家庭理財

跳至

首頁
45678...54

尾頁

大宅

tmacho 發表於 16-7-27 10:24
25.8附近可考慮(視乎當時情況),較大支持位24.8

多謝你意見

男爵府

梁太2010 發表於 16-7-27 10:42
請教 388 咩位入好呀?

388現階段阻力都幾大,相比其他藍籌股走勢都冇咁強,暫時吾建議入
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

<市場快訊>

除了日本央行公布議息結果外,歐洲央行於今天(29/7)公布銀行業壓力測試結果,市場聚焦意大利銀行業危機或會引發意大利政治動蕩及影響全球金融業。若意大利銀行業救助計劃失敗,或會面臨新一輪沽壓。

另外,美聯儲宣佈維持利率不變後,美匯隨即下跌,而黃金亦相應上升,向上首個目標約$1380,支持位約$1320。

石油方面,美國EIA原油庫意外增加,執筆時已跌穿$41.8支持,下望約$38。

恆指方面,這星期在500點波幅走動,阻力位仍在22200,回調目標21800/21600,留意明天議息後市場的反應。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

樓主,想問下今日有幾隻細價股遭冼倉,
冼倉意思解什麼?

男爵府

Sonia1112 發表於 16-7-29 02:29
樓主,想問下今日有幾隻細價股遭冼倉,
冼倉意思解什麼?

本身系同一莊家或有聯系既股票,當其中一隻比人狙擊狂跌,其他有關聯既股票都好大機會比人清倉

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

請問樓主點睇530

大宅

回覆樓主:

700?

男爵府

回覆樓主:

<新股快遞>

澳至尊國際控股有限公司(2031)
以香港為基地的健康及個人護理產品品牌塑造商及零售商,目前為止已開發及管理三個主要品牌,包括「Organic Nature」、「Top Life」及「Superbee」。

該集團於港澳共有13家專門店及75個銷售專櫃,提供多元化產品,包括61款健康補充產品、21款蜂蜜及花粉產品及11款個人護理產品,同時透過中國網上購物平台、自身網站及新加坡獨家分銷商作銷售,亦於展覽會及貿易展銷會銷售產品。皇牌產品包括﹕藍莓護眼至尊、蜂皇漿、深海魚油丸、藍莓精華素、保肝精及蜂膠丸等。

截至2016年3月31日止三個年度,集團的收益分別約為1.95億港元、2.26億港元及2.11億港元;於各年度的純利約為3,460萬港元、2,320萬港元及1,230萬港元,而經調整純利(不包括上市開支)約為3,460萬港元、2,530萬港元及2,530萬港元。

資料來源:businesswire

是次集資目的:當中35%用作進一步發展及鞏固品牌,25%用於拓展及發展銷售網絡,17%用於擴大客戶群,13%用於豐富產品組合,10%用作一般營運資金

集資淨額最高達1.83億港元,發售187,500,000股股份,當中約90%即168,740,000股將以國際配售形式發售,其餘 約10%即18,760,000股則於香港公開發售。發售價介乎每股0.80港元至1.20港元,每手為4000股。

觀乎保薦人為豐盛融資,過往兩年曾參與9間IPO項目,其中8間均錄得首日上升,且發行量較小,首日上升值博率不俗。

此post不構成任何投資建議,只供參考,投資者須自行衡量風險

#IPO #新股

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

kk加菲 發表於 16-7-29 10:48
請問樓主點睇530

走勢好弱,上年系因為某d消息而比人炒到上天,現家走勢其實都幾差,暫時吾見有好轉,上星期五急跌,黎緊超短線系有機會反彈,但之後跌既機會都系大,除非有重大利好消息,否則都系差

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

<市場快訊>

日本央行最終維持負利率及買債規模不變,但增加買賣基金(ETF)規模近一倍至6萬億日圓及擴大美元貸款計劃一倍。消息出後,日元立即走強,美元兌日元下破了$105,目標約$100。

另外,上週美國公布的第二季GDP經濟增長亦遜預期,增幅僅1.2%,不及市場預期一半,市場預料美聯儲9月加息的機會已相當低。美元隨即走弱,黃金守穩$1320後,亦跟隨上升,暫時阻力為$1376,上望$1415。

恆指方面,短線回調機會較大,21800/21600為支持位,後市仍然看好。

<股份推介>
1. 銀河娛樂(HK27),上週金沙業績公佈好於預期,帶動一眾賭業股上升,若能企穩上週高位及升破約$26.5,中線上望約$29.5,支持約24.4。

2. 華電福新(HK816),受制於一條延伸較長的阻力線,若能升破及企穩約1.89,股價走勢會轉好。

此post不構成任何投資建議,只供參考,投資者須自行衡量風險

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆樓主:

恆指應該仲有一次回調

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

tmacho 發表於 16-8-1 16:11
恆指應該仲有一次回調

想入2800。有何意見?謝謝
Nice to meet you!

男爵府

回覆 teslamodelx 的帖子

留意個跌勢系收窄緊,睇你點走位啦,呢D股升既話可以升得好急,中線睇好

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆 secretrose 的帖子

跟恆指走,安全既話等佢回到21800/21600先入,現價追吾太建議,今日系無厘頭比人夾上去。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

<股票小知識>

-除淨日
是指在該日買入股票後,已不能享有所有權益之派發。「除淨」可包括除息、除紅利及除股權等。

例如,滙控宣布派發0.1美元(約0.78港元)股息,除淨日為5月19號,只要在18號或之前買入滙控,持有至19號,就會收到股息。理論上,在19號那天,滙控股價開市前將會向下調整約0.78港元,以反映所派發之股息,而實際調整多少就視乎市場的供求。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

tmacho 發表於 16-8-2 14:02
-除淨日
是指在該日買入股票後,已不能享有所有權益之派發。「除淨」可包括除息、除紅利及除股權等。

樓主。3號6號66號仲有港燈 點睇? 謝謝
:mother:

男爵府

<市場快訊>

日本政府宣布推出28萬億日圓的經濟刺激方案,預計GDP達到1.3%的增速。消息出後,日圓隨即下跌,直逼$100.6關口,慎防再次出現新一輪拆倉潮,

另外,因國際油價及美元走弱,有利黃金價格並曾升至2年半高位,上望1390/1415,支持1330。

油價方面,走勢偏淡,若再失守約38.8,下望目標35.8。

恆指方面,22200關口多次收市後都不能企穩,短線仍然有回調的需要,若守穩21600/21800才考慮增持相關股份,升穿22200,目標23000。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

伯爵府

mandyyeung28 發表於 16-8-2 18:23

樓主。3號6號66號仲有港燈 點睇? 謝謝
呢幾隻,我都想知!

男爵府

回覆 mandyyeung28 的帖子

3號走勢暫時黎講偏弱,睇下$14附近有冇支持。

6號穿升78蚊先睇好,現時支持約$74.7

66號守穩42蚊既話就繼續睇好,短期有回調需要。

2638,收市升穿及企穩7.65以上先稍為好D,主要睇你系咪想收埋息,吾系想收息既話就等除淨後有冇靚位入。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

首頁
45678...54

尾頁

跳至