自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

算啦,講真,唔執著得咁多架喇,我呀媽成日都話:我煮左幾十年飯,咪又係咁,要屎一早屎左啦我有個親戚個女,由細到大都戎口戎得好清,唔食煎炸,唔食街外野,身體咪一樣差樓主,放鬆D吧

珍珠宮

回覆:雞粉真係有害?

雞粉調味姐,又唔係成罐倒落去,最多一匙,我用都係用3分一匙,不過真係用好耐,到過期都仲有大半罐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主試下隨便屋企搵包食物睇標籤,十之八九都係添加劑,你會唔會掉哂佢先? 到時可能冇野擺得入口

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

家長一個㢢病就係咩都諗小朋友先,其實不健康飲食習慣對老人家影響仲大,食得太鹹太濃味,日積月累下,心臟病,血壓高,血管收窄,糖尿病等等,我6299以前就係咩都味精方便醬,見到99點煮,我已經唔想食,但點都要食d, 叫老公勸下佢地都勸唔到,後來到佢地身體有事,仲要62幾嚴重吓,於是至學點改,不過老人家聽d唔聽d, 唔用味精,聽姑仔話改用菇粉,我食完再睇睇成份,靜靜同老公講,其實都係差不多一樣嘢,係鈉少dd咁大把,食完一樣口渴到爆,咁我唔同住,最多都係耐不耐一餐,樓主不如用關心媽媽健康出發,可能媽媽會易受落d

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

cheukwanma 發表於 16-7-10 10:22
我見呢度好多姊妹話雞粉=味精,所以先同阿媽講,但佢唔多受落
雞粉衰過味精
玩具萬歲!

伯爵府

雞粉雞精都係味精我覺得,我從來都好少用
屋企都係用豉油糖鹽醃野

水晶宮

Mary媽咪 發表於 16-7-10 11:20
突然諗起
以前我嫲嫲幫我家姐揍女
每次痾左屎佢都幫佢用盤著水洗pat pat

即係湊「室」?你阿麻好勁

水晶宮

cheukwanma 發表於 16-7-10 10:19
阿媽有用雞粉吊味,如醃凍肉,雞翼……已叫她少用,但發現原來佢用開隻豉油都有味精成份。同佢講,佢就話乜 ...

食得多真係唔好、買d低鈉鼓油佢囉、但唔肯用都無計、始終佢幫你湊兩個都已經非常好了、不能要求太多。
係咪因為係媽媽、大家客氣好多

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

rose-mag 發表於 16-7-10 15:49
家長一個㢢病就係咩都諗小朋友先,其實不健康飲食習慣對老人家影響仲大,食得太鹹太濃味,日積月累下,心臟 ...

幾同意~其實樓主想個小朋友健康唔係話錯,但媽咪都係咁樣煮飯同養左你咁多年,仲肯幫你湊b, 講野既時候試下企係佢角度黎講,係咪會令媽咪個心受落啲,舒服啲呢?

願望石    發表於 16-7-10 18:25

子爵府

不會要求多要完美自己湊

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

cheukwanma 發表於 16-7-10 10:19
阿媽有用雞粉吊味,如醃凍肉,雞翼……已叫她少用,但發現原來佢用開隻豉油都有味精成份。同佢講,佢就話乜 ...
如果唔想用雞粉, 可以試吓用薑粉/蒜粉醃肉, 除咗增香之外仲可以辟到雪味~~~

The moon is reaching for me~

大宅

其實好多野都有毒,牛、雞、魚⋯樣樣都有人話有毒,even蔬菜水果都好多農藥,都係有毒,如果要咁計較就好多野都唔洗食了。其實你呀媽煮既野你由細食到大,你覺得對你身體有無造成甚麼大影響?有無毒親你?我覺得凡事適可而止就夠了,唔洗太執著。
仔仔太瘦,會唔會係基因遺傳?多啲注意飲食,一定要有足夠營養素,有時間帶啲細路去做下運動,增強體魄,其實瘦不等於個人不健康,放鬆點吧

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

我日日自己煮飯我都有落雞粉

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 16-7-10 11:04
如果食雞粉會令人瘦, 我諗大把人即刻餐餐落重雞粉

大宅

回覆:Purple_0322 的帖子

我經常叫阿媽自己唔好食咁多鹹魚臘腸等食物,佢只係會回應\"食左咁多年,唔驚得咁多\"等等回應

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

jodyfan 發表於 16-7-10 11:04
上一代陋習多,固執懶學,不接受別人意見,死症。

新一代也不見得有多好

珍珠宮

親子王國15週年勳章

衹要信不要問

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cissie 發表於 16-7-10 17:26
新一代也不見得有多好
絕對同意,淨係叫老公仔女放低手機遊戲機已經好難啦,咪同上一代一樣咁固執

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

自從多食素後, 無買雞粉, 轉了買菇粉

男爵府

回覆:雞粉真係有害?

睇成份,有字母和數都係人工添加劑,部分小朋友會好興奮,亦會出濕疹,可唔可以買比佢,可能佢唔知邊度買到,覺得唔方便,又覺得貴,其實樓上啲有機野都幾平

首頁
45678...10

尾頁

跳至