自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我仔細個入威記,都係自己喺張凳都瞌一陣,無床。去得公立,只求醫好,我唔會期望有服務。聽過一個醫護界朋友講過,工作量太多,辛苦到唔想笑,而且經驗話佢知,越nice越多人問嘢,而且越問越多,仲要係d 9588 嘅嘢。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:大大妹 發表於 16-10-3 11:04 我覺得

原帖由 brindlewin 於 16-10-03 發表
係屋企叫工人好合理,私院你要乜都計服務,也合理。

同細路降溫一定要浴盆要開浴室?,我相信你冇落手照 ...
我ge意思係問拎沖涼房鎖匙有咩問題?
唔通唔問得?想沖涼要自己帶浴盤?
定係除左降溫,住醫院就唔洗沖涼?
同我有冇落手落腳照顧bb有咩關係?

珍珠宮

維港 發表於 16-10-3 07:25
唔係化!瞓上兒童病床,咁得人驚
我年頭去屯門醫院, 有個媽媽迫入兒童病床同個仔一齊訓, 佢個仔仲叫佢阿媽唔好迫住佢, 不過姑娘睇唔到.

寶石宮

回覆:廣華e院兒童科既一位護士(純呻)

祝小朋友早日康復!

珍珠宮

大大妹 發表於 16-10-3 11:23
我ge意思係問拎沖涼房鎖匙有咩問題?
唔通唔問得?想沖涼要自己帶浴盤?
定係除左降溫,住醫院就唔洗沖涼? ...

你自己照顧,你以為開冷浴室叫阿嬸幫個細路沖呀?

無浴室方法:
自備小盆入院(日本城2X元一個),
係病房每大房有洗手盆裝水,
濕毛巾,拉簾,
幫孩子抹身降溫。

侯爵府

親子王國15週年勳章

augkBB 發表於 16-10-3 11:09
你好明白事理,講真我爸爸有保險cover 住私家,病房內的廁所我一般唔用,出去大堂用,唔想探病的個個用。公 ...
大家互相體諒下咁啦, 就算私家醫院姑娘, 都唔係得閒到無野做吹水, 兒科病房好多時都滿的。有咩野, 自己做到 / 有人手 (家人) 咪自己做囉。住醫院大家都唔想, 水, 食物嗰啲, 去開便利店買定啲乾糧係房, 有時做檢查 / 治療未必可就到食飯時間, 自己諗多一步, 好好照顧自己先可以照顧病人。

其實我反而幾心痛公立啲好既醫生, 我生阿仔時, 落產房係一個女醫生睇我, 第二朝巡房係佢, 到隔多日出院 check 黃又係佢......... chur 到啲醫生咁盡, 對病人有咩著數呢? 我自己返文職8個鐘都好攰, 何況醫生又要走黎走去又要企係度做手術?

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:大大妹 發表於 16-10-3 11:23 我ge意

原帖由 brindlewin 於 16-10-03 發表
你自己照顧,你以為開冷浴室叫阿嬸幫個細路沖呀?

無浴室方法:
您有冇睇問題?
樓主問拎鎖匙咋😧😧😧

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

小朋友快快好番,JM辛苦了

侯爵府

唔係怪獸 發表於 16-10-3 07:25
我試過一次成晩瞓櫈,以後都入私家。冇法,小朋友同大人都重要,小朋友好返,大人傷左,都好大鑊。:igiveup ...

我都係,冇半條人命

珍珠宮

大大妹 發表於 16-10-3 11:31
您有冇睇問題?
樓主問拎鎖匙咋😧😧😧

我個方法無需拎匙,
佢地鎖得道門一定有管理問題啦!

珍珠宮

joyceyuk 發表於 16-10-3 08:47
1.因為我小朋友退反又燒反所以我先要問佢
2.係佢要我小朋友沖涼嫁。但係沖涼房係鎖住。我唔問佢我又點沖涼 ...
1. 自己帶探熱器la, 我果時都自備1個ga.
2 & 3, 再解釋都無用, 其他人jm只會著眼你剛才講既訓床, 為鬧而鬧..........
touch wood下次再有哩d情況, 問其他姑娘la, 唔好再問果個.

男爵府

大大妹 發表於 16-10-3 11:10
我只想講如果係有heard做好份工,就唔應該黑臉
我唔認同,其實香港的醫護人員大抵在專業上做得好好,入得醫院一般病情都得到妥善的專業照顧,唔多失誤,有大鑊野唔尋常即有大隊醫生幫手,轉ICU,緊急手術呀。佢地好有HEART, 我自己受惠過,都係大鑊野。只是我們要理解,醫院長期人手短缺,工作量大,壓力又大,雞毛赫皮拎水廁所真係唔想跟都正常。唔係有HEART 就EQ高到一定爆晒燈任勞任怨笑住唔黑面好像 customer service 咁。如果一黑面就唔好做醫院真係冇人做。相反如果人手充足D我估情況会改善。

珍珠宮

brindlewin 發表於 16-10-3 11:33
我個方法無需拎匙,
佢地鎖得道門一定有管理問題啦!
你有冇睇清楚樓主答咩ga, 係姑娘叫佢幫小朋友沖涼呀, 咁唔開鎖點入去沖ar
為鬧而鬧

InkCartridge    發表於 16-10-4 13:43

珍珠宮

回覆樓主:

瑪麗兒科有摺床

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:大大妹 發表於 16-10-3 11:10 我只想

原帖由 augkBB 於 16-10-03 發表
我唔認同,其實香港的醫護人員大抵在專業上做得好好,入得醫院一般病情都得到妥善的專業照顧,唔多失誤,有 ...
我理解人手問題係主要關鍵,但唔係代表可以發洩落家屬身上,成日黑臉都傷身架。

男爵府

2018復活節勳章

當年沙士後大概一年後, 阿仔發高燒, 入了瑪嘉烈, 每晚都係坐瞓膠椅, 我連瞓了四晚。 姑娘隔個鐘就黎探熱, 唔係就派藥, 唔計張椅銀到你到你週身痛, 根本就冇得瞓, 頂籠半身趴係床尾邊, 雖則辛苦, 但從冇諗過同床。當時日頭仲要返工, 放工回家沖個涼食個飯就去醫院。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:brindlewin 發表於 16-10-3 11:33 我

原帖由 小歪仔 於 16-10-03 發表
你有冇睇清楚樓主答咩ga, 係姑娘叫佢幫小朋友沖涼呀, 咁唔開鎖點入去沖ar
為鬧而鬧
...
好彩仲有jm您係有睇樓主寫咩,點解咁多人唔睇清楚就鬧?

大宅

明白到小朋友唔舒服入院,小朋友同大人都係辛苦!但試諗下,醫院唔淨止得你一個case,你話黑面係問題,咁其實可能只係佢做到累,無表情無笑容,咁就比人話黑面

我自己係廣華生過b,真係見到佢地有幾忙,我見過個姑娘日頭又係佢,夜晚又係佢,所以就問點解又係佢,姑娘答我無人,所以要追更!另一個姑娘幫我整緊野,佢都忍唔住講左句,d人係出面不停㩒鐘(唔係探訪時間),你估我地真係唔駛做架咩,都經已唔夠人!但佢地個個對我都好好!

Btw,祝你小朋友早日康復

男爵府

祝早日康復

珍珠宮

大大妹 發表於 16-10-3 11:42
好彩仲有jm您係有睇樓主寫咩,點解咁多人唔睇清楚就鬧?
鬧人唔駛本AR MA

首頁
45678...13

尾頁

跳至