婆媳關係

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

回覆:rose_carmen 的帖子

明明話佢搞掂宜家又話唔湊夜晚,打亂曬d計劃真係心煩

伯爵府

回覆:我地因為奶奶離婚了

恕我直言,你同你C6都不負責任,一開始生細B系因為99話你肯生就得啦佢會揍!點解D新抱成日都覺得系99迫佢地生,揍B同照顧新抱系99責任?!所以你99在十二朝攞埋雞+鹿蓉嚟但冇煲湯比你而唔高興!佢唔同你揍24小時唔happy, 什至乎離婚都想比返個B佢地,個B系你同你C6嘅責任唔系6299嘅責任!你個C6根本就唔系禺孝,其實連孝順都講唔上,生個B系用黎分身家嘅!亞媽話揍B揍到腰酸背痛,唔諗辦法解決不特止仲話佢好捱得,叫你放假都留個B系99到,真系太過份!99玩失蹤系唔啱,駛唔駛去62到complain 呀?!自己撿討下先啦,唔好乜都頼落99到,你同你C6都第二次婚姻啦,仲咁唔成熟!

美菲絲    發表於 16-3-16 01:54

子爵府

畀面勳章

要唔要個細仔,係你自己選擇,
但你預左佢地班廢拉會成日講你壞話,洗你仔腦,
遲早仔都冇得見,因為個仔都未必想見你,咁你接唔接受到?
你老公正廢柴,老婆同仔都保護唔到,仲點算係男人?我唔明佢當初點解要娶你,佢阿媽果陣已唔like你,佢應該聽阿媽話同你分手啦,
依家搞到咁,害左個bb。。。你唔好再留戀個廢中之霸了,
佢阿媽一日唔香,佢一日都會為阿媽同你嘈,叫佢攬住個阿媽到時葬埋一齊罷。。。。

子爵府

引用:恕我直言,你同你C6都不負責任,一開始生細

原帖由 JFL 於 16-03-15 發表
恕我直言,你同你C6都不負責任,一開始生細B系因為99話你肯生就得啦佢會揍!點解D新抱成日都覺得系99迫佢地 ...

公爵府

我感覺你C6有一個心結...就系奶奶以前受左很多苦.所以宜家做什麼也可以.傷害多少人也無問題.他這個心結不打開...就算佢離左婚之後有幾多個女人埋身....結果都系悲劇收埸.最終又傷荷包又傷心(追女仔不花錢? 不花時間 ?)

另一個問題系99認為:自己以前受左太多委屈.太多苦難 (是她丈夫造成的呀 ?)所以宜家要俾所有的女人都受同樣的苦.要令兒女的家庭都不幸....自己就報左仇?(她為什麼不向她丈夫報仇而是向無辜的人尋仇? )最終的結果系害左自己的兒子and孫子(害人終須害自己呀 ?)

美菲絲    發表於 16-3-16 01:58

別墅

其實我對奶奶是無期望,但是我老公常常話佢媽好好,佢覺得我應該仆心仆命咁對佢媽好,來感動佢,但因為佢媽本來已唔鍾意我,我覺得做返自己本份已經夠,做得多一黎人地未必受,攪得差可能人地仲覺得你唔知搏乜,係咪貪佢地錢,所我就講出,我生左個仔佢都無㷛過野我食,咁其實呢段婆媳關係都好點當啫,既然奶奶唔係對我特別好,咁我對佢都無要求,奶奶如果明白呢點,做乜要對我咁多要求呢?老公又點解硬係要我討好佢呢?
[url=http://www.TickerFactory.com/]

別墅

之前天氣凍,我買左部幾千蚊嘅 dyson 暖風機比奶奶用,我都想當佢係自己呀媽,我買乜野比自己呀媽,都一樣買埋比奶奶,但佢一句就話,我唔用呢啲野嘅,咁其實我覺得我點做都無乜意思
[url=http://www.TickerFactory.com/]

別墅

其實佢同前妻一齊十年,佢媽由細睇到佢前妻,根本當左佢係自己個女咁錫,當然到我就好大比較,因為大家感情好薄弱,加上奶奶成日野野就針對我,大家感情一定增進唔到,我同意上面話點解我老公要娶我,其實呢個疑問都係我心入面好耐,我覺得其實佢應該識個女仔就要即刻比佢呀媽確認一下 all 唔 alright,比佢媽驗下仲係咪處女,咁呀媽話可以,先至好拍拖結婚囉!

別墅

JFL 發表於 16-3-15 22:19
恕我直言,你同你C6都不負責任,一開始生細B系因為99話你肯生就得啦佢會揍!點解D新抱成日都覺得系99迫佢地 ...
其實我都覺得自己係衝動打比老爺,但我已經受夠,見佢兩母子乜都賴晒落我度,次次有乜事,佢唔係打比我老豆就打比我媽,再唔係就打比我哥,我真係好討厭,我真係諗唔到點樣先停到,加上果日嘈交,佢要我即刻揸就我老豆部車,我係雪藏牌,話比佢聽我揸唔掂,佢就話打比我哥,叫我哥落佢舖頭度揸走,我唔想多事,焗住自己郁車,果下我真係好憎佢,我老豆人都死左,佢仲要咁玩我,所以我就打左比老爺

男爵府

你老公係廢柴就大家都睇到

不過你都唔好得好多
為咗唔好比個男人咁開心
連個仔都唔要丟低比呢尐pk家庭?
你個腦裝咗草架?
你咁樣同推個仔去死有咩分別呀?
要個99比死更難受卜,要報復就更加要拎返個仔返嚟
我咁辛苦生個仔出嚟益你班契弟?
你個仔咁巴閉大把女叫佢生過個囉
仲駛乜我比個仔佢呀
未得嚟比第時個後母蝦死佢至安樂呀?

男爵府

未鬧完

如果我係你細仔
都唔駛你老公同99洗腦
都一樣會憎爆你
你當佢係咩呀
棋子呀?
話唔要就唔要
個大仔你就喺身邊
個細嘅郁尐就唔要
大咗叫你做阿媽?你就想啦~

別墅

我未決定喎而家,你罵乜野,當日上差館係佢報警,佢要我媽黎湊返個仔,我要去醫院驗傷,帶唔到仔去,喺啲咁面矇嘅 moment ,我梗係唔會叫我媽來啦,我咪叫佢自己叫佢媽來湊走細仔囉。咁其實基本上仔都肯跟奶奶,呢段時間係咪可以比我想清楚先?

男爵府

回覆:我地因為奶奶離婚了

你幾歲呀?結過婚離過婚再結多次婚,仔都生兩個,仲咁幼稚咁弱智!自己衰好啦,仲害咗d仔!

別墅

最大大大嘅因素唔係報唔報仇,亦唔係錢問題,係我咁返輪班法,係咪真係可以照顧到,好似大仔咁,佢而家剛讀中一,好易學壞,我要mon住佢,又要湊細佬,返工又唔定時,有時想mon都mon唔到咁多,就算迫迫地請工人,係咪唔洗自己落手落腳照顧同教?我一個人要返工又要咁照顧法,我頂唔頂到?如果我無大仔,我會毫不猶豫搶返細仔返來,但膊頭得一對,唔係講一句點辛苦都要搶返來咁簡單,係要好客觀衡量自己嘅能力。我唔介意細仔嬲我唔認我做老母,亦唔介意佢唔見我,我只係覺得為佢最大福祉著想,所以先諗來諗去。

別墅

其實如果為左咁辛苦生個仔出黎唔好益班契弟,而夾硬搶返來,咁咪仲以氣用事?咁講真,要搶我一定贏硬嘅,咁何不比少少時間想清楚,亦比啲時間佢面對一下責任呢,仔女係爸爸媽媽都有份,雙方想清楚再決定我想會較明智,有時啲野唔係一時三刻決定就係最好,所以我先想知多啲意見,唔係上黎搏小...

伯爵府

引用:最大大大嘅因素唔係報唔報仇,亦唔係錢問題

原帖由 rose_carmen 於 16-03-16 發表
最大大大嘅因素唔係報唔報仇,亦唔係錢問題,係我咁返輪班法,係咪真係可以照顧到,好似大仔咁,佢而家剛讀 ...
你要咁安慰自己都冇野好講。。
文中已得知你老公係幾無能,而且佢都親口講左當個仔係搖錢樹
加上個99只識玩孫
你認為個一歲bb跟住佢地會有咩好前途?
如果我係你,大仔都12歲,已有自理能力
我幾辛苦都好,請工人又好,請姨姨又好,只係捱一兩年都可以送個細既去返學
你講咁多只睇得出你想不負責任
因為大仔之後唔想再由頭再捱過個細仔

懿仔媽媽    發表於 16-3-16 04:32

子爵府

畀面勳章

一個係否認階段( in denial) 都會成日諗我老公其實都幾好點點點,自己又有困難點點點。係正常既。不過樓主,時間一過就好睇清楚慢慢安排喇。唔好無限LOOP LOOP到二仔都十幾歲先黎。

我父母就係咁,係我17歲先離婚。我同我媽講其實7歲就離既話我會開心D

別墅

樓主睇完你所冩的,我不評論你老公同99係好定壞,佢地係咩人你自己最清楚

我建議你比一限期自己去冷靜下諗清楚跟住應該點做點行,一星期好一個月又好,盡快解決呢件事

另外還有少少意見
你老公咁錫阿媽,瞎目撑阿媽,咁佢阿媽一日唔鍾意你,你地就算過到呢關再一齊,遲早又會因為其他問題再嘈過。除非佢轉性可以有改變,如果唔得係咁不如早D離婚。

你細仔最好當然係跟你,你一定係會最錫佢比到最好的佢。相反如果佢跟爸爸,咁之後一定係你99湊,你信不信你99可以湊得掂湊得好,你老公又可能搵過第二個,將來個女人會點對佢。只希望你諗清楚如果比左個仔男家,之後個仔生活好定唔好,你都可能冇得見面冇權理冇權過問,咁你都冇所謂?

如果要細仔,咁其實可以請工人,加上大仔及你媽媽又間中可以幫手照顧下細仔,可行嗎?
你湊大過大仔,再湊多個會有咩問題有幾辛苦你應該預算得到,你真係應付唔到承受唔到?
你大仔已經中一咁大個,應該懂事了,你亦應該同大仔商量討論下接住會發生的事,聽下佢有咩意見。

shum2012    發表於 16-4-2 20:05
美菲絲    發表於 16-3-16 18:46

男爵府

呢個毛聞仲可以旨意個男人去望清楚個責任...

你都好得下......

男爵府

回覆:rose_carmen 的帖子

我覺得你大仔都12歲啦!基本照顧上可以放下,只係留意踏入青少年的反判期的相處,如你多經濟許可更加要爭回細仔,可以比你大仔睇到要做一個負責任的人,正面勸輸佢凡事都會有後果,我唸你大仔將來不會亂來(男女關係上),請工人,你媽咪可以專心湊個個。對大細仔將來都好D。

美菲絲    發表於 16-3-16 18:47

首頁
45678...13

尾頁

跳至