自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

子爵府

開心吸收勳章

冇錯, 原則問題

不過, 樓主你下次可以在放假第一天便夾實佢地先做哂功課, 再進行任何活動

伯爵府

pakyin1108 發表於 16-10-11 14:25
理論上係啱,做唔到就要接受懲罰,但一開始媽媽要考慮清楚個懲罰適唔適合,呢個懲罰牽涉其他人唔係咁好,要 ...

打機睇電視呢D野基本上唔會係我屋企出現

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

得閒姨 發表於 16-10-11 13:20
尋晚我奶奶幫佢兩個仔同我細女搞生日,一早訂晒蛋糕pizza,又煲定靚湯整晒滷味小食咁,原本大家都好開心等食 ...
一定要佢星期日就完成, 無論任何手段都要令佢完成

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

得閒姨 發表於 16-10-11 14:22
個生日會我都有分整架,我花左半日時間同奶奶一齊預備架,請唔好抹煞我既心機同歪曲我動機
...

真心想去生日會就在假期頭兩日梗加著緊完成大仔的功課,等一家人開開心心咁慶祝生日。你話大仔一向有功課拖拉或欠交的問題,咁你有無正視過佢點解會咁,唔識做/倚賴大人幫助/心散......無需因為功課問題而影響一家人相處的快樂時光同母子間感情。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我覺得樓主其實已是沒辦法下先會咁做,唔好再話點解唔逼佢頭2日做晒!
我好明白樓主!我老公&大女都係最叻用拖字訣!
你罰佢無得去玩咩?佢唔在乎!
罰佢對住d功課咩?佢靈魂可以飄左去!
只可以飲水&去廁所?佢可以3分鐘去一次
需知道懶人係多屎尿!
唔到最後其實樓主都絕對唔想用party黎做處罰!
但大家就話佢無盡力逼個仔做功課…
真心替樓主感得辛苦!
有d人真係點逼都吹佢唔漲
各位不在其位,真係唔會明白樓主係幾咁揸頸就命

侯爵府

尋晚我奶奶幫佢兩個仔同我細女搞生日,一早訂晒蛋糕pizza,又煲定靚湯整晒滷味小食咁,原本大家都好開心等 ...
我個人覺得過份, 老人家一番心意.... 其實, 呢個聚會應該一早訂好, 下次有咁嘅節目, 早D 安排小朋友KO D 功課囉.... 我以前阿女細都係迫佢放假初期就要做晒....否則吃喝玩樂免問.....

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章 親子王國15週年勳章

得閒姨 發表於 16-10-11 13:26
係每日都有比時間做,但大仔唔上心顧住玩,二仔細女一早做完功課啦。

咁你又冇錯woo,比你大仔知做完先可以去玩

伯爵府

Hoining 發表於 16-10-11 14:22
知你好攰…我家都有3個SEN學童,3個問題都唔同,但有1個共通點就係3個都討厭做功課,由K1教到高中做功課係 ...

我大仔同二仔都係SEN,細女都見到影子,個個玩法都唔同,我都就來嘔到無血

wcpcelia    發表於 16-10-11 16:05

珍珠宮

Siammama 發表於 16-10-11 13:27
如果平日無特別事我會好似你咁,但慶祝生日都係一年一次,我會例外。

琥珀宮

phoebe_pui 發表於 16-10-11 14:30
我覺得樓主其實已是沒辦法下先會咁做,唔好再話點解唔逼佢頭2日做晒!
我好明白樓主!我老公&大女都係最叻 ...
我絕對唔容許!
氹, 扮可憐, 鬧, 打, 咩都在所不惜。
一旦扭轉唔到個勢, 以後就只會長期硬食。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

其實佢唔做功課要罰,早一日就應該要罰咗佢..為何一定要最後一日明知有節目先搵嘢嚟罰佢? 冇得益而且令全家唔開心..冇意思啦..

男爵府

回覆:我係咪做得太過分?

其實點解要執著當日做唔晒唔比去,而唔執著早一晚要佢做晒,如果做唔晒唔比瞓?

我明白你想佢學習承擔後果,但其他人會想你學習禮教。

罰的方法有好多種,如沒收生日禮物,罰一日無得打機等,針對佢個人去罰,而家情況係你罰你自己加埋佢再加埋其他人

不過唔緊要啦,做媽媽都要學下點罰人。下次同c6一齊傾下點罰,唔好太一事意氣講左個懲罰你同佢既方法喇

而家不如諗下點哄返99啦,請佢飲餐茶講聲對唔住,你話自己已經檢討左,下次唔會再咁罰。你煮返餐比大家一家人開開心心過一晚,99應該會明白你的

伯爵府

talkative 發表於 16-10-11 14:29
我個仔由細到大都係咁?

我從來唔比手機佢地掂,電視唔開,只可以睇新聞台,無卡通時間,最多開YouTube睇迪士尼做獎賞咋。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我覺得好似罰埋你99咁, 唔係咁好.

琥珀宮

得閒姨 發表於 16-10-11 14:35
我從來唔比手機佢地掂,電視唔開,只可以睇新聞台,無卡通時間,最多開YouTube睇迪士尼做獎賞咋。
...
咁佢最鍾意最渴望既係咩?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

回覆:我係咪做得太過分

比著我會由得佢唔好做,等佢自己欠交,自己同老師交代,自己嘅事自己負責

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

尋晚我奶奶幫佢兩個仔同我細女搞生日,一早訂晒蛋糕pizza,又煲定靚湯整晒滷味小食咁,原本大家都好開心等食 ...

我會同你一樣做法

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁
45678...22

尾頁

跳至