自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

樓主,我知你講邊間,我都住附近,但佢d油炸鬼應該擺哂出來,佢夾時你都應該睇到,如果當年夾得細條,你即刻話唔要嘛,返到屋企再拎返嚟換,真係好難怪佢覺得你玩野!

琥珀宮

畀面勳章

lingwu 發表於 16-9-25 20:47
個個都懶清高嗎,扮晒上等人嗎
明明唔係自己問題,遇上不公平既事自己去爭取,都要俾人話係
攪屎掍,真心 ...

我覺得 bk 好多人好搞笑,口口聲聲話要平等自由,而家有人買左次貨,明明係不公平交易,想拎去換都冇自由,仲要圍埋俾人鬧,咁既人話支持民主自由太搞笑吧

琥珀宮

畀面勳章

com7hk 發表於 16-9-25 19:52
回覆 littlesister 的帖子

感謝㚷的正義表達,希望所有人都有公平交易,不要在這裡反影(會比人圍攻),所 ...

呢個係你既權利,只要係和理非,我唔覺得有問題

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-9-25+20:54+樣食物

原帖由 littlesister 於 16-09-25 發表
Check 下係為免返轉頭麻煩啫,就算冇 check 間舖都有責任換架喎,佢個件係次貨,佢唔係仲想賣俾第二個啩, ...
油條size有何標準?幾細條就算次貨?

街邊買一串魚蛋食,粒魚蛋既圓週幾細就可定為次貨,就可以半小時後返轉頭去轉?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

lingwu 發表於 16-9-25 20:42
條氣唔順,開個名出黎俾大家
去認識下有乜問題
唔通俾人蝦上面都唔出聲咩
都9唔搭八
多謝你哦,”9唔搭八”你都回,你好得閒哦

路不同勿覆!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 16-9-25 21:33
油條size有何標準?幾細條就算次貨?

街邊買一串魚蛋食,粒魚蛋既圓週幾細就可定為次貨,就可以半小時後返 ...

細到......連個老闆自己都以為係半邊都唔算次貨咩

珍珠宮

回覆樓主:

油炸鬼幼做唔到餈飯咩?只係餈飯睇落細啲啫!手工嘢,又唔係倒模,點樣做到件件一樣大呀?

男爵府

回覆 JoanC 的帖子

大家有機會買到次貨,到時慢慢享用啦(看電視啦)

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

舖頭已換左俾你,仲要俾你開店名指摘,對人對事去到咁盡,你心地都唔見得好。

遇著麻煩客人,你想人地有幾nice 對你? 你係老闆心情都唔慌好啦!

男爵府

回覆 parrotking 的帖子

唉,無換比我呀

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-9-25+21:33+油條si

原帖由 littlesister 於 16-09-25 發表
細到......連個老闆自己都以為係半邊都唔算次貨咩
如果客人一買即場出聲嫌細(無論油條或魚蛋,甚至買個橙),我覺得好合理,老闆自己都覺得細就更應該第一時間樂意換!

因外型(包括size)而想更換呢d無預先包裝食物,我「自己覺得」要第一時間出聲,過後就不認為仲可以換,當一個教訓自己無看清楚。

不過說到底也只是個個人看法不一樣!

男爵府

littlesister 發表於 16-9-25 16:35
其實如果貨品質量有問題,拎番去換唔合理嗎?點解咁多人鬧樓主既?

我都唔明, 明明係舖頭出品有問題, 樓主拎去換都要比人鬧?! 老實啦, 一條油炸鬼成本幾多, 擺明品質有問題都聲大鬧客, 生意唔係咁做!

珍珠宮

回覆樓主:

唉!佢點做生意,噉得閒呃佢咩

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 16-9-25 21:54
如果客人一買即場出聲嫌細(無論油條或魚蛋,甚至買個橙),我覺得好合理,老闆自己都覺得細就更應該第一時 ...

一買即要換,同之後要換有咩分別?油條細係因為炸唔起,佢唔應該賣俾人囉,作為消費者爭取自己權利都有罪?

伯爵府

回覆樓主:

唔係下下講咩道理,其實一條油炸鬼,人地都特登行番轉頭咪換比人囉,睇怕佢唔會一日有幾個人係咁卦,所以話以前既人同鋪都有人情味得多

琥珀宮

畀面勳章

vivi_meow 發表於 16-9-25 21:55
我都唔明, 明明係舖頭出品有問題, 樓主拎去換都要比人鬧?! 老實啦, 一條油炸鬼成本幾多, 擺明品質有問題都 ...

原來好多人既 concept 都有問題,覺得當時冇 check, 事後有問題就係自己責任,根本貨品品質永遠係舖頭責任,立即 check 係為左免麻煩,免爭拗,唔係買左之後發覺有問題都唔俾換囉

侯爵府

引用:Quote:vivi_meow+發表於+16-9-25+21:55+我

原來好多人既 concept 都有問題,覺得當時冇 check, 事後有問題就係自己責任,根本貨品品質永遠係舖頭責任 ...
我都唔明樓主有乜問題 雖然我懶一定唔去 但係老實講 如果個個人都覺得買完無對,之後返去無得退,咁就無人會特登寫句貨品出門 恕不退換。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁都有得換

男爵府

回覆 littlesister 的帖子

這𥚃bk 很不體諒他人,不停地插,我忙於找錢,另外伙記已入袋。我幫別人買,覺得要交代

琥珀宮

畀面勳章

Joant 發表於 16-9-25 22:14
我都唔明樓主有乜問題 雖然我懶一定唔去 但係老實講 如果個個人都覺得買完無對,之後返去無得退,咁 ...

根本 check 貨係舖頭責任,只要消費者俾左要求既費用,佢就應該得到合格品質既貨品,呢d就係公平交易原則,發覺件貨有問題,即日去換完全合情合理囉

首頁
45678...11

尾頁

跳至