自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

Nancy20090615 發表於 16-7-30 18:04
我 ex 99 .

後生時 - 生仔, 老公, 家務

其實佢好可憐
開心每一天

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

jeremylui83 發表於 16-7-30 17:58
老人家後生時用盡自己的青春時間去照顧一對仔女,
依家仔女大了,有自己的世界,老人家才發現自己冇乜朋友 ...

大宅

大家都會老,比自己仔女話自閉,諗起都傷心。想同自己仔女、孫講下野傾下計,又嫌煩。

大宅

nsychristy 發表於 16-7-30 21:22
唉,同我媽好似

成日望實成日問,騷擾到你嬲就好開心

同我媽一樣,但我媽先49歲,唔知係未更年期就到,特別麻煩...再加上我又無耐性,完全唔俾人煩得。住捚一齊火星撞地球

至從我女出世到而家9個月,就算無一齊住,都三日一小嘈whatsapp,打左2次交(正確嚟講係我俾矩打)

對於哩種人避之則吉!

不過寄人籬下就咩都要忍㗎啦~~~~~~樓主5鐘意媽咪生活方式就快d搬走啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我個相反,啲節目多到想佢見下啲孫都要預早約定咁!

大宅

如果我啲女咁話婆婆, 我一定會鬧爆佢地,無禮貌無家教, 如果第時你個仔咁話你, 你會點……
我啲女好鍾意婆婆架, 一放假就返去搵婆婆公公, 反而係佢地覺得我地煩……
我自己唔鍾意老爺奶奶, 但我唔會表現出黎, 因為我要啲女學識尊重長輩, 這是為人父母的責任

珍珠宮

減齡達人勳章

老左就被阿女同孫嫌棄,可隣

男爵府

回覆樓主:

我阿媽都係咁,做咗幾十年人,一個朋友都無。好多阿媽都係咁,做咗幾十年師奶,日子就係做家務同睇電視,放假就等D仔女帶佢去街飲茶。

不過我地不同住,有D私人空間,so far 都ok

瑪瑙宮

雪影 發表於 16-8-1 01:34
其實佢好可憐

又唔係喎, 我睇得出佢好自豪自己好生養, 兒孫滿堂, 衣食算唔休, 個個單位都有比錢佢, d 新抱大部份都對佢好, 算係咁喇. 係中左風就慘 d .

子爵府

陪月勳章

無話可說 發表於 16-7-30 17:31
唉!好聲好氣同佢講叫佢上下堂,學下野,識多D人!一句車埋黎話唔鍾意見人,會有是非。成日就搵我同阿哥, ...

有⋯我一亞媽,不過佢最勁係連仔女都唔煩
自己獨行俠

我想關心佢都唔想

瑪瑙宮

史科菲 發表於 16-8-1 10:26
有⋯我一亞媽,不過佢最勁係連仔女都唔煩
自己獨行俠

我媽媽豬都係類似 ge 人, 所以做佢 d 新抱好舒服架, 佢有求必應 ge , 有需要佢會幫手湊孫, 我屋企整乜整物佢會上黎看屋我唔使特登請假, 同我食飯佢會爭住比錢 (因我每月有比錢佢, 佢回扣 ).

佢重有一度好勁我諗我都唔够佢勁, 有病我地都唔知的, 有次佢要入院做小手術 (後黎至知), 佢同我講, 我呢排唔得閒唔搵您食飯, 我話哦, 佢咁講我唔會再問咁多的.

男爵府

回覆 無話可說 的帖子

問你仔都係關心啊,點解覺得煩?一生都卑咗你地,而家精神可能唔係太清晰,應該多時間陪距,已經脫節咗個社會,叫距獨自去學野距會驚,一仔一女仲要鬧距,哇…距一生真可悲

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

總會有人係甘

子爵府

畀面勳章

有, 我姑姐, 鍚個仔鍚到不得了, 只要係為左仔既做任何既都可以換比佢。
但姑姐本身一個朋友都冇, 平時就係屋企, 買野煮飯, 之後就一日,為左個仔, 日日係屋企, 冇社交生活。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

其實樓主亞媽由始自終都係咁
點解依家一齊住先覺得自己亞媽係有問題呢
問題就係煩騷擾到自己個仔
咁搬走真係唯一辦法

p.s.
你地唔一齊住既時候
佢睇幾多電視都好
我諗樓主都唔會叫佢亞媽出去識多d人
呢d並唔係真正既關心

「換個角度,自然有出路。」

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

無話可說 發表於 16-7-30 17:31
唉!好聲好氣同佢講叫佢上下堂,學下野,識多D人!一句車埋黎話唔鍾意見人,會有是非。成日就搵我同阿哥, ...
搬走, 冇人逼你同佢住。

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

zstb 發表於 16-8-1 11:51
其實樓主亞媽由始自終都係咁
點解依家一齊住先覺得自己亞媽係有問題呢
問題就係煩騷擾到自己個仔
我媽都係咁, 上一代舊式婦女多數係咁。
佢地幾廿年都係咁, 改變係冇可能。
唔夾就唔好一齊住, 大家各自有自己生活模式。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

超級特務 發表於 16-8-1 11:53
我媽都係咁, 上一代舊式婦女多數係咁。
佢地幾廿年都係咁, 改變係冇可能。
唔夾就唔好一齊住, 大家各自有自 ...
對!
問題重點唔係亞媽只睇電視唔出街 (因為不嬲都係咁)
重點係煩住佢個仔
咁搬走就可以

「換個角度,自然有出路。」

琥珀宮

zstb 發表於 16-8-1 11:58
對!
問題重點唔係亞媽只睇電視唔出街 (因為不嬲都係咁)
重點係煩住佢個仔
我地幾兄弟姐妹輪流同佢住過, 冇個頂得順
佢同我住果幾年, 我呀嫂係咁送禮物俾我老公(唔使對住佢)
我哥前排諗住同佢去旅行, 講到好地地, 臨出發先黎講冇整passport

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

其實bk好多人回覆時鐘意批評多過建議,語氣激動多過語氣溫和
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至