自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

死啦
我好朋友個仔而家兩歲
郁啲就NO人又出手拍打人
每次佢想出手打落我度時我都大大聲喝佢「唔准打人」!咁佢就會停止
但當時好友亦冇出聲話佢個仔
咁我咪令到我好友唔開心?
唉~希望佢唔好心裡面有條刺⋯⋯

B B快啲返黎我身邊啦

大宅

bik1229 發表於 16-5-15 17:27
應該話如果對方善意想一齊玩你既玩具,就同一起玩,呢個係分享。

但如果對方小朋友有攻擊性,想搶人玩具, ...

用呢個標準嚟區分就明晒啦!謝謝。

bik1229    發表於 16-5-15 20:13

大宅

bik1229 發表於 16-5-15 17:38
性格有好大部份係天生,家教佔一部分而已。

我自己感受好深,因為有兩個女性格南轅北轍,大女從少較純及乖 ...

我雖然得一個小朋友,但都好體會到。
每個小朋友都唔同,管教嘅嘢,真係人人唔同,自己用得著個套唔代表人哋用都一樣work, 見人哋教小朋友嘅方法唔一樣,唔好第一樣就話人錯或教得唔好,我成日都咁提醒自己。

bik1229    發表於 16-5-15 21:04

珍珠宮

bik1229 發表於 16-5-15 17:38
性格有好大部份係天生,家教佔一部分而已。

我自己感受好深,因為有兩個女性格南轅北轍,大女從少較純及乖 ...

都係呀,
我朋友仲有個女,明顯善良啲。
我記得朋友個仔識行識走已睇得出狡猾,2歲時大家玩波,經常踢到老遠要我小朋友去執,執完再踢…又或者明知我小朋友想拎個波時就故意踢走、掉走。。。

真係覺得3個月定80架,家教最多可以幫助收斂,但個底蘊係唔會變。

bik1229    發表於 16-5-15 20:14

用戶要求終止服務

bik1229 發表於 16-5-15 11:38
少少野就疏遠,會唔會疏吓疏吓遲些會冇哂朋友?
咁你有無諗過疏遠老莫呀?

講返正經....其實我都有你頖此疑惑...

話說我有個朋友, 平時無物野,有禮貌,守規矩....

點知有次在街上遇到正在等小巴的我...佢又正好要搭此架..

佢就咁行過來我身邊叫做排隊

我已明言同佢講: (指一指龍尾) 你都係快D 排隊啦, 就快有車黎喇!

.
佢之後仲麗一麗我...意思我都唔識DO, 仲要大大聲聲講

最後佢死死地氣去龍尾排.

之後, 佢死同我拗不嬲咁唔算打尖喎!

我地唔係一齊到, 佢又唔係中途因事要稍作離開, 咁都唔算打尖???????

用戶要求終止服務

MrsSingSing 發表於 16-5-15 18:48
都係呀,
我記得朋友個仔識行識走已睇得出狡猾,2歲時大家玩波,經常踢到老 ...
你令我想起當年的鈍...正白痴比人搵笨(我話我自己)

用戶要求終止服務

厚多士 發表於 16-5-15 01:13
同這個朋友熟,始於我們同期大肚。佢女大我女四個月,由BB開始,一個月總有兩三次聚會。
最初朋友個女好乖 ...

.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

熟會出聲

禁止訪問

伯爵府

疏遠佢,你出聲人地呀媽實唔鐘意,只會鬧你厚多士

不過,如佢個女真係打到你個女一定出聲
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

複式洋房

Brainwave 發表於 16-5-15 18:45
我雖然得一個小朋友,但都好體會到。
每個小朋友都唔同,管教嘅嘢,真係人人唔同,自己用得著個套唔代表人 ...
Agree

水晶宮

唔會講,講都冇用啦!盞佢覺得你彈佢個女,佢身為阿媽點會唔知自己個女係咁,但教唔教同教唔教到又另一回事

珍珠宮

引用:Quote:bik1229+發表於+16-5-15+11:38+少少

原帖由 mok239 於 16-05-15 發表
咁你有無諗過疏遠老莫呀?
呢些情況可以彈性處理,例如我家留下是總站,如果得小貓三四隻的時間,點都會全部人上到仲有位淨,當然插落朋友度冇問題啦,我企你後面都唔會出聲啦。如果繁忙時間分秒必爭,仲打尖,好𤓓,比人罵唔好問點解。

珍珠宮

引用:Quote:bik1229+發表於+16-5-15+17:38+性格

原帖由 MrsSingSing 於 16-05-15 發表
都係呀,
我記得朋友個仔識行識走已睇得出狡猾,2歲時大家玩波,經常踢到老 ...
個人經驗當人成長了,經過歲月的磨練和洗禮,性格又會有或多或少的轉變。

細個隔離屋個男仔,小學好頑皮,經常與母親罵交,我聽佢罵亞媽做八婆。但成年後,好乖努力工作,又孝順父母。

用戶要求終止服務

bik1229 發表於 16-5-15 21:03
呢些情況可以彈性處理,例如我家留下是總站,如果得小貓三四隻的時間,點都會全部人上到仲有如果繁忙時間分秒必爭,仲打尖
排隊是先到先排, 點解因為佢識我而打後面果個人尖.

如果一定要一齊上同一架車, 一係大家重新排過.

正確的事我不會動搖.

bik1229    發表於 16-5-15 21:14

珍珠宮

引用:Quote:厚多士+發表於+16-5-15+01:13+同這個

原帖由 mok239 於 16-05-15 發表
厚多士姊妹,
其實唔係咁多人有緣份可以遇到呢類「奇人」,果真令人大開眼界。

我時常提自己要感恩,世上有如斯不同性格既人什至怪人奇人,比我遇上,可以大開眼界之餘,又可以增加討論話題,為沉悶生活點綴一吓。

用戶要求終止服務

bik1229 發表於 16-5-15 21:13
其實唔係咁多人有緣份可以遇到呢類「奇人」,果真令人大開眼界。

我時常提自己要感恩,世上有如斯不同性格 ...
你指邊個先???

bik1229    發表於 16-5-15 21:53

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

阿媽教到咁,我會同佢保持距離

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

近朱者赤近墨者黑,幾年的友情和個女可能學壞那個不值?你繼續同佢來住,你女一定當佢女兒是好朋友,現在細可能還會同父母出席活動,但長大左佢地會自己約會,你女吸收左咩價值觀就好難說了。

水晶宮

回覆:朋友個女越來越曳,你們會出聲嗎?

佢阿娘有心栽培
唔好多事啦

首頁

尾頁

跳至