自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我女發燒入左醫院幾日。佢地只會驗係米甲型。係就隔離。唔係就由佢繼續發燒……最後個日出院仲發緊燒!

之後睇私家。比左抗生素食1次即退……但拖太耐轉左症。唉!

男爵府

我仔滿月當日翻健康院,個年輕女醫生話我仔個肝發大,佢係度敲,仲叫我聽下,問翻我係唔係?
真係想小爆佢!
我識聽就我去做醫生啦!
前前後後出入幾次佢間房,佢就打電話問功課咁周圍搵資料,一陣話我仔肝發大,一陣話心臟有事,一陣又話個肺唔清!真係心肝脾肺腎俾佢講齊,仲話即刻寫紙俾我去威院做手術,嚇到我死死下!當時bb得30日大咋,日日食得訓得痾得,作息正常,我真係喊都無眼淚!
最後一刻,俾紙我先發現唔係威記,竟然無啦啦係轉去拿打素!莫名其妙入院住左2晚,照x光,超聲波,抽血驗指數各種嘢,最後乜事都無!
我當時仲坐緊月,辛苦到呢!就係嚇都嚇餐死!

mydearson    發表於 16-9-28 15:24

男爵府

回覆:龜精靈 的帖子

我排左2-3個月,但心電圖就立即可以照

男爵府

回覆 CINDYC 的帖子

可惜, 重症睇私家, 保險都爆額, 好番都死啦. 真是好慘! ICU見到個醫生妹妹 , 一時危險, 一時好轉, 24小時唔夠 走了 (病人唔夠60). 真是無言.

男爵府

moyan 發表於 16-9-28 02:10
係??

大力話公立醫院最好架喎

你有事佢會賠償比你嗎?

公爵府

小肥兔 發表於 16-9-28 09:15
其實呢個情況發生過係屋企人身上, 成個星期都唔知咩事, 又話等報告, 又唔比止痛藥, 話驚隱藏咗個病情, ...

經驗醫生對HA失望
寧願出去掛牌
令問題更嚴重
我不怪醫生,只怪制度

公爵府

好家嫂 發表於 16-9-28 10:59
真係差咗好多。我媽星期日晚都入咗瑪麗醫院。但到今日叫佢出院都唔知佢咩事……詳情唔講了。姑娘話如果佢再 ...

QMH已經係全港最好
其他,

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 kolher 的帖子

如果唔係人手唔夠,一周工作70小時,on call 36小時,.誰會引清兵入關搶自己人飯碗。

公爵府

NBMOM 發表於 16-9-28 11:17
唉………………內地醫生……我們仲死得快!!

我生仔被放血
打黃豆仔時大6醫生用錯頭,又冇襟住,
D血飛到床嘅另一邊
只聽見姑娘喝佢你幫patient 放緊血吖

老公換完衫睇我緊急開刀
佢問我未開刀點解咁多血嘅
我已經冇力應佢
我個仔早左太多出世,私院一定唔收,焗住入政府

琥珀宮

畀面勳章

NBMOM 發表於 16-9-28 11:17
唉………………內地醫生……我們仲死得快!!

高永文一路都話只包括歐英澳醫科畢業生

琥珀宮

畀面勳章

kolher 發表於 16-9-28 11:35
完全贊同,我一向好尊重醫生,但係引入外地醫生(不包括內地醫生)方面,我完全覺得醫學會完全醫醫相衛,不 ...

冇計,基本上政府做咩都係為大陸開路,做咩都係錯,唔支持醫改既人就唔好怨政府唔做野啦,繼續硬食把啦

琥珀宮

畀面勳章

Joball 發表於 16-9-28 13:18
經驗醫生對HA失望
寧願出去掛牌
令問題更嚴重

其實醫生出去掛牌搵真銀啫,又唔駛講到咁大犧牲喎

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

醫院有個病人聯絡主任,可以試下搵佢幫手

伯爵府

回覆:好灰,公立醫院而家D醫生好差(不喜勿插)

我小朋友有買保險,但個女上次整到腳即時安排入院,第三日第一個做手術,我唔可以否定政府醫院既好!因為睇得出個醫生真係好耐心講解比我兩公婆聽,我勁擔心個女以後要坐輪椅做人,結果佢3個月不斷做物理治療,最終都康復曬!其實好睇彩數

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

ahpoo 發表於 16-9-28 08:18
同意其實公立都好多好醫生,但多野做到人間地獄甘,幾好脾氣都做到面無表情,你估坐OPD就真係坐到5點鬆人 ...

對呀!
我自己嘅case都比較麻煩,曾經也試過去攞私家2nd opinion, 因為要claim 公司medical 專科門診要求家庭醫生寫轉介信,家庭醫生叫我唔好浪費錢去睇私家專科攞2nd opinion,是因為佢認為我嘅case在私家專科醫生臨床經驗唔及公立醫生,始終公立醫生每天也會面對這些病情,臨床經驗多啲!結果比這家庭醫生講中咗。

大宅

肥豆媽咪 發表於 16-9-28 01:31
生完b唔識掃風,問姑娘,佢答我:你google下啦
我覺得個護士又錯唔晒, 護士責任係照顧病人, 唔係教人育嬰... 唔識掃風點解唔上定育嬰班學? 政府醫院資源有限, D護士好忙, 佢教你係人情, 唔教你係道理喎~

侯爵府

回覆 lovehimhim 的帖子

佢真係重度流感。入左政府已昏迷左成個月。佢話感謝私家叫佢去公立。否則真係破產

子爵府

bumum 發表於 16-9-28 14:39
我覺得個護士又錯唔晒, 護士責任係照顧病人, 唔係教人育嬰... 唔識掃風點解唔上定育嬰班學? 政府醫院資源有 ...

唔好意思,我表達得唔好,係一早學左掃風,而臨場掃極都掃唔到UR一聲,bb一日食十幾次奶,而出世到第二日都無ur過,我先求助於姑娘。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Minor 發表於 16-9-28 00:21
回覆 moogoo 的帖子

我心律法不正佢地話唔知咩原因…我問胸痛同心痛點分!D垃圾醫生叫我自己上網睇…我果 ...
上網睇, 一定比我個私家醫生嘈到扒係度
我成日上網搵, 搵完問佢
醫生: 網上講既野, 唔好同我講! / 網上面既 野 一定岩架?

男爵府

對唔住,因屋企人入院比較忙,冇詳細講情形。其實尋晚公立醫院個醫生打電話嚟鬧我,我慢慢再講,唔好意思。

首頁
45678...12

尾頁

跳至