自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 17-3-4 23:32
我記得之前呢度都有人教人出世頭幾日唔飲奶係無問題仲記得有幾位會員拎好多証明話叫佢唔好 ...

Same 醫院產後房d 護士真係甘講,話頭幾日丫b 係靠媽媽肚入面吸的營養。第一胎唔識信佢地,丫仔屙橙尿,就話我唔夠勤力喂。

第二胎,又係甘講,我話你摸下個乳房真係扁哂,未上到奶,上奶起碼3日後拉,我連續兩晚坐係到喂,除左去廁所停過下,做左人肉奶咀,都係橙尿,又話我姿勢唔正確,我第一胎都係喂人奶,第二胎會唔識喂.......無言囉。
到第三日跌哂磅,佢地先補下奶粉,到第四日先開始上奶有漲奶感覺。甘就餓左丫b 3日,果3日丫b餓咸,我完全休息唔到。

珍珠宮

回覆樓主:

母乳當然係好,但奶粉都唔會食壞個B㗎麻,有時見D媽媽好堅持又辛苦到喊咁去餵人奶,都覺得好慘咁樣。
我個仔全奶粉大,一樣健健康康,高高大大!

男爵府

十分鐘 發表於 17-3-5 00:04
可能無,大學生妹妹仔

多謝你出呢個post呀樓主,至少對我黎講係一個解脫,我最終堅持試餵唔夠一個月,嚴格黎講呀仔係全奶粉b,聽得多個d批評其實我呢2年一諗起無奶比個仔就會內疚,但你呢個post令我覺得我補奶粉原來都錯唔哂。
你出呢個post真係要好大勇氣,我明白你!個d所謂專家洗腦叫人餵人奶真係好勁!新手媽媽真係會信哂!所以你都唔好內疚啦!

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李豆豆 發表於 17-3-4 23:09
其實有話一日要有幾多塊濕片先正常,如果濕片唔夠就係飲得唔夠奶,所以幾日都小便非常少,又冇大便你都唔覺 ...

男爵府

我兩胎全人奶,係醫院都有補奶粉,姑娘都好樂意比佢,因為初初未上奶,阿b吸極都無食唔飽就係咁喊,姑娘主動問比唔比奶粉,我見佢喊得咁慘就比佢喇,食完又真係訓得好!其實正式上奶要3日時間,第二胎就好d,第二日就上到,我都贊成初頭幾日可以間中補奶粉,到上奶成功就全人奶。當然都要不停比阿b吸,佢吸到我乳頭損曬都唔敢停㗎
明白初為人母好多嘢唔識,所以要主動問

公爵府

~phyllis~ 發表於 17-3-5 00:21
多謝你出呢個post呀樓主,至少對我黎講係一個解脫,我最終堅持試餵唔夠一個月,嚴格黎講呀仔係全奶粉b,聽得多 ...

係吖,分分鐘避免D慘劇,感謝大部分JM認同,亦接受部分媽媽質疑,我認我當時經驗不足。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

我生第一胎開刀,BB剛出生第ㄧ日,醫院姑娘都係不斷叫埋身啜,啜多D就有人奶。亦有姑娘話BB出世有胎兒時期儲落的養分,所以就算BB真係第一日飲唔到人奶也不緊要,總之要埋身啜。點知响醫院我發現BB成日無端端身體震,於是同其中ㄧ位姑娘講,佢仲話BB剛出世可能未適應或去小便也會震,完全冇理。後來我再同護士長講BB身體成日無端端震,佢幫我同BB檢查,先發現原來BBㄧ直冇飲到人奶導致血糖低,先至身體震,要即刻補餵奶粉。所以真係唔係個個媽媽ㄧ開始都有足夠人奶俾BB(尤其開刀冇咁快上奶),初生亦不是可以唔洗飲都能維持生命㗎。

珍珠宮

王國教室勳章

bby0602 發表於 17-3-5 00:17

Same 醫院產後房d 護士真係甘講,話頭幾日丫b 係靠媽媽肚入 ...

好陰公,睇文字都鄧你同B慘。
我生兩個,姑娘反而同我講,無人奶就飲水奶,BB要有大小便,兒科醫生都咁講,我餵完人奶,BB一飲水奶係極速狂啜我感覺佢啜咗好多㗎,但可能真係無乜所以佢餓到咁。

大宅

生完頭一天,我呢個新手媽咪唔識睇尿片濕水顯示,每次就都有柯胎屎,我睇唔到有水,以為無柯尿,因為我都驚BB無啜到奶,姑娘立即好緊張幫我check, 觀察完,原來係有柯到尿的,片片有濕水顯示。

睇完這個case分享,真的慶幸醫護當時好緊張bb有沒有小便!

伯爵府

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

winniewyf 發表於 17-3-5 00:04
我有合理懷疑……健康院咁講嗰d姑娘,自己都唔知生過仔未!

我唔知佢地生過未,但我仲好記得搞喊我個2個老女人個副嘴臉!!!

公爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 17-3-5 00:27
路過。
奉勸各位未生嘅媽媽
小心選擇公立醫院

拉埋布對奶笑s我

禁止訪問

畀面勳章

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 17-3-5 00:26
好陰公,睇文字都鄧你同B慘。
我生兩個,姑娘反而同我講,無人奶就飲水奶,BB要有大小便,兒科醫生都咁講 ...

其實真係好想放棄,生完又累,仲要貼身自己照顧,第一次做人丫媽,見佢咸急住陣起身落床,又整到下面傷口,無奶又唔知咩事(原來未上奶,上奶起碼3-4日)仲要比護士話,最難頂係我媽,點解你無奶,你有無飲多d水,丫b咸你仲唔喂奶,呢d 說話聽左6個月,我果排成日無拉拉坐係到咸,憎個仔憎到死。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我二女都喂過人奶,記得係醫院攞奶粉比個女飲,好似偷野咁
其實人奶,奶粉都冇問題呀!
最緊要個b食得飽,瞓得好
咁就健康啦!
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

公爵府

Hoining 發表於 17-3-5 00:35
無錯唔係你肯飲水肯不停埋身就有奶,中醫認為乳血同源,媽媽氣虛血弱真係唔夠奶㗎,到bb身體開始出現缺7水 ...

感謝你。也祝福所有BB健康快樂。

大宅

蕃薯仔媽媽 發表於 17-3-5 00:27
路過。
奉勸各位未生嘅媽媽
小心選擇公立醫院

我生個間政府對人奶媽好支持,去到健康院也很幫手,可能一間間。不過埋身都好需要BB的配合,母嬰相通,就真係餵得如魚得水了。我好感恩阿囡好配合,真係由正餐餵到做甜品剛剛好到3歲,阿媽乾晒塘了。

子爵府

十分鐘 發表於 17-3-4 23:01
當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非 ...

係呀 我覺得洗腦式餵人奶真係唔好
第一胎 我自己都無咩奶水 又唔谷奶 我媽媽都話佢生我地果陣都無咩奶水

但我生果陣果陣提倡人奶 係醫院 果陣餵人奶 但bb 食唔飽 係甘喊 我媽叫我比奶粉 一見到bb 係甘飲 先知佢真係好肚餓

大宅

產後我係醫院嗰48小時都試過,明知無奶,姑娘又唔肯補水奶,要克要求,一出院飛返屋企,6.2磅嘅女第一支奶極速飲3安,可想而知有幾肚餓。

公爵府

vkk 發表於 17-3-5 00:37
我二女都喂過人奶,記得係醫院攞奶粉比個女飲,好似偷野咁
其實人奶,奶粉都冇問題呀!
最緊要個b食 ...

係吖,同我家姐講得一毛一樣

首頁
45678...25

尾頁

跳至