自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

呢個男仔係咪有情緒病我唔識comment,但之前上了一個課程,個導師解構類似事件,佢做輔導,有日有個阿媽哭著咁同輔導講個仔唔肯考試,個輔導話因為個阿媽誇大左考試成績唔好既後果(升唔到大學,將來無前途,打死一世牛工...),個仔承受唔到,咪情願逃避唔考,因為個仔都拷貝左仍阿媽既思維,將呢個考試無限誇大成為"一試定生死",考唔到就世界末日,所以,情願唔考,唔考,就唔係考唔到.
如果父母太緊張,或平日不斷誇大升唔到大學既負面後果,仔女會好大壓力架.

Pull factors,係用成功的結果來吸引佢、激勵佢上進.
Push factors,係用唔上進的後果來惡嚇佢.
給予pull factors,好過push factors.

大宅

回覆:淘大花園咩事

做佢屋企人壓力大過佢

男爵府

引用:應該有個17歲學生唔想考DSE英文,在家持刀 +

原帖由 nanananana 於 16-04-08 發表
應該有個17歲學生唔想考DSE英文,在家持刀
見到呢D新聞自己也眼濕濕,如果我是佢阿媽實心痛死。自己兩個仔今年也考Dse,記得考第一科的前一晚,他們邊執文具邊話,好似執跟武器、劍咁。當時我👂到直情覺得他們去打仗,每次考完只會問他們累嗎?想食乜?
成日同他們説,dse不是唯一出路,人生很漫長,日後想再讀書可以晚上再進修。今天面對dse不要逃避,只需盡力,結果後話。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+16-04-08+發表

原帖由 jihappyma 於 16-04-08 發表
見到呢D新聞自己也眼濕濕,如果我是佢阿媽實心痛死。自己兩個仔今年也考Dse,記得考第一科的前一晚,他們邊 ...
我女話我知,佢港島區嘅同學見到今日有人考考吓暈低咗加油呀各位考生,考埋明天p3可以休息一日

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

引用:Quote:原帖由+jihappyma+於+16-04-08+發表

原帖由 fionakong2008 於 16-04-08 發表
我女話我知,佢港島區嘅同學見到今日有人考考吓暈低咗加油呀各位考生,考埋明天p3可以休 ...
真陰公

公爵府

引用:Quote:原帖由 jihappyma 於 16-04-08 發表

原帖由 fionakong2008 於 16-04-08 發表
我女話我知,佢港島區嘅同學見到今日有人考考吓暈低咗加油呀各位考生,考埋明天p3可以休 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+16-04-08+

原帖由 evacatcat 於 16-04-08 發表
有你呢個媽咪咁細心,你阿女真幸福!你地感情一定好好!
我地關係好好,但我對呢個女係有虧欠㗎,佢三年班開始我無睇過佢功課仲要佢幫手照顧屋企,所以現在盡我能力補償返啲啲

珍珠宮

畀面勳章

引用:不明白為何咁多年青人有情緒病?有人話現在

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-04-08 發表
不明白為何咁多年青人有情緒病?

有人話現在學生功課、考試的壓力比我們以前大得多。但我認識某些父執輩, ...
其實情緒病普通係因為家庭問題
爆發點未必係家庭問題
但追查下一般係家庭關係有矛盾引致

現代父母知識普遍多左
期望比我地上一代父母大左
小子化令父母焦點集中係個別子女身上
過份關懷代子女做野所有學業以外既事
相對下子女承受壓力會更大

男爵府

畀面勳章

我覺得以前考完會考再考高考個制度好啲,先淘汰一班唔想讀書/成績較差的學生,佢地又可以出去學門手藝。留下考AL的都是有心讀書的學生,而且有了考會考的經驗考AL冇咁緊張,心理上會應付得好啲

水晶宮

引用:呢個男仔係咪有情緒病我唔識comment,但之前

原帖由 方方媽媽 於 16-04-08 發表
呢個男仔係咪有情緒病我唔識comment,但之前上了一個課程,個導師解構類似事件,佢做輔導,有日有個阿媽哭著咁 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由 cucumber12 於 16-04-08 發表

原帖由 miffyumiffy 於 16-04-08 發表
以前我地讀書, 大把人無去考會考, absent又如何, 無讀書唔識做去到訓覺都有

...
話說我以前係無去考oral

男爵府

痴x根, 第日出來做野老世叫你做野又立刀自殺?

水晶宮

mymelody0701 發表於 16-4-8 15:23
我覺得以前考完會考再考高考個制度好啲,先淘汰一班唔想讀書/成績較差的學生,佢地又可以出去學門手藝。留 ...
其實依家只係將淘汰制度延後左之嘛.
DSE淘汰一班成績唔好既,出來做野,好成績果批先至可以直入大學,中等就讀文憑/副學士.
然後係文憑&副學士又淘汰一班,好成績果批就可以繼續升讀大學....
大學成績好又家境唔錯既,就可以再讀碩士...

學手藝機會就少左好多啦.依家咩都科技化,好多手藝都已經可以用機器代替.
整麵包~任何人跟住D份量倒材料入機已經可以.
廚師~除左茶記,大集團都係用半製成品加工,仲有幾多可供學習的技術?
唔用腦力,就用勞力.技術層面的工作將會越來越少.
一係就努力加忍耐幾十年,成為大師級,做到雕朶甘筍花都值一萬幾千,就掂啦.

子爵府

依家年輕人既家長同親友、對年輕人普遍都期于過高既期望:讀書一定要上大學,返工要返寫字樓,第時要搵到錢買樓結婚生bb。將年輕人既未來定晒型,如果achieve唔到就好似人生game over。

以前考唔好會考/AL,投身社會做野好平常,無人睇你唔起(因為覺得讀到中五已經好ok)。依家考唔上大學,得中學學曆,就好似整定左成世做loser,第時只可以做較低下/體力勞動既工。

所以我覺得唔係年輕人抗壓能力比我地低,而係佢地面對既壓力同社會期望比我地呢輩更重更辛苦。

公爵府

tomatoMM 發表於 16-4-8 15:22
其實情緒病普通係因為家庭問題
爆發點未必係家庭問題
但追查下一般係家庭關係有矛盾引致
"望子成龍"並不是這一代父母獨有的要求,這種思想在中國人社會已存在很久。

我很細個時,呀娘常叫我俾心機讀書,唔好俾人睇小,又話將所有希望放在我身上 (因我是獨生女),我都大壓力架 ! So ? 咪自己不斷努力囉 !

不過有一點我認同你, 這代的父母 "過份關懷代子女做野所有學業以外既事",對子女有要求,但又缺乏我們上一代那種 "天跌落黎當被come" 的輍達/呀Q精神 (我老豆最鍾意講呢句),不善於管理自己和孩子的情緒。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:tomatoMM+發表於+16-4-8+15:22+其實

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-04-08 發表
"望子成龍"並不是這一代父母獨有的要求,這種思想在中國人社會已存在很久。

我很細個時,呀娘常叫我俾心機 ...
我無話上一代無
係講現代*普遍*左

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:原來有個十七歲學生唔想考試+ +

原帖由 kiwibaby2015 於 16-04-08 發表
原來有個十七歲學生唔想考試

伯爵府

引用:嘩~家下做學生好似好慘,下下都自殺

原帖由 cucumber12 於 16-04-08 發表
嘩~家下做學生好似好慘,下下都自殺
咁都可以講父母夠慘啦,個細路郁D就玩自殺,下次唔想X又用呢招,養到個細路牛高馬大,父母年紀大心血少呀。

首頁

尾頁

跳至