自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都係政府醫院生BB, 各醫護人員都好 nice, 因為自己本身有個内科在政府醫院follow up咗好多年,醫生要求每次產檢不用去健康院,可以直接在醫院做,仲要同一個醫生檢查。
生完之後醫生也寫轉介信比我BB睇兒科,一切覺得政府醫療服務不是外界想像中那麼差。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

視乎你有冇錢既啫,呢啲邊有得問人架,如果你資金好充裕就唔會問呢個問題啦,你都係政府生啦

大宅

上年仁安開刀生,埋單6萬幾,傷口除左落床個日有點痛,平时跟自由人差唔多,所以話值得使!

男爵府

aquamarine1030 發表於 16-10-25 13:09
完全同意,我是私家順產,覺得好值得

咁當然幾百元同幾萬的分别, 兩边都係生, 順利幾百元咪賺了, 但ㄧ出事比幾十萬都喊唔番! 睇自己的能力啦! 政府医院的助產和產科的護士好有經驗的, 連新手医生也不致不聽話, 我有個朋友順產後要“馮”針, 医生仔竟然要護士教,按下出血位就可以“馮”, 因為初時舉期不定, 最後收針打結位麻醉過了, 我朋友話痛過成個生產過程, 第二胎走去私家!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 babyic 的帖子

ME TOO

男爵府

miffyumiffy 發表於 16-10-25 12:52
私家

一世人先生1-2個小朋友, 幾萬蚊買安全

我覺得生完在醫院日訓夜訓的日子,簡直是人生最滿足的,BB有人湊,乜都唔使理。

男爵府

我㨂私家。諗深一層結婚果陣做埋 d 大龍鳳擺酒影相都使咗幾十萬啦,又係為一日。生仔又唔係成曰生。俾多少少自己舒服d ,醫生又有得揀個自己信任既,所有野有把握d 咁自己冇咁 stressed. 懷孕已經有好多位令自己擔心。我寧願買少幾個手袋同化妝品,去少一兩次旅行,用d 錢去私家醫院(如果唔好彩早產要去政府就冇辦法)。

子爵府

我兩胎私家,第一胎私家醫生照到有子宮肌瘤,佢keep monitor 住。去政府睇,話俾醫生聽有肌瘤,佢好快照一照,然後問我私家醫生有咩意見,可不可以順產⋯⋯我睇完之後就決定私家生

大宅

有鬆動錢就一定去私家,我2胎都係私家生,姑娘同嬸嬸都好好,住得舒服,大仔又可以黎探我,我住聖保綠,都要7萬埋單

公爵府

回覆樓主:

講到收費,我兩胎夾埋$500埋單,仲要第一胎生完後幾日,醫院打電話來,話check 到BB可能甲狀腺可能有問題,要我帶BB去政府診所再check。
我估私院係你生完小孩後,都唔會再有乜跟進
至於政府醫院的護士,我覺得幾好喎,我臨生之前,發現BB個size 過小,佢地會打電話比我,勸我入院再大check

用戶要求終止服務

政府。經驗足

伯爵府

ckkc0910 發表於 16-10-25 09:45
尋晚同c6係度研究係私家生定政府生好?
佢就話慳番d $$係政府生啦 訓得果幾晚
住私家要幾皮野 政府幾百蚊咋 ...

私家你預算大概6-10萬。如果6-10對你地黎講係負擔得起,我覺得梗係去私家生。你老公梗係覺得省錢重要d,因為辛苦個個唔係距。我唔係話距唔愛你,但呢d野,男人係永遠無辦法明白,都無切膚之痛距點會感受得到。

當然如果你地既儲蓄就係得十幾萬,咁當然無辦法要去政府啦,呢d最後都要睇是否負擔得到。

我自己係私家生,順產無痛分娩。私家仲有好好既地方係會幫你照顧住bb,等媽咪可以休息。講真,出左院有排挨,剛剛生完既休息亦好重要。講真,所謂母乳support,咪即係要媽咪不斷餵囉。利申我自己係母乳媽咪,我仔全人奶到兩歲有多,私家生一樣餵母乳餵得很好。

禁止訪問

男爵府

water-lily 發表於 16-10-25 13:43
講到收費,我兩胎夾埋$500埋單,仲要第一胎生完後幾日,醫院打電話來,話check 到BB可能甲狀腺可能有問題, ...

私院一般會夾個初生兒科醫生響手術室,一出世就幫 bb 做檢查抽血,如果有咩事即刻處理甚至轉去政府既 NICU . 反而政府未必個個 case 有呢個安排 。如果你係私家生, 個醫生俾你個 price list 會列三個醫生費:婦科、麻醉同兒科㗎。兒科醫生都會日日巡房。所以樓主唔洗擔心呢樣野。

大宅

兩樣都試過,有閒錢一定私家,舒服d,服務好d

子爵府

回覆樓主:

我2胎都政府生,非常滿意。

子爵府

泡菜人妻 發表於 16-10-25 10:12
私家
我一世人唔知會生幾多次bb
係值嘅

我都係

伯爵府

比得起一定私家,又唔係生好多過,我唔會慳呢啲錢。政府唔係話唔好,不過我想比錢買埋環境同服務,但如果猛猛緊就唔好諗喇,政府啦

公爵府

我當年揀私家生

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:私家醫院生定政府醫院生?

有錢唔志在就私家,不過私家都可能會好嘈,探訪時間長阻住休息

首頁
45678...10

尾頁

跳至