自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

別墅

emilylam 發表於 17-1-3 18:02
何福堂,譚李麗芬,梁植偉,平安福音,深培,呂明才,仁濟二中,陳黃淑芳

呢幾間中學有冇jm小朋友讀咁? 大 ...
我建議屯門碼頭"加拿大神召會嘉智中學"
我女女之前o係係葵涌讀, 但比人蝦, 跟住佢補習姐姐介紹比我
而家我個女中二, 呢間學校o的老師好好, 校長又好
細心, 以學生為先, 佢地仲發現我個女原來一直有o的閱讀同情緒問題
仲幫佢搵埋心理醫生見, 而家我個女讀書唔可以話好叻
但起碼睇到有進步

子爵府

BK Milk勳章

littlelamlam 發表於 17-1-4 07:39
因為屯官同劉金龍都屬冷門b1, 我知上屆有b2尾b3頭都入到屯官, 不過入左去可能包尾啦~是福是禍都未知
唉。。我個仔b2成績, 老師成日鼓勵佢俾d 心機升b1,叫佢揀屯官&南屯官呢d b1中學, 佢又覺得自己俾心機可以升b1, 但我好唔like官立學校, 除咗入去墊底外, 老師cool cool哋lor.

大宅

有冇人讀緊辛亥年呀??可以分享下嗎?聽講座好似幾好。

男爵府

carolizaton 發表於 17-1-4 09:25
唉。。我個仔b2成績, 老師成日鼓勵佢俾d 心機升b1,叫佢揀屯官&南屯官呢d b1中學, 佢又覺得自己俾心機可以 ...

我明丫! 因為我都吾like官校, 比較官僚愛心欠奉, 雖然成績同入U率B1校當然優勝, 但好多都要求學生自動波, 好似我仔B2, sen又遲熟, 我覺得揾間岩佢, 校風嚴有愛心包容既學校已足夠! 佢好開心入左崇真, 老師有愛心佢讀得有自信, 仲有係全開數學, 科學英文, 所以要揀岩佢性格既中學好緊要, 尤其是踏入反叛期, 品德自信培育比成績更重要

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Queenie_0012 發表於 17-1-4 08:10
屯官. 跌左好多. 相對十幾年前.
南屯反而進取.
南屯D操行麻麻,

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jamieconnie 發表於 17-1-4 09:58
南屯D操行麻麻,
YES. 不過都係相對. 我只係話佢進取D.
屯官仲差..... 校風學業都係弱.....

唉, 想當年好勁架.

子爵府

lonelysmoke 發表於 17-1-3 21:24
點解唔考慮 辛亥年 屯天 之類 屯門區幾好的中中
人家都說小朋友是B3 group,你說那些可以入到嗎﹖鬼唔知阿媽係女人咩!

大宅

bowling2004 發表於 17-1-4 07:59
其實兩間都差唔多,2b咁上下。
不過都係嗰句廢話,啲學校冇分banding, 只係啲學生有分,佢哋收得多咩學生 ...

我之前都有去參觀過梁植偉。校長同我傾左好耐。。好好人。我同我仔都好鐘意。但問題係返學太遠。要坐3程車。。呢個係我最頭痛既問題

大宅

littlelamlam 發表於 17-1-4 09:50
我明丫! 因為我都吾like官校, 比較官僚愛心欠奉, 雖然成績同入U率B1校當然優勝, 但好多都要求學生自動波, ...

請問崇真屬於band幾呢?
我諗住1係永隆。2係宣道。。

水晶宮

回覆樓主:

想問老師說我仔band3,就要選band3?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

emilylam 發表於 17-1-3 18:02
何福堂,譚李麗芬,梁植偉,平安福音,深培,呂明才,仁濟二中,陳黃淑芳

呢幾間中學有冇jm小朋友讀咁? 大 ...

樓主我係屯門長大的, 你講個D全部都幾差下喎, 當年仲係有5個BAND 時佢地全部屬於BAND 4-5, 勁多飛仔.
我提議友愛/安定邨 big 4: 陳瑞之, 譚伯羽, 梁裘居同呂明才. 仲有屯官

女校可考慮劉金龍.

水晶宮

bowling2004 發表於 17-1-4 08:30
揀學校真係要每年搜集資料,幾年可以反差好大, 嗰幾年收唔倒叻學生既就好自然會跌㗎啦!冇得話邊間邊間以 ...
同意,所以依家好頭痛苦,成績好選擇多,我個成績唔好都唔知點揀

水晶宮

VSL 發表於 17-1-4 09:23
我建議屯門碼頭"加拿大神召會嘉智中學"
我女女之前o係係葵涌讀, 但比人蝦, 跟住佢補習姐姐介紹比我
而家我 ...
呢間以前係好差,屯門數一數二,但近年都多左人讚!
譚李好似呢度jm唔建議,但去參觀過又覺得幾好,身邊有人讀咁都話幾好,老師校長有愛心

水晶宮

pi0219 發表於 17-1-4 11:04
樓主我係屯門長大的, 你講個D全部都幾差下喎, 當年仲係有5個BAND 時佢地全部屬於BAND 4-5, 勁多飛仔. :qui ...
唉…成績考到至得㗎(>﹏<)

別墅

emilylam 發表於 17-1-4 11:09
呢間以前係好差,屯門數一數二,但近年都多左人讚!
譚李好似呢度jm唔建議,但去參觀過又覺得幾好,身邊有人 ...

嘉智轉左呢個校長好好多,佢一上任就趕晒啲唔讀書,搞屎棍既學生,所以你可以考慮一下呢間,張堅庭都讚好

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

emilylam 發表於 17-1-4 11:10
唉…成績考到至得㗎(>﹏
其實中學質素真係好重要, 老師同同學水平會直接影響學習態度, 深遠到影響將來升唔升到大學架.

子爵府

waipo20002000 發表於 17-1-4 01:36
我仔都係今年簡中學。我係天水圍簡出屯門。
我仔都係讀書唔叻。老師話佢係band3...但我都諗住嘗試下簡永隆 ...

天水圍揀屯門,係咪只有自行時可揀?到大抽獎都係要揀天水圍?

水晶宮

畀面勳章

waipo20002000 發表於 17-1-4 10:53
請問崇真屬於band幾呢?
我諗住1係永隆。2係宣道。。

崇真呢幾年收倒2a既學生,校風都幾好。
宣道真係唔建議 麻麻地

大宅

算死草 發表於 17-1-4 11:18
天水圍揀屯門,係咪只有自行時可揀?到大抽獎都係要揀天水圍?

係呀!所以自行我會進取啲。博一博都好。。。
派唔到既話到時再出叩門再博。
博唔到咪簡返天水圍。。冇計

珍珠宮

環保接龍勳章

pi0219 發表於 17-1-4 11:15
其實中學質素真係好重要, 老師同同學水平會直接影響學習態度, 深遠到影響將來升唔升到大學架.

小學係根據學生考完3次呈分試來分banding,band 1,2,3。 無奈樓主的小朋友係band 3組別,所以只有揀呢D中學,唯有要揀一間校風比較好嘅中學小朋友!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁
45678...10

尾頁

跳至