自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

852fafa 發表於 17-3-14 21:18
所以我覺得應該小學要谷一谷,打好個底,上中學就靠自己了。
我就係個底好差,上中學補乜都無用了。
眼見 ...

我仔小學真係唔差了..佢已經係精英班的中上....

不過中學真係唔係講笑...
原本由小學既4科變9科(未計乜普通話,音樂,電腦,體育,美術,家政,金木工)
已經要比之前讀多好多野...
上課時間比小學長,活動比小學更多...

所以第一年佢差D我都接受到..因真係要適應的...

今年第二年...佢係好左D..但都未達標囉...
希望佢黎緊真係識做....努力D...成績上番黎啦...

其實中學比小學更加鼓勵小朋友補習呢

我仔上年話..就考試..未教晒D書..
老師係一日教幾課..然後係同佢地講,唔識問補習老師...
要趕課程,你地自己搞掂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 17-3-14 21:31
我仔小學真係唔差了..佢已經係精英班的中上....

不過中學真係唔係講笑...

所以我覺得小學打好底子好重要,我仔小學成績唔差,高小亦是精英班,我刻意幫佢打好底子,升中後明顯見真章,讀得尚算輕鬆。你仔是否名校或1A校?通常老師教書會教得好快,初中課程又未算好趕,因為學校預左學生自律性高,有自己方法去讀書,但我就唔太喜歡呢種模式,幸好我仔學校老師唔係咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-14 22:06
所以我覺得小學打好底子好重要,我仔小學成績唔差,高小亦是精英班,我刻意幫佢打好底子,升中後明顯見真 ...
係B1中學黎既..
但又唔係好名校...只係老牌B1囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 17-3-14 22:09
係B1中學黎既..
但又唔係好名校...只係老牌B1囉
我都好怕呢啲,所以呀仔升中時情願㨂1B中學都唔揀1A,唔想學校太重成績一味谷一味讀書。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 17-3-14 12:19
有人咁做嗎

我3個細路都冇補習冇做額外補充。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我個都0補習0補充,考試前出d題比佢做下,ps:讀書麻麻,以前試過谷下佢,但唔work,甚至反效果

子爵府

mandy952 發表於 17-3-14 12:19
有人咁做嗎

幾年班?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

從來都冇安排補習、操練同埋額外既課外活動喎

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔係,成績唔係好,但我覺得讀書無得迫,除非自己想補想學,否則由佢啦

公爵府

大豬既老婆 發表於 17-3-14 14:23
我好想知咁做既理論係乜嘢。
純碎係因為'愉快學習'嗎?

又幾有道理

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要睇性格架

我細個果時係緊張派,跪求阿媽買練習我做,做到出白頭髮都驚死唔夠,小六怕學能測驗,中三怕分科,中五怕會考,唯獨中7唔想買,因為學校果d已經太夠

公爵府

有人咁做,也有人唔係咁,多人咁做唔代表你啱/好,少人咁做也唔代表你唔啱/唔好,每個人教小朋友方法唔同,每個人嘅小朋友也不同,無需比較。

伯爵府

我唔想個囡讀band3,我唔想個囡中5出黎做嘢,所以我一定會俾佢興趣班,補習,做補充,我講上小一後。
試過唔得另一件事,試都唔試你唔後悔就得。

大宅

背後目的是因為要所謂愉快學習?

我覺得要愉快學習,唔代表唔洗work hard, 如果心態正面,work hard都可以學習得好愉快。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

成績OK就冇問題,但如果成績麻麻(仲咩都唔做),我真係過唔到自己個關,唔想因為我既決定,而家影響到佢升中……

子爵府

852fafa 發表於 17-3-14 14:26
Yes ,接受到佢到時入band 3中學就得。
乜都唔學,乜都唔補,而又考得好,真係唔見有幾多個,嗰啲根本就係 ...

認同, 我背景同你一樣, 想用功時已經太遲, 細個讀書唔興補習, 個底差追得好辛苦。
小學基礎好緊要, 打好根基, 上到中學就輕鬆面對, 科科都用英文去讀, 唔想中學先來惡補, 咁唔好咩? 上到中學家長都理唔到太多, 自學為主。
補習與否, 我覺得讀書點都要努力和付出, 呢樣係我最後悔無好好努力過的事。

洋蔥頭媽咪    發表於 17-3-15 12:51
世上只有!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

其實睇情況個喎,不一定好或唔好,我仔學校太少功課,剛過去既考試可睇出練習不足,如錯重組句子及標點,小三下起我要比d 補充佢做,適量及對的時間就好。

補習都係,有朋友話反對補習,但佢自己ftm 日日同仔温書,其實咪又係補習!唔補習既真諦係為左唔會令小朋友變成依賴,培養佢自學,思考為目的嘛!但係有d 小朋友專注力較低,父母冇時間教佢,唔對路既時候,搵一對一補習會好d , 睇情況啦。

子爵府

回覆樓主:

唔補習或唔做額外練習未必係一定愉快。

例如,我純為興趣學駕車,都要出去補下鐘,考到牌都要練下泊車、駕下不同路線。

做額外練習唔一定係「不愉快」,
多練習,得到好成績,那種愉快和滿足不好嗎?

我小學及初中時名列前茅,冇補習的,但高小時已會自己去書局搵啲補充練習做吓。

高中覺得有需要,自己出去補英文,其他科都買 Past paper 做練習。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

最緊要你咁做時你小朋友開心咪得

咩都唔俾佢唔代表對佢係最好,每人情況不同。
請勿打招呼~

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

身邊有個case, 小學好愉快,電視任睇,機任打,零食任食……

上到中學,底子差,曾經有一年,日日放學去補習,都追唔到……依家已冇心機讀書。但除了打機,又冇其他興趣,點算?

首頁

尾頁

跳至