自由講場

跳至

首頁
45678...40

尾頁

大宅

引用:如题我出街見親d小朋友扭計尖叫大嗌我會好

原帖由 innisfree 於 16-04-11 發表
如题
我出街見親d小朋友扭計尖叫大嗌
我會好好好𢛴憎發脾氣
似乎樓主對自己都無咩信心,覺得自己都無家教會教好自己小朋友喎,又覺得自己d基因唔好,生唔出似你咁有家教既人喎

水晶宮

引用:Quote:原帖由+innisfree+於+16-04-11+發表

原帖由 我愛Corina 於 16-04-11 發表
咁好家教又出呢個post ge
係囉,係囉

唔講住,我要買花生

子爵府

回覆:本小姐同小朋友好大仇口。。。

係、

唔明樓主講「因為怕噪音所以決定唔生」

但自己咁好家教又怕自己個細路有噪音

其實我唔明樓主點定義細路尖叫同嘈、

咁又點定義啲狗咩叫尖叫同嘈

所以唔評論

翡翠宮

如果比一堆唔識嘅三歲小朋友同一堆狗仔我揀,我都會覺得狗仔得意d

KAHOI    發表於 16-4-11 19:58
bennypoon6    發表於 16-4-11 19:54

男爵府

喜見樂聞,老細黎一斤花生

大宅

水晶宮

引用:Quote:原帖由+pigda+於+16-04-11+發表留幾

原帖由 sara0901 於 16-04-11 發表
20蚊斤有殼,,,20蚊無殼,,,要咩要咩
每樣兩斤,唔該

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

#98。。。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 innisfree 於 16-04-11 發表

原帖由 lalalaho 於 16-04-11 發表
吾通你連BB,3歲前時,所做嘅野都記得—清二楚!?
樓主可能胎前記憶都仲記得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 16-04-11 發表

原帖由 亞牛亞妹 於 16-04-11 發表
係囉,係囉

唔講住,我要買花生
有無魚皮花生呀。。

有我都想買一斤。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

男爵府

如果你隻狗吠時,咁無家教,會拎去人道毀滅嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章

撩交哎……

子爵府

引用:我知道你地都係daddy+mummy但我想講嘅係我

我知道你地都係daddy mummy
但我想講嘅係我見好多家長對於自己小朋友喺公眾場所尖叫大嗌都採取唔理嘅態度
...
養狗冇問題
不過講真 我真的覺得香港養狗 沒有外國咁好

想當年 我13歲開始養我第一隻狗 响香港
20 歲 我就帶埋隻狗 去美國住
香港同美國 養狗 分別真係好大
我响美國可以帶狗狗去 shopping mall Bloomingdales Macy\'s NM 冇問題
香港都唔俾
美國我可以帶狗狗入 LV Gucci Chanel Burberry Tiffany 等等 名店
香港算吧啦

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

想變hit post ?

男爵府

引用:Quote:innisfree+發表於+16-4-11+19:41+我

原帖由 bumum 於 16-04-11 發表
請問大約幾多歲會識"推己及人"哩個思想? 兩歲定三歲? 咁識之前唔知樓主有無喊過呢?其實樓主咁勁應該教下廣 ...
事出必有恩,婚都未結,生仔?未有耐啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+pigda+於+16-04-11+發表留幾

原帖由 sara0901 於 16-04-11 發表
20蚊斤有殼,,,20蚊無殼,,,要咩要咩
有殻先可以剝花生喎!

水晶宮

呢個post hit緊

侯爵府

引用:我知道你地都係daddy+mummy但我想講嘅係我

我知道你地都係daddy mummy
但我想講嘅係我見好多家長對於自己小朋友喺公眾場所尖叫大嗌都採取唔理嘅態度
...
咁係因為你未做人媽媽。我都好討厭聲音,噪音就更加之討厭,所以我考慮咗足足7年先決定生。生完之後我就明白點解小朋友會尖叫。佢哋個腦每刻都不斷發育緊,講緊小小事已經可以刺激到佢哋尖叫/笑/喊。可能無玩具玩,可能唔鐘意留喺嗰個地方,可能食咗啲朱古力,澱粉質,呢啲係會刺激大腦。你見到啲家長唔教,唔排除真係有呢啲家長,但你要明白,唔係家長講咩,小朋友就會100%照做,呢啲係無乜可能嘅事。同埋好多時小朋友喊,尖叫,就係為咗達到佢嘅目的,可能佢想買某啲或食某啲嘢,家長唔俾,佢就用喊嚟發洩自己不滿情緒。如果呢個時候家長愈理佢,個小朋友只會喊得更加犀利,因為佢知道有人注意到佢,佢覺得喊呢招係work,所以你以為人哋唔理,唔教,實質係教緊,等於話俾小朋友知,你點喊都無用,咁啲小朋友下次先未必會出喊呢招。
我講咁多,其實係想你用另外一個角度去諗問題。你覺得煩嘅時候,你又知唔知其實個家長本人都覺得好煩?我小朋友係無耐性嘅人,我哋食飯食幾耐,佢就嘈/發脾氣發幾耐。你估我哋無教?你估我哋唔想安安靜靜食飯?如果人人都一講就聽,根本唔需要學校,唔需要警察同法律,根本就係每個人都係獨立個體,自己有自己思想同諗法,唔係你想點控制就控制到。邊個唔想自己小朋友又乖又聽話又有禮貌。

愈嚟愈冇記性

侯爵府

引用:我唔係講緊BB呀有冇睇標題係小~朋~友~即係

我唔係講緊BB呀
有冇睇標題
係小~朋~友~
咁你一早講清楚呀

希望你要明白
依家有d小朋友
佢本身有種病係會令佢控制唔到自己
而尖叫發洩
做媽媽既唔係唔想教
係教唔到
你唔講清楚想話咩人
係會令呢類媽媽難堪

我見有個媽媽
佢個仔發晒癲尖叫同打自己媽媽
周圍當然好多眼光望住啦
呢個媽媽就不停同周圍既人講
自己個仔有病控制唔到自己
攪到你地,唔好意思

唔係個個阿媽都咁好心理埋其他人點諗囉
自問自己顧唔到其他人點諗
或者你會諗,有病就唔好出街
係咪唔出街就解決晒所有問題呀?
怕嘈既人都可以唔出街姐

男爵府

認同樓主,但呢度係細路大哂。。。

首頁
45678...40

尾頁

跳至