自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

觀眾鑑賞能力下降.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:bearbear333 的帖子

我日韓都會睇,但日劇而家就係冇靚仔,個人覺得最後一個靚仔已經係山P, 其他嗰d男主吸引唔到我睇

子爵府

2018復活節勳章

回覆:其實點解日劇後期會比韓劇追過曬?

無睇過韓劇,好老套

珍珠宮

韓劇只係有幾套吸引我,N年前天國雞批又係老土爆。

我中意49日、花園、信義、星星呢類。

日劇一直以來都唔好睇,表情太誇張,個個都似蝦頭表達方式,一係就睇到人喊,所以唔中意。

要有科幻得來又攪笑嘅唔多,所以我都係最鐘意大陸嘅無心同無劇EU

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

759 發表於 16-4-17 13:29
以前會追日劇,睇過好多套,依幾年都轉睇韓國無睇日劇。原因係日劇演員好造作,劇本千篇一律,反觀韓國劇情 ...

日劇好多都係改篇漫畫再拍,大家講好睇啲原是漫畫.

睇過漫畫版再看電視版,會發覺拍唔出本漫畫原本的味道,破壞了漫畫故事的感覺.只有少數拍得返個味道出來,成為好睇的日劇.

再加上近年漫畫題材,為配合新一代轉變,題材畫風套套變得差唔多,無曬新意.再拍成電視更加唔好睇.

反觀韓國劇情題材新鮮.

男爵府

日劇無高大的靚仔, 以前愛看唐澤壽明,福山雅治,現在都不吸引了。

水晶宮

我到而家都只鍾意睇日劇,從未睇過韓劇

翡翠宮

其實日韓都有膠劇,不過香港人鐘意隔離飯,覺得香d,韓劇,失散完又生cancer又愛上親生亞哥又掙家產.....日劇,好多時懶勵志或奮鬥

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:

原帖由 bearbear333 於 16-04-17 發表
長江後浪推前浪

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:韓國音樂。綜藝。劇集真係好努力,日本係無

原帖由 BIGPAT 於 16-04-17 發表
韓國音樂。綜藝。劇集真係好努力,日本係無進步
Agree

大宅

引用:我鍾意日劇。劇種多元。劇情緊湊。演員表演

原帖由 fuhk 於 16-04-17 發表
我鍾意日劇。劇種多元。劇情緊湊。演員表演洽到好處。要文靜有文靜。要浮誇有浮誇。

韓劇內容萬變不離其宗 ...
咁証明你無乜睇韓劇。。韓劇好多都只係得16集,無乜2x集 一係就去到4/5x集,呢D拍得好仔細,交待好多唔同細節位。 仲有好多唔同story line,唔一定係富二代同窮人愛情劇。

子爵府

日劇,多數拍得好細緻。

日劇中的愛情好多係淡淡然的,韓劇的大情大性丶山盟海誓,現代日劇係比較少。

樓主所謂「追過晒」,係指受歡迎程度吧,咁一般觀眾睇韓劇投入,睇日劇唔投入,咪覺得韓劇追過晒,不過論藝術角度,特別係劇本,我覺得韓劇平均水準係不如日劇的。

當然,韓國政府確係好撐文化產業啊!

bobosweet    發表於 16-4-17 16:31

水晶宮

我鍾意睇日劇多啲

但我追緊太陽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

日劇勵志多,但我覺得好無聊,套套一樣講大道理。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fuhk+於+16-04-17+發表我鍾意

原帖由 ImWoodstock 於 16-04-17 發表
咁証明你無乜睇韓劇。。韓劇好多都只係得16集,無乜2x集 一係就去到4/5x集,呢D拍得好仔細,交待好 ...
無論韓劇有幾進歩,我個人覺得點都擺脫唔到土味,大頭慢鏡呢D拍攝真係死得,經典,其實係重覆緊當年台灣偶像劇,只係多數人鐘意睇靚仔多D!

男爵府

我都鐘意睇日劇多D, 間中又煲返舊劇,仲有Smap節目,有時都好好笑。
韓劇曾經迷過,但近期的韓男我又冇乜興趣,所以睇少左。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:bearbear333 的帖子

今時今日嘅韓劇都好多題材,演員都出色,唔係只有愛情嘅

韓國放好多資源喺劇集,綜藝,音樂... 質素都好高

日本近年確係比較弱,但仍懷念 LV,LG,同一屋簷下,東京愛的故事,金田一...

大宅

牛年勳章

現在追韓劇係朝流,唔追好似搭唔到咀咁。 但我個人喜歡睇日劇,Doctor X, 律政英雄,半澤直樹正到暈,至於韓劇,好多時睇了幾集便跳船。各人有各人口味啦!

子爵府

引用:Quote:原帖由+ImWoodstock+於+16-04-17+發

原帖由 bobosweet 於 16-04-17 發表
無論韓劇有幾進歩,我個人覺得點都擺脫唔到土味,大頭慢鏡呢D拍攝真係死得,經典,其實係重覆緊當年台灣偶 ...
韓劇大頭慢鏡的確好難頂

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

韓劇製作認真, 主題曲又好聽, 靚仔靚女又多, 反觀日劇, 男主角髮型就唔開胃, 好似起身未梳頭咁亂!!

首頁
45678...12

尾頁

跳至