自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

公爵府

OKC 發表於 16-8-30 22:40
好多孝順子女願意帶父母長老去旅行,希望佢地行得走得之時嘆下世界;長老當初亦樂意一起去;有些人跟團,但 ...

嘩! 你嘅1同2,我中過曬,人物事件全中

完全理解過程幾咁難頂。 我第一次去旅行去到第二日已經想番屋企,捱足5日。 飛機landing香港嗰刻我直頭想拍掌歡呼親吻土地⋯⋯

我以爲跟團去已經好醒,但要發生的始終要發生。 整整5日,每一日的食、住、行,冇一樣未彈過。

JM你仲要有3同4,我百分百明白,以及對你的經歷寄予百分百同情。 你下次頂多安排澳門一天遊算數。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我99就唔會一路食一路彈………係食完出左飯店/第日朝既早餐/返左香港返去佢屋企食飯時就會彈………是但一樣~中

男爵府

回覆:同老人家去旅行可能好大壓力-純呻,不喜勿插

好多JM 話跟團,但我既經驗係就算跟團我家姐同亞媽都會互駡,旅程一半都係冷戰,我就成為左佢地既傳話工具

自己亞媽都係甘,何況99。

公爵府

michelle071180 發表於 16-8-31 00:45
我99就唔會一路食一路彈………係食完出左飯店/第日朝既早餐/返左香港返去佢屋企食飯時就會彈………是但一樣 ...

咁你奶奶都好D,起碼冇係餐廳黑面。

我家的寶貝係喺日本的餐廳內話人地D日本菜唔夠香港的好味⋯⋯ 每一日,不論係團餐定自己去搵野食,結果一樣,後來我都麻木了⋯⋯

象牙宮

good_pig 發表於 16-8-31 00:11
5. 最好帶去佢地熟悉地方/ 小時/童年地方。

返鄉下, 佢出生地。

百彈可能少DD。 因老人家喜"想當年"。 我老媽... 口文是當年佢如何如何。

樓主一片愛心。換成不好受。
問心, 我尽力了。其它不是自己控制之內。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

good_pig 發表於 16-8-31 00:07
其實去邊度要令佢食港式野呢...

拎杯面去又如何

我99無論去邊(泰國、日本、新加坡、歐洲,美國,加拿大,翻大陸)都一定帶X味道杯麵,去5日帶5個,去10日帶8個!

你無睇錯,去日本都帶!佢話日本無香港版咁好食喔!

男爵府

畀面勳章

依家帶住老人家去左日本 情況一樣!
食乜都彈 平時成日食魚生,黎到話魚生凍唔好食

子爵府

回覆樓主:

非常明白樓主, 唔好話99, 連自己父母都係咁, 真係好睇啲長輩咩價值觀, 又唔捨得食唔捨得洗又賴去行的, 真係唔好去什麼旅行,個人經歷, 去台灣已經日日包車, 唔駛點行, 食飯意見最麻煩, 諗住食好啲,又話無興趣, 但夠膽死講去食台灣爭鮮都ok架! 已安排旺區酒店,有時分開活動 ,佢地一落酒店有得行街,都可以話無野行,唔搵下野行,其實明知老媽子麻煩, 但親亞爸仲行得又想同佢去下旅行, 唯有硬食

wcpcelia    發表於 16-8-31 11:56

公爵府

回覆樓主:

有老人家其實真係跟團好啲,點對點,出入有安排。自由行真係要老人家好有體魄先跟到節奏,尤其唔係所有節目都For 佢。如果新抱無同住過摸到底,其實博唔過。孝容易做順先難。

子爵府

OKC 發表於 16-8-30 22:39
好多孝順子女願意帶父母長老去旅行,希望佢地行得走得之時嘆下世界;長老當初亦樂意一起去;有些人跟團,但 ...

同長老旅行
一睇佢地性格,到底鐘意去外國見識還是只喜歡返鄉下懷舊威威。
二睇佢地生活習慣,堅持港式者,我最多澳州行(澳門廣州呢一圈)
三睇佢地要求去玩的目的,九成九為同啲孫輩同樂,咁新鮮景致跟本不重要。
阿仔細時,同四大長老多去著名大都會附近resorts或上郵輪, 佢地以前多去過,就算我安排車馬揾食,一切以爺爺嫲嫲公公婆婆帶B去玩去食做旗號,阿仔要去M記都由佢地哄掂,我地只係出錢嘅跟班阿四,反而黑面是我先生,只要唔對我父母黑面我O K

子爵府

1-4 我媽同99都中哂,仲有當自己係太后要服侍週到,想點永遠唔會講乜都要人估,唔合心意就黑面

好想帶佢地去旅行,但冇法過到心理關口。
係hk都超惡頂,我驚自己被激到客死異鄉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 OKC 的帖子

哈哈, 我都啱啱發生完呢D情況, 不過唔係99, 而係我阿媽...仲要唔洗佢坐飛機, 只係搭船去澳門咋...
我PLAN去之前, 都問吓阿媽想唔想同我哋一齊去, 佢又話好, 咁我就開始上網BOOK酒店, 已經搵一間5星級, 等大家住得開心D, 舒服D....到步之後, 坐觀光巴士, 又話D電油味好臭, 要落車, 好啦, 落車之後我地話坐的士去酒店(因為遠離咗碼頭D酒店穿梭巴士), 又話唔好, 咁....行路啦!

大約行咗15-20分鐘, 開始黑面, 話好要佢行, 又冇得坐...俾晒說話我聽....去到酒店, 基本上我地好滿意間酒店, 但我阿媽竟然話好CHEAP, 原因因為要佢行好耐先到(係佢話唔搭的士), 又冇平嘢食(佢心目中好似香港D茶記30-40蚊已包茶湯飯), 成個TRIP由上船一刻開始就樣樣事都吹命符咁, CHECK-OUT可以12:00, 阿媽晨早8:00拎晒行李話準備上船.....仲有好多嘢, 不能盡錄, 總之貼錢買難受!

我C6講明, 下次唔好再預同我阿媽去旅行, 長短途都NO WAY~

侯爵府

老人家話未去過日本旅行, 花幾萬成家人去, 結果由機場坐火車出市區, 就已經話"呢度咁似大陸"

我會留住火車票, 門票票尾之類作為紀念, 點知當日去完, 老人家問: "無用O架喇?" 仲當住我面掉入垃圾筒

跟團就惹同檯O既團友唔高興, 口UP UP當住人地面話人地

有好少少O既野食, 又夾晒俾自己/我地, 令團友更唔開心

唔識路又自己行開, 唔識駕駛又要玩電單車, 仲想載埋我個小朋友

好得罪講, 無論請自己父母, 岳父岳父, 或老爺奶奶去旅行, 跟團定自由行, 都預左貼錢買難受

Dwmn    發表於 16-8-31 02:30
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

翡翠宮

如果要一齊去, 我都係只會同我媽去唔同我老豆去, 因為我老豆係百彈嘅. 如果父母想一齊去, 寧願比錢佢地自己 join 團都唔會跟佢地一齊去 知清楚咩性格好重要, 有d 人咩都試下, 有d 人少少轉變都唔得.

不過一齊去都係唔好架啦, 皆因新抱同女一定做炮灰, 好聽d 講就係佢當你自己人所以心入面個句都講埋; 難聽d 講就係多多聲氣口不擇言, 最後搞到大家唔開心
其實新抱唔鍾意還好, 女人點都係地位低d , 新抱講野 6299 有幾何入耳? 理得你.

女婿唔鍾意就唔同, 外父母都會比幾份面. 做人老婆 9 成亦比面老公.

珍珠宮

回覆樓主:

坦白講,我係唔鍾意同老人家去旅行。真係要去,我登自己出trip工幹,齋做唔玩,預咗係做妹仔。

水晶宮

睇開d, 我同完自己阿媽去都要一輪先平伏。平時好順得人、對住女就好多要求、口不對心、口就話無所謂....
總之、不要當自己旅行就可以

水晶宮

Dwmn 發表於 16-8-31 02:30
如果要一齊去, 我都係只會同我媽去唔同我老豆去, 因為我老豆係百彈嘅. 如果父母想一齊去, 寧願比錢佢地自己 ...

睇下咩性格咋、我媽會係女婿面前表現大方、背後就同我講呢樣唔好果樣唔得...可以點?只能好女兩頭瞞、有時都好谷氣下

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我早排同阿爸阿媽去左,結論:遊輪假期好適合老人家(當然如果老人家會暈船者例外)

懿仔媽媽    發表於 16-8-31 08:31

大宅

回覆:同老人家去旅行可能好大壓力-純呻,不喜勿插

咁你太天真,呢種人應該平時食飯做節都係百彈。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

第一點,個性如此冇計,同得佢去遇左彈,忍得就忍。不過過程中會好辛酸,明白的,旅行仲要一日24小時被迫在一起,所以更難受。要有好充分正能量儲備......
第二點,可lunch後老你家回酒店休息,其他人去到,再派人回酒店接佢地去一齊食晚飯。晨運同去旅行唔同行法,冇得比較。

第三點,食完晚飯買定宵夜返酒店開餐才夠盡興。

少少唔開心實有,但一家人去玩盡量制做開心回憶,呢d事無謂記住了。

首頁
45678...15

尾頁

跳至