自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

複式洋房

小朋友比其他人照顧,自己照顧阿媽

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Vinccy 發表於 17-2-22 10:04
謝謝各位,已經安排好了,大仔早上老公送返學,下午同學仔媽咪幫手接和照顧,2仔跟奶奶,中午送返學和接放 ...

安排好就好,唔好唸咁多,先去照顧媽媽。
也要衷心感謝先生的體諒,奶奶及姑奶的全力協助,冇人有義務要幫自己呢!佢地肯同心協力,才可以讓你去照顧媽媽!

琥珀宮

畀面勳章

有冇人幫忙照顧小朋友?如果冇咁都冇辦法架

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

cinda72. 發表於 17-2-22 09:20
WA,你講到好似要放棄3個小朋友去保良局咁喎
咁其實如果奶奶咁大,老公朝8晚10其他人幫唔到時(個時樓主未講有其他親戚)
咁你覺得樓主係咪都應該放棄?

當然依家有解決方法就最好啦,
安心去照顧母親吧!

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

禁止訪問

公爵府

Vinccy 發表於 17-2-22 07:03
已經搵左同學仔媽媽幫手等緊回覆,我會帶細一起去廣州,大仔安排去同學仔屋企,2仔交比奶奶
...

加油!

子爵府

cinda72. 發表於 17-2-22 11:08
方法係諗返黎,唔係喊返黎,正如我當自己係完全冇人幫手,都會帶晒3個小朋友上去,
有必要放棄咩?
...
帶3個小朋友上去,要承受更多風險上面依家禽流感又咁勁

樓主好好彩有體諒既99,C6同大姑奶
返來要好好多謝佢地

wcpcelia    發表於 17-2-23 12:03

禁止訪問

子爵府

cinda72. 發表於 17-2-22 11:16
係香港都有流感啦,上面真係咁厲害,應該死左好多人啦喎種種藉口等同地球好危險,快d返火星,
唔上去 ...
咁其實只係大家選擇唔同,總會辯護自己既選擇而已

我都冇話樓主照顧母親有錯
只係俾我會選擇自己仔女

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

叫老公/奶奶睇住d 细既,有時間就探媽媽

子爵府

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Vinccy 發表於 17-2-22 00:06
扔下3個年幼的孩子去照顧病危的母親?還是扔下病危的母親照顧3個年幼的孩子?我該怎麼做
...
我會盡量安排子女生活, 然後陪媽媽, 媽媽走了, 會是一輩子的痛。要選擇, 我一定選擇陪媽媽。
伯友第幾期? 如是未期的, 更唔洗諗, 我一定陪媽媽 , 孩子的爸及其他家人可作支援照顧孩子嗎?
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lingfu 發表於 17-2-22 08:29
樓主已講奶奶已>80
我認為樓主做咩決定都會係錯
應該點同大仔2仔解釋"當大家有事時我會先放棄你?"

下,咩放棄呀!

叫做安排呀,我當年揀返香港陪我爸,我小朋友都十分明白,佢地係知發生緊咩事架!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

180 發表於 17-2-22 13:01
我會盡量安排子女生活, 然後陪媽媽, 媽媽走了, 會是一輩子的痛。要選擇, 我一定選擇陪媽媽。
伯友第幾期? ...

上面有寫,一個月

水晶宮

Vinccy 發表於 17-2-22 00:06
扔下3個年幼的孩子去照顧病危的母親?還是扔下病危的母親照顧3個年幼的孩子?我該怎麼做
...
不能兩全其美嗎?

星期六/日你老公放假嗎? 老公睇住2個, 你同最細個個番去探佢囉!

再非常時期, 都要叫老公請假, 你上去.

如果可以, 一家星期六/日上去

子爵府

我愛Corina 發表於 17-2-22 13:16
上面有寫,一個月
其實我打既時候係未知道一個月..一個月當然易搵
如果係半年呢?

有冇試過返份工係行唔開..
仲要係屋企生計
如果一日要返朝8晚10我諗唔會係一份輕易攞到假既工

瑪瑙宮

bosch 發表於 17-2-22 06:38
你兩邊都忙, 你都唔想, 唔好責怪自己.

你大女二仔有冇返過香港?

頭兩次無帶佢地返,我自己剛坐完月,身體未恢復唔想太辛苦,所以自己返。第三次,即係走果次有帶佢地,無諗過咁快走,醫生話仲有3個月的,諗住帶小朋友陪下佢,點知係變左送佢。
其實由確診到走都係得3個幾月時間,癌症病人好反覆的,想見,要做的,盡快安排,以免後悔呀。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

當年我選擇照顧我爸, 我囡交由補習社跟, 有事時試過半夜叫醒佢.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

Vinccy 發表於 17-2-22 08:06
我有去睇佢,我有我難處⋯⋯今朝本來已決定帶細一起上廣州但老公強烈反對,話始終係醫院⋯現在又要找人照 ...
你希細仔上去, 然後比家姐照顧住, 唔入醫院唔得咩?

珍珠宮

chocolatebean 發表於 17-2-22 13:24
你希細仔上去, 然後比家姐照顧住, 唔入醫院唔得咩?

謝謝大家,已經安排咗大仔跟同學仔媽咪,2仔跟奶奶,3仔日頭跟ee,夜晚跟姑奶

wcpcelia    發表於 17-2-23 12:03
是是但但    發表於 17-2-22 13:35

首頁
45678...9

尾頁

跳至