餵人奶都同bb 一齊訓著左,一年後,我發現我老公俾我殘左好多.. 講辛苦,一定係放工返黎要做野冇工人幫手既wm 辛苦啦。。 ftm 半夜唔夠訓日頭都可以抽時間訓d..

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 16-01-05 發

原帖由 Anpanmama 於 16-01-05 發表
加油!
FTM羨慕WM,可以賺錢,反之WM又羨慕FTM可以控制時間俾家庭。乜野都係雙刃刀,各有取捨。
邊個唔想做 ...
答得好

侯爵府

傻豬。。你對住傻人,你唔會認真嫁?你係度玩耐D,再無恥既人都見過,唔係咁受唔起風浪呀?仲有,唔好成日覺得做在職阿媽,有幾對唔住個家庭,你都係有付出嫁,同埋,真係要當呢度某D離地既FTM分享當廢話,個個講到做家務係會死,唔做又世界末日,阿B無佢一秒即斷氣,食少餐粥會瘦兩磅。。唔好玩啦。。。仲有在職阿媽除左返工,返到屋企子女會全部消失空氣間,唔使湊唔使理。。正到呀。。係得佢地子女會大,會病,會有功課做。。睇到都心火起。。但同呢D人講都浪費青春。。同自己注入正能量啦。你比邊個都做得好,依家我無工人,同老公返工,收工做家務,湊b..咪一樣咁。。有幾辛苦呀 ...,至少我未死呀。。

mydearson    發表於 16-1-5 19:29
ckm80    發表於 16-1-5 19:14

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

wm or ftm 都辛苦、都偉大!做朋友唔係應該互相打氣咩?我會同佢不相往還囉!找明白自己嘅做朋友吧

公爵府

2018復活節勳章

我覺得無工人無親人幫手嘅working mum係最辛苦,放工返屋企仲要做家務,照顧小朋友

利申:我係無工人無親人幫手嘅ftm

APIGMA    發表於 16-1-7 11:17

侯爵府

引用:傻豬。。你對住傻人,你唔會認真嫁?你係度

原帖由 lazywife 於 16-01-05 發表
傻豬。。你對住傻人,你唔會認真嫁?你係度玩耐D,再無恥既人都見過,唔係咁受唔起風浪呀?仲有,唔好成日 ...
我鍾意你果句,放工返屋企,子女會自動消息.....我都想我放工打開門我仔已食左飯做好功課沖好涼溫好書......

男爵府

引用:我知道呢類post+經常都會出現,+但畢竟呢度

原帖由 Lovelovebear 於 16-01-05 發表
我知道呢類post 經常都會出現, 但畢竟呢度係親子網, 我只係想呻下...

本人係無工人無老人家幫忙的在職媽媽 ...
唔好唔開心!! 我一直都支持wm! 其實邊個話ftm先係皇道,小朋友痴家d?? 咩歪理?! 我一直都覺女人要做野~ 到小朋友出身時, wm就可以繼續自己career, 變成有見識,有經驗之人~相反,ftm到時會無左寄托,因為屋企無人再依賴自己了(我有2個中同媽咪係ftm, 宜家仔大女大搬走曬,老公一早無感情...搞到佢地有depression...)~所以, jm, cheer up! Wm只係先苦後甜咋!

mydearson    發表於 16-1-5 19:29

伯爵府

牛年勳章

其實只要係盡責的媽媽都偉大, 一家唔知一家事
唔好理人,做好自己就ok
互勉

珍珠宮

樓主,其實唔至你朋友咁講野,呢度好多ftm 都係咁講野,咩ftm 不及wm 偉大等等(唔講咁多,會令你更加唔開心)

不過,樓主,放心,我相信好多在職媽媽同你一樣都係咁辛苦。

加油呀樓主

珍珠宮

樓主,其實我個仔既同學媽咪(ftm) 都會比說話我聽,成日話我返工一定收埋好多錢,成日返工唔理個仔,所以阿仔既事咩都唔知,會縱壞個仔等等。

大宅

引用:Quote:原帖由 snoopy_bay_bay 於 16-01-05

剛剛其中一位同學同我講返, 果位朋友成日俾男家睇唔起佢無工作無收入, 老公又話佢唔打扮, 可能佢覺得委屈先 ...
你嗰個所謂朋友都離譜嘅,搵你做出氣袋。。。

珍珠宮

引用:傻豬。。你對住傻人,你唔會認真嫁?你係度

原帖由 lazywife 於 16-01-05 發表
傻豬。。你對住傻人,你唔會認真嫁?你係度玩耐D,再無恥既人都見過,唔係咁受唔起風浪呀?仲有,唔好成日 ...
你講得好正,講中我心聲,睇完你呢個留言我勁開心

子爵府

你個fd都痴線 出去見簡直浪費時間!

樓主加油!bb大d好d既喇~

男爵府

樓主加油,小心身體

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 16-01-05 發

原帖由 Anpanmama 於 16-01-05 發表
加油!
FTM羨慕WM,可以賺錢,反之WM又羨慕FTM可以控制時間俾家庭。乜野都係雙刃刀,各有取捨。
邊個唔想做 ...
所有媽媽既心聲

我為貓狂

侯爵府

我都係wm,仲要返shift,但我有媽媽同工人幫手,我有三個小朋友,最大小一,最細七個月,返工前湊bb去婆婆到,工人主力湊大嗰兩個同做家務,但我都做到人都癲,因為bb我仲餵緊人奶,屋企埋身,返工泵,大仔又要跟功課,中間嗰個讀緊k2,又要留意學校有乜攪作,因為返shift,如果就到時間,我都自己接送佢地返學,bb五個月起食返夜奶,卷夜醒兩次,跟住又返早,辛苦到暈,放工放假就陪仔女,我三個仔女都好黐我,bb直頭一見我放工返嚟就想撲落我到,我唔理人地點諗,我覺得自己好偉大囉

mydearson    發表於 16-1-5 19:36

伯爵府

畀面勳章

你朋友好無知。

首頁
45678...14

尾頁

跳至