自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Feel 到就快del啦

子爵府

引用:我小朋友間小學,張運動會通告可以揀做家長

原帖由 DebuPegg 於 16-05-02 發表
我小朋友間小學,張運動會通告可以揀做家長義工、家長會出席/唔出席。
係p1-2時,其實我唔係幾鍾意咁安排, ...
所以我覺得老師好盡責。 見到有唔妥,梗係保小朋友先啦。

點知你係白撞,定係真係家長呀??!!

用戶要求終止服務

學校仲要花時間"招呼"LEE 類隨心所欲的家長...行政工作都有排做.

子爵府

回覆:有權用盡 不近人情 不會再推介油塘基顯小學給朋友

明明自己理虧都要投訴

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

lam6921 發表於 16-5-1 23:47
回覆 kc_01k 的帖子

難怪香港越來越冇人情味
樓主你身為男人但都幾小器小事化大之餘仲要擺上討論區等人公審學校,其實學校都話話明唔俾家長入場你仲講到自己為個仔打氣係理所當然,佩服下!

伯爵府

樓主不如自己反省一下啦

珍珠宮

開心吸收勳章

好多謝樓主呢個post, 讓我了解老師會嚴格執行安全規則,不會因為識唔識家長而隨便亂俾人入運動場,加哂分。

我好怕遇到這類家長,同特事特辦有咩分別?

用戶要求終止服務

nobodyfool 發表於 16-5-2 00:20
樓主你身為男人但都幾小器小事化大之餘仲要擺上討論區等人公審學校,其實學校都話話明唔俾家長入場 ...

由佢啦! 被推上紙媒報導下囉!

當學校"無掩雞籠" 咁( 雖然事發地點在學外, 但學校絕對有權要佢走)

大宅

畀面勳章

lam6921 發表於 16-5-1 23:36
回覆 aliensss2008 的帖子

我曾當個家長義工 曾教過小兒的老師都認識我 入場時亦有打招呼或甚傾談 ...

其他老師都認得,係呢個老師唔認得,原來怪老師唔認得佢 「鼎鼎大名」,而家嬲嬲豬喇!

用戶要求終止服務

2018復活節勳章

以我所知學校嘅運動會除非義工家長或親子活動外,所有家長都唔可以入運動場喎。如果個個家長都好似你咁,偷偷入場支持小朋友咁咪秩序大亂?其實你想支持小朋友可親自接佢放學,無論佢成續或表現如何都可以讚下佢,相信佢內心都會感受到,唔需要一定要在場。如老師不近人情的話,你就會令佢難堪嘅人。

珍珠宮

引用:回覆+aliensss2008+的帖子我曾當個家長義工

原帖由 lam6921 於 16-05-01 發表
回覆 aliensss2008 的帖子

我曾當個家長義工 曾教過小兒的老師都認識我 入場時亦有打招呼或甚傾談 ...
但你是次是否也是義工?
也是否得學校批准?

唔係識你就可以隨便入去呀
咁學校都要有規矩
家長應配合

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+kc_01k+的帖子難怪香港越來越冇人情味

回覆 kc_01k 的帖子

難怪香港越來越冇人情味
簡直向野蠻人學習 比個叻你
有理通行天下 無理寸步難行

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+lam6921+於+16-05-01+發表回

原帖由 小肥兔 於 16-05-01 發表
我夠日日去銀行攞錢, d職員都認得我, 我可可唔比本簿仔就比錢我? 咪咁喇, 講下道理好唔好? 當自己個樣就 ...
好正

珍珠宮

引用:回覆+h9822532+的帖子你這句說話是無敵+無

回覆 h9822532 的帖子

你這句說話是無敵 無限放大 一定啱
有空座就要俾你留?
咁係咪個個家長或者親戚朋友都可以湧入去呢

學校老師咁做完全冇錯
你太自我中心太怪獸
只企係自己果邊想

你可以向學校建議
作出安排
但唔係以咁既指責口吻
同上網唱老師
不過幸好呢度好多人都好理智

珍珠宮

引用:好多謝樓主呢個post,+讓我了解老師會嚴格執

原帖由 cloudwingwing 於 16-05-02 發表
好多謝樓主呢個post, 讓我了解老師會嚴格執行安全規則,不會因為識唔識家長而隨便亂俾人入運動場,加哂分。 ...
我覺得樓主曲線讚揚呢間小學既老師

老師好細心又處理得好
做得好好

子爵府

既然確定左身份
老師處理又無需咁強硬
個家長都黎左
想明正言順俾個家長留低
可以邀請佢(即你)即場做家長義工
下一年吸取教訓喺通告到寫明家長觀賽限制

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

chan803 發表於 16-5-1 22:35
校方事前有出通告話唔畀家長出席運動會?
From一、二年級通告:
4. 因觀眾席座位有限,參賽學生請由一位家長陪同出席,比賽及獎項頒發完畢後,
請家長及學生先行離場。

三至六年級:
3. 為配合秩序管理,並保障學生的安全,運動會當日不設家長送午膳安排。

用戶要求終止服務

樓主樓主....校長找你..

伯爵府

回覆 lam6921 的帖子

非常認同樓主的感受 "I'm not be served, but to be respected!"
我小朋友學校都係以 "非以役人 乃役於人" 為校訓, 但唔係你講嗰間. 一個老師的表現可以好影響家長對學校的睇法, 可況這幾年內我接觸到的老師不止一位俾我的印像都係負面的, 尤其最近這一位, 我不單止感受到不被尊重, 簡直係覺得被insulted, 而原因唔係我哋錯, 而係佢自己做錯嘢都唔知, 仲以為係我哋錯! 事後亦冇道歉! 我絶對可以將佢嘅言行投訴去教育局. 但...... 我小朋友仍要繼續讀. 無奈!

首頁
45678...9

尾頁

跳至