夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

樓都無我名,都唔使我供,之前有返工c6都會照比家用我,我自己份糧就自己買野+私己,我只負責個囡既每月學費校車費同買送水電煤,另有附屬卡我用。雖說男人養埋老婆唔係必然,但係如果2公婆經濟壓力唔係好輕動,女人都要幫手負擔家庭既某一部分開支

公爵府

nacchan718 發表於 17-3-6 08:22
我朋友話唔供想進修,但佢99應該唔鐘意,成日比說話佢聽,覺得佢為左佢個仔啲錢,怕佢離婚分身家喎:igiveu ...

至衰尼D八婆99,層樓仲要供幾十年,驚新抱謀佢層樓?佢以為(真係以為)自己係城中富豪呀,供樓仲要揾新抱幫補貼,都唔知咩新c蘿白皮!
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

erica_brima 發表於 17-3-6 09:38
JM 我都有呢方面煩惱
不過我情況只係男女朋友
希望借位一問

佢搵得多過你都計較成咁,比我我實頂唔順無鞋挽“劇”走。在我而言,呢啲人太自私,我無咁既耐性去同佢斤斤計較。

大宅

其實按樓主明細,女方每月最多淨3-4K, 仲未包有病睇醫生/買保險/電話上網等所有雜費,個老公已經喉住要老婆拎埋僅有黎供樓,家務又要包,買日用品都又要包又要時間,入得廚房出得廳堂上得大床,好話唔好聽仲衰過做工人!如果係我個女二話不說支持離婚!
根本唔係應唔應該供樓的問題!根本個心都無愛錫個老婆!有問題就推個老婆出黎!真係睇到火滾

大宅

睇完哩個post, 我會教我個女,如果男仔追你出街要AA,可以唔駛考慮!話我貪錢都咁話!我唔抵得要貼錢俾人拎著數,sorry........

男爵府

通常無本事嘅男人就係計較!
老婆娶返嚟要愛護照顧,唔係娶返嚟合資生活,而家有啲男人唔似男人,想最好老婆比家用養埋佢父母,唔嫁好過!

侯爵府

JM 我都有呢方面煩惱
不過我情況只係男女朋友
希望借位一問

如果佢咁嘅concept 佢應該比返租你,仲要share 水電煤啦,佢從來都無,即係唔係真心覺得AA 啦,有著數時就2個唔洗計咁清楚,無著數就拎AA,平等出黎講,輸打贏要,佢好著數啦,睇唔到有幸福。。。早走早著吧。。。

禁止訪問

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

一針見血,勁

複式洋房

JM 我都有呢方面煩惱
不過我情況只係男女朋友
希望借位一問

真係極品!最憎男人咁計較!佢真係搵唔到就冇得好講,男女經濟獨立係可以但唔係計較成咁。就算自己對朋友都唔會計得咁清楚啦⋯⋯仲何況係情侶呢!呢種男人依家已經咁様嫁咗之後有小朋友條數咪仲有排計?

象牙宮

好cheap!

男爵府

BK Milk勳章

JM 我都有呢方面煩惱
不過我情況只係男女朋友
希望借位一問

個男人為左$80都同你嘈。 JM 你係佢心目中$80都唔值。 佢係度囉著數。
你早走維妙。 我以前有個男友又係咁。 但佢買自己嘢好豪架、 人工重要多我一陪有多。
話想同我長久發展想一齊住。買家C電器叫我look 卡先個個月還返比我。
我搵唔多佢就日日話要吃好嘢 但AA 。
月底問返佢, 佢有份用的$ 就黑面。
我一個月係個住10日但咩都要AA 。
忍左9個月頂唔順分手。 佢重話我係我搞到佢而家要搬屋。 要我比上期同按金佢先公平窩!
我彩佢都傻!
個的新買的家電佢攞曬去。 咁當然無比返$我

子爵府

nacchan718 發表於 17-3-6 08:22
我朋友話唔供想進修,但佢99應該唔鐘意,成日比說話佢聽,覺得佢為左佢個仔啲錢,怕佢離婚分身家喎:igiveu ...

咦 我係你朋友喎

層樓有我名 我冇供
老公供曬 仲會俾家用我
(老公搵25k 自己剩返2-3k用)
我有返工 未有小朋友

祝大家嘅老公一直都咁錫自己

公爵府

nacchan718 發表於 17-3-6 17:20
女 11k人工
買餸日用品雜費3-4k
女家家用2k

俾我就一定唔會供!
個女仔咁嘅收入,想進修已經唔係好夠,如果要佢每月俾多3千供樓,根本收支已經係負數,去邊搵錢嚟供?都痴鬼線!未結婚已個亞媽已經驚個仔俾人搵笨,個仔根本同亞媽一擔擔,要揸到個女仔一毫都冇得淨。
講真個男嘅咁計較,個女嘅就算唔進修都係自己儲返個錢穩陣啲,唔係有事嗰陣搵鬼理你!幾大都唔好俾錢供!

水晶宮

nacchan718 發表於 17-3-6 07:33
我朋友的情況,想睇下一般人想法。

朋友2x歲大學剛畢業同男友結婚,男大8年。

樓冇我名一定唔會供,男人搵到錢就唔怕養埋老婆,但若男人都搵得唔多,想有責任都冇能為力,識大部份公一份婆一份,供樓大家名,搵得多就比多少少囉

子爵府

JM 我都有呢方面煩惱
不過我情況只係男女朋友
希望借位一問

拍拖已斤斤計較點過人世?
佢一星期黎你度5-6日,有無計翻租金?

子爵府

我自己有工返,但屋係寫我單人名,供樓雜費全屋全部老公出,所以有d男人婚後養老婆都唔係奇事

大宅

其實女方可列出明細比男方知佢每月搵幾多,洗幾多,淨幾多。例如淨三千,咪雙方商議佢比一千囉。夫妻唔好計實際比到幾多,係計能力上可以出到幾多力就好好。

我同老婆情況係咁,供樓我比晒,因為層樓結婚前已買,得我名,同埋我都比開左,佢嫁唔嫁我,其實我都要供。

另外,我地拍拖時已開聯名,基本上所有日常開支都係入面出,出街食飯我比多,但有時佢都會爭住比。

聯名我比萬五,佢比七千,但其實我地月入差不多,只不過一開始我搵多少少,而且又係男人,比多少少好合理。雙方父母家用自己另外比。

Anyway,其實我老婆從來無同我計,要我比晒,因為佢知道我的收入支出明細,我能力係咁多。所以,佢有幫手,我都好感激。最理想緊係男方包晒所有野啦,天經地義,但現實我諗唔多人做得到,始終香港女人搵錢有時仲叻。

總括黎講,我就會最後無錢淨,佢就每個月可儲私己萬零蚊。不過,我當聯名淨番既錢係儲錢(有時唔好睇少洗淨既錢,每個月淨幾千,攞去月供股票,其實幾年都有幾十個,仲每年有幾萬股息,夠去旅行,都幾和味),無錢淨係我未夠能力,無辦法。惟有等之後搵多點先儲私己。最緊要雙方唔好為錢煩。

其實兩個加埋搵四萬真係唔多,男方既生活質素應該差過結婚前好多,佢會騰雞唔出奇,要體諒下,你要明白有男人未夠成熟,唔夠鎮定嘛。女方一蚊都唔出又好似唔係咁好,你能力比到一千咪一千,五百就五百囉,始終叫有共同付出,感覺好好多。雙方互相傾下點安排錢先唔駛煩,唔好太斤斤計較,結婚後其實就成一體,你都唔會同自己計較啦,係咪?

男爵府

兩公婆講錢都傷感情,但是但一方俾晒唔係老奉,我見朋友好多都係老公供樓,老婆冇收家用包水電煤管理費買餸錢,咁都幾好,兩方都有付出

大宅

erica_brima 發表於 17-3-6 14:20
回覆 ninachu 的帖子

我"我真係諗極都唔明 點解80蚊你都可以開到口話一人一半"佢"因為次次都係你比 咁我覺 ...

好似我宜家果件
我發脾氣後佢開始自己比哂
暫時ok

首頁

尾頁

跳至