嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好戥你開心,希望妹妹都快D好返

子爵府

Puiyin 發表於 16-11-19 08:06
好戥你開心,希望妹妹都快D好返

妹妹好兩日差兩日,我好唔開心。

大宅

最近唔見你update 你囡囡的狀況、請問還有做共振嗎?

子爵府

liulokyi 發表於 17-2-4 00:19

多謝您關心 仲記得我哋。

大女在12月中,我俾佢試返蛋黃,當日兩頰就紅到好似紙紮公仔咁,但係滑的,不痕。我太驚,帶她睇中醫,食了3日藥就冇事。一周後,再試蛋黃,晚上就面少少紅,似胭脂。過兩日就退了。我諗係咪跟蛋有關呢?第三周,又試蛋黃,隔日就臉又胭脂紅,過兩日又退。之後我冇再俾佢食蛋,臉也冇再紅。我帶返大女去 BRT,practitioner 說身體未完全處理到雞蛋,再繼續 treatment。

但除了臉紅,大女沒再發濕疹了。

子爵府

liulokyi 發表於 17-2-4 00:19

多謝您關心 仲記得我哋。

大女在12月中,我俾佢試返蛋黃,當日兩頰就紅到好似紙紮公仔咁,但係滑的,不痕。我太驚,帶她睇中醫,食了3日藥就冇事。一周後,再試蛋黃,晚上就面少少紅,似胭脂。過兩日就退了。我諗係咪跟蛋有關呢?第三周,又試蛋黃,隔日就臉又胭脂紅,過兩日又退。之後我冇再俾佢食蛋,臉也冇再紅。我帶返大女去 BRT,practitioner 說身體未完全處理到雞蛋,再繼續 treatment。

但除了臉紅,大女沒再發濕疹了。

子爵府

回覆樓主:

至於妹妹,由10月尾開始食中藥,有一輪食到好燥,手發得好厲害。一直好幾日差幾日,我心煩躁到不得了。

到12月尾,妹妹快一歲了,我仲驚緊,我唔想俾佢打一歲針,怕她發得仲厲害。我專登打去健康改期,推遲一周打針,雖然,遲一周都冇咩用㗎喇。

中醫又話妹妹身體好返好多,叫我唔好太緊張。BRT 又話妹妹係表皮差啲,體內已經我排了毒和沒有過敏。我俾埋益生菌妹妹食,精油也用埋。希望妹妹大啲會好啲。

同時,我睇網上有人介紹一隻 cream,又膽粗粗俾妹妹用下。又竟然有明顯改善。之後,中醫開始減藥,再慢慢停藥。BRT 就在一歲針後清吓疫苗毒素。妹妹現在13個月了,中藥、BRT 都停了。皮膚正常多了,係仲有啲印。

子爵府

回覆樓主:

我自己,11月幾乎好返晒,中醫都幫我減藥。BRT 方面,Practitioner 說我肝、循環系統都有改善,但腸胃仍差啲,可以繼續做 treatment 改善。

但12月,我做了個小手術。手術後雙手又發濕疹了。唔知關手術事定轉天氣。Practitioner 再幫我 check,我有真菌問題。其實我都幾灰心……

不過唯一安慰的是,我塊面,今年入冬都冇發濕疹。只係手發啫……

子爵府

回覆樓主:

小總結:
大女現在 touchwood 無事,仍有做 BRT。仍有戒蛋、牛奶、Gluten。之前戒埋 histamine,現在逐步加返,暫時沒有問題。有食益生菌。

細女現在 touchwood 無事,仍戒蛋、牛奶、gluten。有食益生菌。無做 BRT 了。

本人現在手腳有啲,但算係可忍受。仍有 BRT。

BRT 有用嗎?我覺得有,但唔係 100%,要配合其他嘢。即係你想考試成績好,並不是只靠補習,都要自己做練習、溫書等等。值得做嗎?我沒有後悔做。當然,我也不會知道,如果不做的話,我們三母女現在是怎樣 。但我開心的,拜年時我兩個女都好白滑咁,冇人覺得佢哋有濕疹。

大宅

多謝你的回覆!高興聽到你的大女差不多好哂。你說你買了隻新 cream 可否告知是什麼cream ?我囡囡做左兩個月、暫時未有特別大的改善。

子爵府

liulokyi 發表於 17-2-4 22:47
多謝你的回覆!高興聽到你的大女差不多好哂。你說你買了隻新 cream 可否告知是什麼cream ?我囡囡做左兩個月 ...

隻 cream 原來有類固醇

大宅

iamverysleepy 發表於 17-2-4 22:59
隻 cream 你可以參考以下網址:

https://m.facebook.com/PureCareSkin/

Thanks

大宅

liulokyi 發表於 17-2-4 23:02
Thanks

你用了隻cream 又幾耐、有什麼明顯改善嗎?是否須要從外國訂購?

大宅

樓主, 好多謝你的詳細分享, 我同我女都有濕疹,
我地2個都有做hkbiotek, 我戒口加中藥, 經過2-3年已經好翻, 本來要戒蛋, 而家間中食少少都可以.
阿女唔肯食中藥, 要戒蛋, 奶, 小麥.. 小麥最難戒.. 戒左蛋奶好左7-8成, 小麥儘量減少食.. 一直食益生菌同魚油丸.

其實我都心大心細好唔好試BRT, 好怕有個希望但又落空, 而且都要預定一筆錢...

見到你的分享, 等我同老公商量下

子爵府

liulokyi 發表於 17-2-4 23:06
你用了隻cream 又幾耐、有什麼明顯改善嗎?是否須要從外國訂購?

隻 cream 原來有類固醇

子爵府

pypn 發表於 17-2-7 10:35
樓主, 好多謝你的詳細分享, 我同我女都有濕疹,
我地2個都有做hkbiotek, 我戒口加中藥, 經過2-3年已經好翻, ...

我分享自己的經歷,效果都是因人而異,你可以再同先生商量下。有問題可以再討論。

男爵府

iamverysleepy 發表於 17-2-7 11:47
我分享自己的經歷,效果都是因人而異,你可以再同先生商量下。有問題可以再討論。
...

多謝分享!妳好好人

首頁

尾頁

跳至