夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-6-28 09:31
其實唔使講到出口唔愛, 自己感受到的.

每次當我想放棄時,佢就會表現得好愛我咁...

複式洋房

eggpudding 發表於 16-6-27 22:04
我係旁觀者
個局面係(我睇法),佢都要有兩手準備
假設佢同出面果個唔work,佢仲有一個家做後盾

咁我應唔應該keep 個BB ?

子爵府

bubbleguppies 發表於 16-6-28 22:09
咁我應唔應該keep 個BB ?

我無能力去幫你作任何決定
生出黎,責任重大
唔肯定到時你的婚姻狀況
你要有足夠的心理準備自己一個照顧佢
最重要當然係經濟能力
你自己好好去諗一諗你有無承擔責任的勇氣同埋能力
至於你c6,其實時間可以幫你解決到
你一時三刻一定好傷心好難過
但時間過得越耐,傷痛只會越沖越淡
到最後可能變成盲目
感情事唔好太執著喇
太執著自己又唔開心
等時間再耐d,再沖淡d
可能你都會發覺持續愛一個人係難
咁你地都試過一心一意愛過對方,之不過後來有一個人變左
當時我睇左好多哲學,兩性關係的書去分散注意力
或者你都試試搵一d書去睇睇
你慢慢會決定到出路,唔好迫自己
家人同朋友都好重要
搵佢地傾下計分散一下注意力
盡量令自己開心先
放自己係首位
留低或離開都需要勇氣
需要時間考慮的...
加油!

大宅

引用:Quote:bubbleguppies+發表於+16-6-18+18:34

原帖由 wing1388 於 16-06-28 發表
妳咁諗原則上已經錯晒,BB唔係工具,唔係用嚟修補裂痕的,BB應該係愛情結晶,係因為有愛先會考慮有BB,本 ...
講得好岩!

複式洋房

eggpudding 發表於 16-6-28 22:42

我無能力去幫你作任何決定

其實我自己朋友唔多,又唔敢講比家人知,好多謝你嘅開解,令我睇開咗好多。

我諗我已經有咗決定,老實講,我都唔捨得唔要個BB,尤其是聽過佢嘅心跳聲,喺超聲波見過佢。

但當我諗起我同c6嘅感情問題都未解決,好可能佢仲呃緊我同小三一齊緊。至從我有咗以來,c6都未開心過...我反而擔心BB出世後會喺唔開心、甚至係單親嘅家庭成長,到時問題只會更複雜。

我曾經好儍咁諗過,留住個BB可以擊退小三。但 jm 講得啱,宜家有個佢講到咁愛嘅小朋友佢都出軌,多一個又有乜分別呢?而且咁做真係害咗個BB。

Jm 講得啱,其實我知道c6對我已經冇愛情,只剩低感情同親情,佢想要個BB,大概只係內疚同唔想做個不負責任嘅人吧。男人真係好自私,自私到極點。

我真係醒喇,我太無信心可以比到開心嘅環境佢成長,這個決定好痛苦,但我相信係最差之中都最好嘅決定。

大宅

引用:Quote:bubbleguppies 發表於 16-6-19 23:27

原帖由 Oscarbaby 於 16-06-19 發表
我大概會離開,不過我哋傾好嘅冷靜期未到,還要再忍耐。而C6依然沉醉於第三者,我無心力再纏了。
...
樓主:你有冇新進展,呢段冷靜期仲一齊住緊?你地個冷靜期set左幾耐,我都冷靜期中,但仲好迷惘

複式洋房

yannieyanyan 發表於 16-6-29 12:10
樓主:你有冇新進展,呢段冷靜期仲一齊住緊?你地個冷靜期set左幾耐,我都冷靜期中,但仲好迷惘

...

冷靜期已過,我提出咗分開,但係仲未達成共識。
主要係分開後點安排。
我而家基本上唔多理佢,我只係主力照顧小朋友,而且講清楚要分開後,我個心都舒服咗好多。
你呢?有沒有進展?

大宅

引用:Quote:yannieyanyan 發表於 16-6-29 12:10

原帖由 Oscarbaby 於 16-06-29 發表
主要係分開後點安排。
我而家基本上唔多理佢,我只係主力 ...
諗緊今晚講離婚,佢把口就話同個小三斷,佢地唔會有結果,但我知佢仲未斷,我真係唔想糾纏落去,痛苦嘅永遠都係我,我未知今晚有冇勇氣講

大宅

引用:Quote:yannieyanyan 發表於 16-6-29 12:10

主要係分開後點安排。
我而家基本上唔多理佢,我只係主力 ...
我想知你地冷靜期係幾耐,事發到依家10日,我驚我太快決定會後悔

複式洋房

yannieyanyan 發表於 16-6-29 19:00
我想知你地冷靜期係幾耐,事發到依家10日,我驚我太快決定會後悔

我用咗2個星期,不過時間長短同個人意願都好主觀,總之你諗清楚再決定。

大宅

引用:Quote:yannieyanyan 發表於 16-6-29 19:00

我用咗2個星期,不過時間長短同個人意願都好主觀,總之你諗清楚再決定。
...
我10日已經好折磨,但又唔捨得,但又好想解脫,好矛盾

大宅

引用:Quote:yannieyanyan 發表於 16-6-29 19:00

...
原因係我覺得佢未斷,我白痴地仲等緊一絲希望

複式洋房

yannieyanyan 發表於 16-6-29 20:51
原因係我覺得佢未斷,我白痴地仲等緊一絲希望

其實我c6都仲未想放棄個家,但又响短時間內返唔到嚟。
而我又真心覺得放手對佢對自己都好過d,所以決定同佢講分居,當係比個機會大家睇清前路。
假如期間佢想返嚟,屋企門依然係開嘅,但裏面境物又可能已經面目全非。

複式洋房

回覆樓主:

男人嘅心已經唔係這度了。

大宅

bubbleguppies 發表於 16-6-28 23:50
其實我自己朋友唔多,又唔敢講比家人知,好多謝你嘅開解,令我睇開咗好多。

我諗我已經有咗決定,老實講 ...

諗清楚就為左小朋友同未出世嘅bb努力,我個時有左後發現佢有第二個,原諒到生完後又有小三四五六,男人一次不忠,百次不用,我對佢都死晒心,冇晒感覺

複式洋房

MA33IE 發表於 16-6-29 23:54
諗清楚就為左小朋友同未出世嘅bb努力,我個時有左後發現佢有第二個,原諒到生完後又有小三四五六,男人一 ...

今晚同c6講咗我決定唔要個BB,但佢堅持要個BB,原因並唔係因為愛我想有個愛情結晶品,而係如果我因為佢有第二個女人而唔要,佢會內疚一世,呢世都唔安樂。

我聽完,心都碎了。c6竟然只係為責任同內疚而想我生佢出嚟.....

大宅

WAIWAI628 發表於 16-6-19 10:36
我覺得依度D媽咪好戀態,教人落仔,簡直係白痴低能,我係你生個BB出黎,個BB係自己既,何解要落仔做就小三 ...

其實咁樣係最明智,因為大住個肚暫時唔好攪咁多野,你c6都唔會攪咁多野。其實會有少少報服心態,一個出軌既男人,我係要爭返黎唔愛(真係會越來越唔愛兼覺得佢好污穢)

翡翠宮

bubbleguppies 發表於 16-6-30 00:17
今晚同c6講咗我決定唔要個BB,但佢堅持要個BB,原因並唔係因為愛我想有個愛情結晶品,而係如果我因為佢有第 ...

你一個人養吾養得掂先??!
一定要先考慮現實問題

複式洋房

bubbleguppies 發表於 16-6-30 00:17
今晚同c6講咗我決定唔要個BB,但佢堅持要個BB,原因並唔係因為愛我想有個愛情結晶品,而係如果我因為佢有第 ...

真係唔好因為其他人而決定,先要知自己有無能力照顧bb,假如為咗個男人而生咗,將來佢又有第二個,你嘅痛苦會比而家多。

複式洋房

mini1204 發表於 16-6-30 06:39
你一個人養吾養得掂先??!
一定要先考慮現實問題

經濟上冇問題,只不過如果c6唔係因為愛而真心想要嘅話,只係為左責任同怕內疚,我怕勉強生佢出嚟,大家都唔會開心,BB都唔會幸福,所以我先唔要

首頁

尾頁

跳至