自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ppsfung 發表於 16-9-21 11:49
我的選擇係揾錢, 請工人照顧細路, 如果怕細係屋企悶就報興趣班叫工人接送。

好工難求, 而且細路越大, 用錢 ...
我同你選擇一樣

我搵$唔多, 不過夠贖身, 賺到夠外判厭惡性工作(家務,功課)之餘,可以有比較優質的親子時間

侯爵府

焦糖媽 發表於 16-9-21 11:09
講得好!
無錯

次次問完, 其實都係只睇到別人的故事

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

用搵2萬定4萬去決定做唔做FTM係唔太正確,應該要衡量本身人工同家庭收入及開支比例幾多,例如自己搵4萬老公搵4萬,做FTM係少咗一半收入;但自己搵4萬老公搵20萬,做FTM應該影響不大吧!

侯爵府

親子王國15週年勳章

iris5a 發表於 16-9-21 11:56
無錯

次次問完, 其實都係只睇到別人的故事
要真正去諗做唔做 ftm (嗰啲完全無人湊小朋友 / 完入2公婆揾埋都唔夠洗既無選擇 case 不用諗), 係需要好多因素, 而且都好私人。

要知道哂你家庭財政, 工種, 長老財政, 退休計劃, 性格, 意願, 先叫做有得傾。呢度講黎講去都只係錢。錢。錢。。。其實錢係最易計的呢, 因為唔夠一定知!

珍珠宮

焦糖媽 發表於 16-9-21 12:04
要真正去諗做唔做 ftm (嗰啲完全無人湊小朋友 / 完入2公婆揾埋都唔夠洗既無選擇 case 不用諗), 係需要好多 ...

無錯,
喺網上討論在職媽媽/全職媽媽呢個話題,只係討論而已,冇結論既……

侯爵府

親子王國15週年勳章

MrsSingSing 發表於 16-9-21 12:09
無錯,
喺網上討論在職媽媽/全職媽媽呢個話題,只係討論而已,冇結論既……
...
同埋呢個決定係可以逆轉的, 有咩唔鐘意/唔開心咪返轉頭囉。其實好想做又C6支持, 咪做幾個月半年.... 唔鐘意咪請返工人姐姐再揾工... 揾工既野, 全香港又唔係只得一間公司, 或者越轉越好呢~又唔似生B咁, 生左無得塞返落肚

子爵府

親子時間和金錢之間既選擇,
仲有個C6欣唔欣賞呢個選擇,
個C6有冇承擔,
放棄左工作冇收入,
要錢乜都要問C6會唔會唔好受,
自己可能同社會脫節,
等等.....
有咩唔好怨就得

伯爵府

iris5a 發表於 16-9-21 11:52
我細個都係成長咗1次, 好慶幸我媽係WKM, 如果佢陪我多一次成長, 我一定離家出走吸毒犯事

重申, 我媽係好錫我的, EVEN 宜家對D 孫都係, 但佢真係唔識教, 又無耐性, D孫俾佢玩吓咪OK囉, 當年要佢湊, 一定大家都慘烈收場

我成長情況同你掉轉,但感受同你一樣。
我媽係FTM, 阿爸收入不算好, 只夠維持基本生活開支。我媽脾氣和耐性都不好, 要獨力照顧3個細路和做家務, 又要慳住錢用, 所以佢成日都好煩燥, 日日都打罵我地。
我見同學父母都返工, 見佢地有錢參加興趣班, 又不用成日對住阿媽, 比人日哦夜哦, 很羨慕他們。

我認為做一個"窮FTM"是很對EQ的高難度考驗, 靠老公一個人支持經濟, 會擔心老公份工, 自己無收入, 安全感少咗, 仲要自己做晒家務, 教細路呢D厭惡性工作。

我自問EQ不夠, 有得選都不會做"窮FTM"。

除非老公揾好多, 或者中咗六合彩, 才肯做一個不用憂柴憂米, 有工人幫手, 我只係陪細路玩的"富有FTM"。

iris5a    發表於 16-9-21 12:40

伯爵府

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...

各有各好,我當年選擇左ftm, 因為好想陪住仔仔成長,亦想親力親為,自己照顧佢,唔想將責任交俾長老、工人或補習社。習慣了,我即情到佢高中才找了份 part time做下。

覺得好值得,好開心,呢d係錢買唔到既。
老公而家都只係搵3萬幾,係冇乜錢去旅行,但其他
方面ok呀。
最大得著係一家人好融洽,好close。呀仔而家已經大學了,大家感情好好,好似朋友咁,好friend。

nieualma    發表於 16-9-21 15:00

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我而家都係ftm,我而家自己都有打算,遲啲等佢地大啲 出返嚟做下嘢,想擴闊下社交圈子,識多啲朋友,ftm始終對小朋友係屋企多,有時都幾悶,但佢地重細,媽咪自己帶點都好好多。

珍珠宮

kitbebe 發表於 16-9-21 11:00
冇旅行好辛苦喎!

以前年代ok, 而家真是差些,fb朋友輪流洗版,歐日台泰不停loop,除非自己本身能做到不吃人間煙火。

出來與朋友聚會,傾吓點玩點盛,又搭唔到咀。

我性格會抑鬱。

不喜勿插。

男爵府

開心吸收勳章

唔係每個人適合做FTM,如果返工令你心情愉快,放工回家可以有好開心的親子時間,就唔好勉強自己。唔係一定做FTM至俾到最好的給自己的小朋友,看情況而定。

大宅

如果做ftm可否儲蓄?如果可以就做,唔可以就返工

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

MrsSingSing 發表於 16-9-21 12:09
無錯,
...

同對上果位jm 咁講,都係要睇你自己家庭情況。不過我覺得樓主應該用筆去寫低,當你依家係working mun 既時候,所面對既困難係乜?唔好處喺邊?你再睇吓d FTM 呻d 乜,會遇到乜問題寫低佢,兩者作對比,或睇吓點解決。

好多人冇提到一點,就係C6, C6 想點,係咩人,事實好重要。未做FTM 前一定要同佢溝通好,唔係自己覺得點就點。張FTM 既抱怨或難題列出,你兩公婆面唔面對到?

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

番工有番工既好,搵到錢
FTM都有FTM既好 - 自己親力親為照顧仔女,打理頭家,人人家庭需要5同,最緊要2公婆有共識,老公支持自己

男爵府

考慮番part time la, 賺少d好過無,多d時間照顧家庭仔女,小朋友成長,學習都可以跟得好d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我係FTM,自己就覺得好值。

我未婚前已plan好做FTM,但我生後仍然工作,我放工去99家同B一齊食飯,食完講n個故事及玩遊戲,想睇吓咁得唔得⋯⋯直至覺得個仔好曳,嫲嫲爺爺縱得好勁,每日又只是在家睇電視,而且縱到個孫對手好似癈嘅⋯所以我決定自己湊返,我唔想埋怨別人,就算我做得幾好,都唔及照顧者既影響,而且仔個底開始得唔好,我搵多多錢都補唔返。

侯爵府

引用:今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時

原帖由 judy_0811 於 16-09-20 發表
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...
做唔做ftm睇你自己性格同埋想要d咩生活。老公既支持都好重要。你可以參考下隔離有個post係講女人要唔要有自己經濟能力。我覺得唔好因為工作壓力大所以想辭職湊仔,咁只係逃避現實。如果自己係放照顧仔女係第一位咁做ftm既動力可能會大d。
我自己就唔想做ftm放棄事業同埋可以搵錢既能力。仔女對我都係緊要,但係俾我會寧願放工返黎陪小朋友,多過日日湊仔要問老公攞錢。

男爵府

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38

我無咁偉大, 為陪同小朋友成長,而做FTM,我自己覺得公ㄧ份婆ㄧ份, 共同努力去維持生活, 有儲蓄才有未來, 當然兩人必要有ㄧ個工作時間穩定D, 放工仲可以温習和睇功課。

當然老公大把就另作別論!

別墅

睇下你自己而家係工係點先?人工OK MA? 工作時間OK MA? 返得開心嗎?
如果係好既就唔好喇, 過多幾年你年紀又大又唔知出面咩世界

首頁

尾頁

跳至